רישום פלילי או משטרתי עלול להוות מכשול משמעותי בחייו של אדם, הרישום משפיע על תחומים רבים כגון תעסוקה, קבלת רישיונות, ואף על מעמד חברתי. לדוגמה, אדם עם רישום משטרתי עשוי להתקשות בקבלה רישיון נשק. עם זאת, החוק מכיר בכך שלעיתים רישום זה אינו משקף נאמנה את מצבו הנוכחי של האדם או את נסיבות האירוע ומאפשר את מחיקת הרישום המשטרתי.
לפניה למשרד עורך דין ומגשר רוני מרטן, לחץ/י כאן
במאמר זה נסקור בקצרה את האפשרויות העומדות בפני מי שמעוניין למחוק רישום מהמרשם המשטרתי, תוך התייחסות להיבטים המשפטיים והפרוצדורליים. הרחבה על הנתונים המדויקים, סעיפי חוק, פסיקות בית משפט ועוד ניתן למצוא במאמר המלא.
שתי הדרכים המרכזיות למחיקת רישום משטרתי הן: שינוי עילת הסגירה ובקשה למחיקת הרישום.
שינוי עילת סגירה
מסלול זה מתאים בעיקר למקרים בהם הראיות נגד החשוד חלשות. מטרתו לשנות את עילת סגירת התיק מ"חוסר ראיות" או "נל"ן" ל"העדר אשמה" ובכך להוריד את הרישום מהמרשם המשטרתי. התהליך כולל מספר שלבים:
- עיון בחומרי החקירה: זכות זו מעוגנת בפסיקת בג"ץ אברהם פריד. על החשוד או בא כוחו להגיש בקשה מנומקת למשטרה לעיין בחומרי החקירה, תהליך פרוצדורלי פשוט אך עשוי להימשך מספר חודשים.
- הכנת בקשה מנומקת: לאחר קבלת החומרים, יש להכין בקשה המתייחסת לחומרי הראיות, הנחיות פרקליט המדינה, ופסיקה רלוונטית. זה השלב המורכב ביותר בתהליך, הוא דורש לימוד מעמיק בחומר הראיות לצד שליטה חזקה בהנחיות פרקליט המדינה ופסיקת בתי המשפט בעניין.
- הגשת הבקשה: הבקשה מוגשת לגורם שהודיע על סגירת התיק, ויש לעקוב אחר הטיפול בה.
- אפשרות להגשת ערר: במקרה של דחייה, קיימת אפשרות להגיש ערר תוך 60 יום, אשר נדון במחלקת העררים בפרקליטות המדינה ומוגש להכרעה אצל הגורם המכריע.
דוגמה להצלחה בשינוי עילת סגירה: בתיק אלימות, החשוד טען לאליבי. המשטרה לא בדקה את טענת האליבי וסגרה את התיק בעילת חוסר ראיות. עורך הדין הגיש בקשה לשינוי עילת סגירה, טען כי אי-בדיקת האליבי מהווה אי-מיצוי חקירה בהתאם להנחיה 1.3.19 של פרקליט המדינה, והצליח לשנות את עילת הסגירה ל"העדר אשמה".
אחוזי ההצלחה
על פי נתוני פרקליטות המדינה, חלה עלייה משמעותית באחוזי ההצלחה של בקשות לשינוי עילת סגירה:
- 2018: 6.8% מהבקשות התקבלו
- 2020: 24% מהבקשות התקבלו
- 2022: 39% מהבקשות התקבלו
נתונים אלה מצביעים על מגמה חיובית ועל הסיכוי הגובר להצלחה בהליך זה.
בקשת ביטול רישום
מסלול זה מתאים בעיקר לעבירות קלות יחסית ולאחר חלוף זמן מסוים. קיימים שני מסלולים לביטול רישום:
מסלול אוטומטי
כעיקרון ישנם שני תנאים: שהעברה אינה פשע (כלומר העונש עליה הוא 3 שנות מאסר ומעלה) ושעבר הזמן הקבוע בתקנות:
- בגירים: 7 שנים מיום האירוע.
- קטינים: 5 שנים מיום האירוע.
