פיברומיאלגיה היא תסמונת כרונית הגורמת לכאב נרחב, עייפות קיצונית, קשיי שינה, קשיי ריכוז ובעיות זיכרון. תסמינים נוספים עשויים לכלול נוקשות שרירים, כאבי ראש, רגישות יתר למגע, תחושת נימול וצמרמורת.
הסיבה המדויקת להתפתחות פיברומיאלגיה אינה ידועה, אך גורמים גנטיים ופסיכולוגיים עשויים לשחק תפקיד. גורמים סביבתיים, כגון טראומות פיזיות או נפשיות, עשויים להגביר את הסיכון להתפתחות המחלה או להחמיר את תסמיניה.
לפניה ישירה אל עורך דין דן גנון, לחץ/י כאן
מי נמצא בסיכון לפיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה נפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אך היא שכיחה ביותר אצל אנשים בגילאי 30-50. גורמי סיכון נוספים כוללים:
- היסטוריה משפחתית של פיברומיאלגיה
- מצבים רפואיים כרוניים אחרים, כגון דלקת פרקים ראומטואידית או תסמונת התעלה הקרפלית
- הפרעות נפשיות, כגון חרדה או דיכאון
- טראומות פיזיות או נפשיות
לצד הנטייה הגנטית והחשיפה לאירועים טראומטיים, קיימים גורמים נוספים העשויים להגביר את הסיכון להתפתחות פיברומיאלגיה או להחמיר את תסמיניה. גורמים אלו כוללים:
גורמים הורמונליים - נשים נתונות בסיכון גבוה יותר לפיברומיאלגיה מגברים. ייתכן כי שינויים הורמונאליים, כגון אלו המתרחשים במהלך המחזור החודשי, ההריון או גיל המעבר, תורמים להתפתחות המחלה או להחמרת תסמיניה.
גורמים פסיכולוגיים - מחקרים מראים קשר בין מצבים רגשיים כגון חרדה ודיכאון לבין פיברומיאלגיה. ייתכן כי גורמים אלו משפיעים על האופן בו המוח מעבד אותות כאב, או שהם תורמים לתגובות דלקתיות בגוף.
מחלות כרוניות אחרות - אנשים הסובלים ממחלות כרוניות אחרות, כגון דלקת פרקים ראומטואידית, תסמונת התעלה הקרפלית או מחלות מעיים דלקתיות, נמצאים בסיכון מוגבר לפיברומיאלגיה. ייתכן כי גורמים דלקתיים או מערכת חיסונית חלשה תורמים להתפתחות שתיהן.
חוסר שינה - מחסור בשינה או שינה באיכות ירודה עלולים להחמיר את תסמיני הפיברומיאלגיה, ואף להגביר את הסיכון להתפתחותה.
תזונה - מחקרים מסוימים מצביעים על קשר אפשרי בין צריכת גלוטן לבין פיברומיאלגיה. ייתכן שאנשים הסובלים מפיברומיאלגיה יהיו רגישים יותר לגלוטן, וצריכתו עלולה להחמיר את תסמיניהם.
גורמים סביבתיים - חשיפה לחומרים רעילים, כגון מתכות כבדות או ממיסים אורגניים, עשויה להגביר את הסיכון לפיברומיאלגיה. ייתכן שחומרים אלו גורמים לנזק עצבי או דלקתיות בגוף.
הקשר בין אירוע טראומתי בעבודה להתפרצות המחלה
מחקרים מראים כי קיים קשר בין אירועים טראומטיים בעבודה להתפרצות פיברומיאלגיה. אירועים אלו יכולים לכלול:
- תאונות עבודה
- לחץ נפשי בעבודה
הקשר בין אירוע טראומתי להתפרצות המחלה אינו תמיד ברור. יתכן שהאירוע יזרז התפרצות של פיברומיאלגיה אצל אדם שכבר היה בסיכון לפתח את המחלה, או שהוא עשוי להחמיר תסמינים קיימים.
הכרה בפיברומיאלגיה כתאונת עבודה
ניתן להכיר בישראל בפיברומיאלגיה כתאונת עבודה בנסיבות המתאימות, זאת ככל והתובע יצליח להוכיח כי המחלה התפרצה כתוצאה ישירה מאירוע טראומטי כלשהו בעבודה. הדוגמא הטובה ביותר היא התפרצות של פיברומיאלגיה לאחר ובעקבות תאונת דרכים (שאירעה בדרך לעבודה או ממנה ולכן מוכרת כתאונת עבודה). הוכחת הקשר הסיבתי בין המחלה לאירוע בעבודה אינה פשוטה, ויש צורך להציג ראיות רפואיות משכנעות המוכיחות את הקשר בין האירוע להתפרצות המחלה. ראיות אלו עשויות לכלול:
- תיעוד רפואי המראה על התפרצות המחלה לאחר האירוע הטראומטי
- חוות דעת רפואית המבססת את הקשר הסיבתי בין האירוע להתפרצות המחלה
- עדויות של עמיתים לעבודה או אחרים שהיו עדים לאירוע
חשוב לציין שגם אם תצליחו להוכיח את הקשר בין האירוע להתפרצות המחלה, ייתכן שתצטרכו להתמודד עם התנגדות מצד המוסד לביטוח לאומי או המעסיק שלכם. על כן מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה במימוש זכויות מול הביטוח הלאומי (ושזהו תחום העיסוק העיקרי שלו) כבר בשלב הראשוני, טרם הגשת התביעה להכרה בפיברומיאלגיה כתאונת עבודה.
לסיכום, פיברומיאלגיה היא מחלה מורכבת שגורמת לכאב כרוני ותסמינים נרחבים, וייתכן שקיים קשר בין אירועים טראומטיים בעבודה להתפרצות המחלה. הכרה בפיברומיאלגיה כתאונת עבודה אפשרית, אך היא דורשת הוכחה משמעותית. מומלץ לפנות לעורך דין לקבלת ייעוץ וסיוע בהגשת תביעה.
עורך דין דן גנון עוסק בייצוג בפני ועדות רפואיות וועדות ערר בביטוח לאומי, נזקי גוף ודיני עבודה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורך הדין דן גנון – 053-7101852