הטרדה מאיימת היא תופעה חברתית ומשפטית מורכבת המהווה איום משמעותי על שלום הציבור ועל זכויות הפרט. בישראל, החוק למניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001, נועד להתמודד עם תופעה זו ולספק הגנה לנפגעים.

הגדרת הטרדה מאיימת

החוק מגדיר הטרדה מאיימת כ"הטרדתו של אדם בידי אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו".

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן

מאפייני ההטרדה המאיימת

הטרדה מאיימת יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים:

  1. מעקב או בילוש אחרי אדם
  2. יצירת קשר חוזר ונשנה בעל פה, בכתב או באמצעים אלקטרוניים
  3. איומים ישירים או עקיפים
  4. פגיעה ברכוש
  5. הפצת מידע פוגעני או שקרי על האדם

חשוב לציין כי ההטרדה המאיימת מתאפיינת בדפוס התנהגות חוזר ונשנה, ולא באירוע חד פעמי.

ההשלכות על הקורבן

הטרדה מאיימת עלולה לגרום לנזקים משמעותיים לקורבן:

  • פגיעה בשלווה הנפשית ובתחושת הביטחון האישי
  • הגבלת חופש התנועה והפעולה
  • פגיעה ביחסים חברתיים ומשפחתיים
  • השפעות שליליות על בריאות הנפש והגוף
  • פגיעה בתפקוד היומיומי ובעבודה

הליך הגשת בקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת

אדם הסובל מהטרדה מאיימת רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת. ההליך כולל הגשת בקשה מפורטת לבית המשפט, דיון בבקשה, לעתים במעמד צד אחד (ללא נוכחות המטריד) ומתן החלטה על ידי בית המשפט.

שיקולי בית המשפט

בבואו להחליט על מתן צו, בית המשפט שוקל מהי מידת הסכנה הנשקפת למוטרד, מהי ההיסטוריה של אלימות או הטרדה מצד המטריד, עושה הערכת מסוכנות ועומד על האיזון בין זכויות המוטרד לזכויות המטריד.

אכיפה וענישה

הפרת צו למניעת הטרדה מאיימת מהווה עבירה פלילית שעונשה עד שנתיים מאסר. המשטרה מוסמכת לעצור אדם החשוד בהפרת הצו.

בחינת מקרה בו הוגש צו למניעת הטרדה מאיימת

בית המשפט דן בבקשה שהוגשה למתן צו למניעת הטרדה מאיימת. המבקשת, אישה הנמצאת בהליכי גירושין, הגישה את הבקשה נגד בעלה, שהוא אבי בנותיה. הצדדים מצויים במספר הליכים משפטיים, כולל תביעה שהגישה המבקשת להתיר לה להגר עם הקטינות לארצות הברית. את הגבר ייצג עו"ד שלומי ואנונו.

בית המשפט בחן את טענות הצדדים ואת הראיות שהוצגו, כולל סרטונים מהאירוע. לאחר בחינה מעמיקה, בית המשפט קבע כי לא הוכחה הטרדה מאיימת כמשמעותה בחוק. נמצא כי התנהגות הגבר, שכללה הגעה לבית האישה להבאת תרופות לילדים ושאלות לגבי נוכחות אנשים זרים בבית, אינה עולה כדי הטרדה או איום.

בית המשפט מתח ביקורת חריפה על התנהלות המבקשת, וקבע כי היא ניסתה לעשות שימוש לא הולם בהליך המשפטי. נמצא כי המבקשת ניסתה לבחור ערכאה ושופט באופן שאינו ראוי, ואף המתינה לערב חג כדי להגיש את הבקשה, דבר שהצריך הפעלת שופט תורן.

לאור כל זאת, בית המשפט דחה את הבקשה למתן צו למניעת הטרדה מאיימת. בנוסף, עקב התנהלותה של המבקשת, שנמצאה כנגועה בחוסר תום לב, בית המשפט חייב אותה בהוצאות משפט בסך 8,000 ₪ לטובת הגבר.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עו"ד שלומי ואנונו|צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני גירושין, מזונות ילדים, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, זמני שהות, משמורת, סכסוכי ירושה, חלוקת רכוש ועוד. הכתבה באדיבות האתר .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087