למרבה הצער, אנשי כוחות ביטחון רבים במדינתנו חוו פוסט טראומה (PTSD) באחת או יותר ממלחמות מדינת ישראל, וכמובן במלחמת "חרבות ברזל".

אנשי כוחות הביטחון זכאים להגיש תביעה להכרה בנכות נגד משרד הביטחון אגף השיקום, בגין פוסט טראומה בצבא, וביניהם חיילים בסדיר, אנשי קבע, אנשי ישרות בתי הסוהר, שוטרים ואנשי שב"כ ומוסד.

לפנייה ישירה אל עורך הדין אלי סבן – לחץ/י כאן

פוסט טראומה בקרב אנשי כוחות הביטחון בעקבות חשיפה לאירועים קשים

פוסט טראומה בצבא נובעת בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי. חיילים ואנשי שירות הביטחון אשר משרתים את המדינה ואף לוחמים במלחמות ישראל, חוזרים לביתם ללא פגע הנראה לעין, לכאורה שלמים ובריאים, אך נותרו פגועים בנפשם. אלה, לחמו בשדות הקרב, חוו פחד ממשי לחייהם, נחשפו למראות קשים ואף איבדו חברים, איבדו גם חלק מעצמם בעקבות הטראומה הקשה.

ברוב המקרים אדם אשר לוקה במצב של פוסט טראומה אפילו לא מבין ממה הוא סובל, ולא מבין את פשר ההתנהגות והתסמינים אשר הוא חווה. חלקם האחר אף נאחז במנטליות העבר והבושה.

חשוב להבין, שכיום המודעות היא אחרת, כיום בחברה נאורה כמו שלנו, בני משפחותיהם והסובבים מעודדים את הלוקים בפוסט טראומה לפנות לקבלת עזרה מתוך מודעות כי טיפול יכול להקל מאוד על המצב הנפשי של יקירנו, אין צורך לסבול.

איך מאבחנים פוסט טראומה?

חייבים להתקיים לפחות 3 תסמינים אצל אדם על מנת לאבחן הפרעה בתר חבלתית (PTSD): הימנעות, עוררות יתר וחודרנות. הימנעות תבוא לידי ביטוי בהימנעות מכל דבר חיובי, למעשה הימנעות מסיטואציות העלולות להזכיר את המקרה הטראומתי, ניתוק רגשי והתרחקות מהסובבים, הימנעות ממקומות ציבוריים, חוויות רגשיות.

עוררות תבוא לידי ביטוי בקושי ממשי בוויסות הרגשות, בעצבנות ודריכות יתר, קושי בשינה, הפרעות קשב וריכוז, רגזנות והתפרצויות כעס על הקרובים.

חודרנות הינה חווית אירוע הטראומה מחדש המתבטאת בסיוטים, מצוקה פסיכולוגית ותגובות כגון דופק מואץ, הזעה וצמרמורות כאשר נזכרים באירוע, פלאשבקים, זיכרונות מציפים גם כאשר אין שום טריגר או קשר לטראומה שחווה.

נכי צה"ל הסובלים מפוסט טראומה - אלו זכויותיכם באגף השיקום

נכי צה"ל המוכרים כנפגעי פוסט טראומה על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון זוכים לטיפול נפשי ואף תרופתי ממומחים בתחום הקוגניטיבי התנהגותי. המומחים מטפלים בנפגעי פוסט טראומה מהצבא, מזהים דפוסי חשיבה שליליים ומתדרכים אותם כיצד לחוש איזון וללמוד לחיות איתם על מנת שיקבלו תחושה שהם בסביבה בטוחה ומוגנת.

ישנה חשיבות רבה להכרה עקרונית במשרד הביטחון, גם אם יש שיפור בסימפטומים הנדרשים, על מנת שככל ותהיה החמרה בעתיד, ניתן יהיה לחזור בכל עת ולבקש בקשה להחמרה במצב הנפשי.

חשוב לדעת כי לעומת תביעות אחרות נגד משרד הביטחון המוגבלות לתקופה של 3 שנים, נפגעי פוסט טראומה שהשתתפו במלחמות ישראל רשאים להגיש תביעה להכרה בנכותם למשרד הביטחון, גם בחלוף שנים רבות מאז המלחמה - חוק ההתיישנות לא חל בכל הנוגע להגשת תביעה בגין פוסט טראומה.

עו
עו"ד אלי סבן|צילום: נתי חדד

עו"ד אלי סבן, מומחה לתביעות אנשי כוחות הביטחון, עוסק בייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון, מייצג בוועדות רפואיות ועוסק בהגדלת בהכרה באחוזי נכות ובהגדלתם. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין אלי סבן - 053-6260658