במסגרת הליך ההכרה של נכי צה''ל, נדרש הנפגע להתייצב בפני ועדה רפואית שמטרתה לקבוע את גובה אחוזי הנכות שנותרו לנפגע ואת משך תקופת הנכות. להחלטת הוועדה כאמור, חשיבות מכרעת והשפעה ישירה על הזכויות וההטבות להם יהא זכאי הנפגע מאגף שיקום במשרד הביטחון.

מהי ועדה רפואית?

הוועדה הרפואית באגף שיקום במשרד הביטחון היא הגוף האחראי להעריך את מצבו הרפואי והתפקודי של הנפגע ולקבוע את גובה אחוזי הנכות שנותרו לנפגע ואת משך תקופת הנכות בהתאם לרשימת הליקויים המופיעה בתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות)  תש''ל- 1969.

במסגרת הוועדה הרפואית כאמור, רופאי הוועדה יציגו עצמם ואת תחום מומחיותם, יעיינו במסמכים הרפואיים כפי שהוגשו (ומכאן החשיבות באופן הגשת התביעה), יפנו בשאלות אל הנפגע הנוגעות למצבו הרפואי ו/או התפקודי ויבדקו הנפגע בבדיקה גופנית.

לפניה ישירה אל עורכת הדין נטלי גוילי-כהן - לחץ/י כאן

סוגי ועדות רפואיות במשרד הביטחון:

ועדה רפואית מחוזית - ועדה "ראשונה" שמטרתה לקבוע את גובה אחוזי הנכות ומשך תקופת הנכות של הנפגע. כמו כן, לוועדה המחוזית סמכות לדון בבקשות להחמרת מצב ובבקשות לנכות מוסבת. על החלטת הוועדה המחוזית ניתן לערער בתוך 45 יום (מיום קבלת ההחלטה), בפני ועדה רפואית עליונה.

ועדה רפואית עליונה - דנה בערעורים המוגשים על החלטת הוועדה המחוזית. על החלטת הוועדה המחוזית ניתן לערער בתוך 45 יום (מיום קבלת ההחלטה), בפני בית המשפט המחוזי בנושאים מנהליים בלבד.

חישוב גובה אחוזי הנכות

במקרים בהם הנפגע סובל מיותר מפגיעה אחת, חישוב הנכות הכללי לא יתבצע בדרך של חיבור האחוזים שהתקבלו בגין כל פגיעה אלא בדרך של "חישוב משוקלל"; סעיף הליקוי הגובה ביותר יחושב במלואו וכל סעיף ליקוי נוסף יקבל משקל בהתאם ליתרה שנותרה לאחר הפחתת הסעיף הקודם.

כך למשל, אם נקבעה לנפגע נכות בשיעור של 50% בגין פציעה אורתופדית ונכות נוספת בשיעור של 30% בגין פגיעה נפשית, החישוב ייעשה באופן הבא:

סעיף הליקוי הגבוה מבין השניים- 50% (בגין הפציעה האורתופדית), יחושב במלואו.
סעיף הליקוי הנוסף- 30% (בגין הפגיעה הנפשית), יחושב כ30% מתוך 50% שנותרו (לאחר הפחתת הסעיף הראשון), קרי, הערך של סעיף זה יעמוד על 15%.

חריג - ככל שמדובר בפגיעה בשתי גפיים זהות שנפגעו (שתי הידיים או שתי הרגליים), חישוב הנכות ייעשה בדרך של חיבור אחוזים ולא בדרך של שקלול אחוזים.

דגשים לקראת ועדה רפואית

  • יש להגיע לוועדה הרפואית עם תעודת זהות/ רישיון נהיגה
  • יש להגיע כ-20 דק' טרם מועד הוועדה.
  • יש להגיע עם מסמכים רפואיים, ככל שקיימים, שטרם הוגשו לוועדה. כמו כן, מומלץ להגיע בנוסף עם העתק כל המסמכים שהוגשו לוועדה במסגרת הגשת הבקשה.
  • שתפו פעולה במסגרת הבדיקה הרפואית וציינו כל מיחוש הגבלה או כאב שמופיע. כמו כן, הקפידו לתאר את מצבכם בצורה ברורה ועניינית. נהגו בצורה מהימנה מול רופאי הוועדה והימנעו מהצגת מגבלות ובעיות שאינן משקפות את מצבכם כי הדבר עלול להשפיע לרעה על החלטת רופאי הוועדה.

מלחמת חרבות ברזל

נקודה חשובה בהקשר של ועדות רפואיות של פצועי מלחמת "חרבות ברזל" היא שנכון למועד זה, משרד הביטחון עתיד לזמן את הפצועים לוועדות רפואיות בחודשים הקרובים אם כי, במקרים מסויימים, קיימת האפשרות לנפגע לפנות אל משרד הביטחון בבקשה לקבלת ועדה רפואית מוקדמת.

לאחרונה, משרדנו מקבל פניות רבות מחיילים בשאלה האם יש צורך משפטי בייצוג של עורך דין בוועדה רפואית. מבחינה חוקית, התשובה היא לא. יחד עם זאת, ניסיוני העשיר הן כנכת צה''ל שישבה בעצמה בוועדות רפואיות והן כמי שמייצגת היום נכי צה''ל, מלמד כי ייצוג של עורך דין הוא הכרחי להשגת תוצאות מיטביות ולעיתים עושה את ההבדל בין הצלחה לכישלון.

עורכת הדין נטלי גוילי-כהן הינה בעלים של משרד עורכי דין נטלי גוילי- כהן המתמחה בייצוג של נכי צה''ל מול אגף השיקום במשרד הביטחון, ובתחום זה בלבד. עו"ד גוילי- כהן היא נכת צה''ל בעצמה אשר חוותה על בשרה את התהליך המורכב של הליך ההכרה ובחרה להקדיש את חייה המקצועיים לליווי וייצוג של אנשי כוחות הביטחון. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

עו
עו"ד נטלי גוילי כהן|צילום: אלירן קסטיאל

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד נטלי גוילי-כהן - 053-6248865