מה הסיכוי שיום בהיר אחד תגלו שהטילו על חשבון הבנק שלכם עיקול ואפילו לא קיבלתם שום הודעה לפני כן?
אם ניהלתם עסק בנכס שכור או שהייתה לכם דירת מגורים בשכירות או הייתם בעלי מניות בחברה בע"מ ששכרה נכס ונשארו חובות ארנונה לעירייה - יש סיכויים טובים שיום בהיר אחד זה יקרה לכם.
לפנייה ישירה אל עורכת הדין אורית פפר, לחץ/י כאן
הדרכים לגביית חובות
כאן עולה השאלה - כמה שנים לאחר שנוצר החוב הרשות המקומית שלה נוצר חוב הארנונה, יכולה לפעול כנגדכם, והאם היא לא צריכה להגיש נגדכם תביעה בבית המשפט?
בואו נעשה סדר בכל נושא הדרכים לגביית החובות שעירייה יכולה לפעול בהן, מה מותר ומה אסור לרשות המקומית לעשות ואיך להתגונן במקרים כאלו.
רשויות מקומיות יכולות לפעול כנגד חייבי ארנונה גם ברמה המשפטית - הגשת תביעה משפטית בבית משפט או ישירות בהוצאה לפועל (תלוי בגובה החוב) עד שבע שנים מהמועד שנצבר החוב (כאשר לאחר שבע שנים ניתן לטעון שחלה התיישנות ולא ניתן לגבות את החוב).
אבל המחוקק אפשר לרשויות המקומיות לפעול גם בדרך של אכיפה מנהלית - כלומר ללא צורך לעבור קודם כל דרך בתי המשפט.
אכיפה מנהלית מהי?
אכיפה מנהלית יכולה להתבטא בעיקולי בנקים, עיקולים על קופות גמל, רישום הערות אזהרה על נכסים ואפילו, מינוי ככונס נכסים ומכירת הנכס. אכיפה מנהלית יכולה להתבטא בסירוב לתת אישור על העדר חובות בעת מכירת הנכס.
לצורך הפעלת הליכים שכאלו נדרשות העיריות לשלוח מכתבי אתראה, כתבי דרישה ולפני עיקול בבנק משלוח מכתב רשום לכתובת האחרונה הרשמית במשרד הפנים של החייב/ת.
בעבר כאשר ריבית הפיגורים הייתה 9% צמוד למדד ולא הייתה מגבלה על תקופת האכיפה המנהלית, לא מיהרו הרשויות להפעיל אמצעים שכאלו ואפילו התייחסו לחובות הארנונה הצוברות ריבית גבוהה כקופת חיסכון עתידית לעירייה.
מה טווח הזמנים להפעלת האכיפה המנהלית?
עד לפני מספר שנים, כאשר עברו למעלה משבע שנים מהמועד שנצבר החוב, נהגו הרשויות להפעיל אכיפה מנהלית, אבל בית המשפט העליון קבע כי תקופת ההתיישנות של שבע שנים חלה גם על גבייה מנהלית.
לאחר מכן פרסם היועמ"ש לממשלה הנחיה לרשויות המקומיות שניתן לפעול כנגד חייבי ארנונה תוך שלוש שנים מאז שנוצר החוב והבאה לידיעת החייב את קיום החוב, תוך הדגשה שיש לפעול ברציפות כדי שלא תיכנס תקופת התיישנות לתוקף ,לא מספיק לשלוח רק במכתבי אתראה אלא להפעיל הליכי אכיפה משמעותיים.
לכאורה ההנחיות מאוד ברורות ואם עברו 7 שנים ויותר מאז שנצבר חוב הארנונה ולא פעלו נגדכם - תוכלו לנשום לרווחה!
רק שבפועל יש רשויות מקומיות שלא מוותרות גם על חובות עבר שבמשך שנים לא פעלו כדי לגבות אותם, ומדי פעם עושות בדיקה מחודשת האם ניתן לגבות את החובות האלו או שיש להגדיר אותם כחובות אבודים.
המלצות להתמודדות עם פעולות אכיפה
בשנים האחרונות הגיעו אליי לא מעט חייבים שלפני עשר, עשרים ואפילו שלושים שנה היו להם נכסים במספר רשויות בגוש דן וכבר שכחו מהתקופה הזו מזמן, אבל לפתע קיבלו הודעה שהוטל עיקול על חשבונם בבנק בשל חובות של עשרות ומאות אלפי שקלים שהם חייבים לעירייה. בחלק מהמקרים העירייה אפילו הצליחה לחלט חלק מהכספים בחשבון הבנק.
פנייה שלי לאותן עיריות בטענה שמדובר על חובות שהתיישנו זה מכבר והעירייה לא פעלה באופן רציף ולא טרחה ליידע את החייב לאורך כל השנים, נענתה לא אחת בתשובה - החייב התחמק, כתובתו לא הייתה ידועה, הוא קיבל הודעות, פעלנו / לא יכולנו לפעול כי החברה הייתה בהליכי כינוס נכסים ועוד הסברים שונים ומגוונים.
במקרים כאלו ואם סכום החוב מצדיק הגשת עתירה מנהלית כנגד התנהלות העירייה, מאוד מומלץ לעשות זאת מיד עם קבלת האתראה על עיקול חשבון הבנק ולא להמתין יותר מדי זמן ובכל מקרה לא יותר מ-45 ימים מאז שנודע לכם על הפעלת הליכי הגביה המנהליים.
מניסיון שלי ומהיכרות של פסקי דין רבים, הרי שאם מצליחים להוכיח שהעירייה לא פעלה בתום לב, בשיהוי, והתמהמהה עם פעולות הגבייה תוך שהיא מסתמכת על צבירת ריבית פיגורים גבוהה - בית המשפט פוסק לטובת החייב ואף מטיל הוצאות על אותה עירייה שלא השכילה לוותר על החוב למרות שלא פעלה לגבייתו במשך שנים רבות.
לסיום - נכון ומומלץ לשלם את חיובי הארנונה בזמן ולא להסתבך עם צבירת חובות לאורך זמן, אבל אם נותרתם חייבים תשלומי ארנונה עבור נכסים בשכירות ועברו למעלה משבע שנים, אל תוותרו על הזכויות שלכם וזכרו שהמחוקק לצדכם, אפילו שלפעמים נראה שאין סיכוי ומדובר על מאבק לא פשוט של הנישום הקטן - דוד למול גוף גדול - גוליית.
עורכת הדין אורית פפר בעלת מוניטין בתחום המשפט המנהלי והמוניציפאלי, עוסקת בהתנהלות אל מול הרשויות להפחתת מיסוי עירוני. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורכת הדין אורית פפר - 053-6247806