אולם למעשה המועד וחומרת העברה אינם סוף פסוק, השר אבי דיכטר כשהיה שר לביטחון פנים התקין תקנות המאפשרות לראש אח"ם (או קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוא הסמיך לכך) לא למחוק את הרישום באופן אוטומטי אם יש עוד פרטי רישום (אפילו פרטים שנמחקו, אם נמחקו בשנים האחרונות), או אם מדובר בעברה מתוך רשימה ארוכה של עברות המצוינות בסעיפים 7(3)(א)-(יד) לתקנות עליהם חתם השר דיכטר.
מסלול הבקשה
ראש אח"ם או קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוא הסמיך רשאי (כלומר לא אוטומטי) לבטל רישום מרישומי משטרה של אדם על פי אמות המידה המפורטות בסעיפים 5-3 לתקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה), תשס"ט-2009. התקנות קובעות תנאי סף ומבחנים לשיקול דעת.
תנאי הסף הוא פרק זמן מינימלי המחושב לפי דרגת חומרת העברה וגיל החשוד בהתאם לטבלה הבאה:
גיל החשוד/סוג העברה | עברות חטא ועוון | עברות פשע |
חשוד קטין | 3 | 5 |
חשוד בגיר | 5 | 7 |
המבחנים לשיקול דעת בבקשת ביטול רישום הם:
- חומרת סעיף העבירה
- חומרת הפגיעה הנטענת באדם
- היקף הפגיעה המיוחסת ברכוש
- קיום רישומים נוספים
- ביטולים קודמים של רישומים
- נסיבות אישיות של המבקש
חשוב לציין כי אין זה מספיק לטעון לעניין השיקולים, סעיף 3 לתקנות מורה כי הבקשה צריכה להיות מגובה במסמכים. המסמכים רלוונטיים בעיקר לעניין השיקול השישי, שכן מדובר במידע שאינו ידוע למשטרה וחשוב להביא הוכחות למצב האישי המיוחד בו נמצא החשוד שמבקש לבטל את הרישום. על כן חשוב להתייחס להגשת הבקשה במלוא הרצינות, לנסח אותה בקפידה ולצרף לה מסמכים וראיות.
מה הם סיכויי ההצלחה?
מבקר המדינה חשף את נתוני תוצאות בקשות הרישומים (והערר עליהם) לשנים 2019-2020 נתונים אלה מספקים תובנות חשובות לגבי סיכויי ההצלחה בהליכי ביטול רישום משטרתי. בעוד שהרוב המוחלט של ביטולי רישום מתרחש באופן אוטומטי, הסיכויים להצלחה בבקשה יזומה הם מורכבים יותר. כשני שלישים מהבקשות נדחות על הסף, אך למי שעובר משוכה זו, הסיכויים לביטול הרישום משתפרים משמעותית. בשנת 2020, מחצית מהבקשות שעמדו בתנאי הסף אושרו. עם זאת, הליך הערר מציג סיכויי הצלחה נמוכים יותר, עם פחות מ-15% של עררים שהתקבלו. נתונים אלו מדגישים את חשיבות ההכנה היסודית של הבקשה הראשונית לביטול רישום, שכן היא מהווה את ההזדמנות המשמעותית ביותר להצלחה בהליך.
במאמר זה סקרתי את שתי הדרכים עבור מחיקת רישום משטרתי. שינוי עילת הסגירה וביטול הרישום. לכל דרך יש את הפרוצדורה שלה, את היתרונות והחסרונות. בסופו של דבר, מחיקת רישום משטרתי היא אפשרית, אך מדובר בהליך מורכב הדורש הבנה מעמיקה של החוק, הפסיקה והפרוצדורה. הנתונים מראים שיש סיכוי משמעותי להצלחה, אך חשוב לזכור שכל מקרה נבחן לגופו.
לאור ההשלכות המשמעותיות של רישום פלילי או משטרתי על חייו של אדם, ההשקעה בייעוץ משפטי מקצועי עשויה להיות צעד חשוב בדרך לפתיחת דף חדש ולהסרת מכשולים משמעותיים בחיים. בין אם מדובר בשינוי עילת סגירה או בבקשת ביטול רישום, הליווי המקצועי יכול להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון בתהליך מורכב זה.
עורך דין ומגשר רוני מרטן עוסק בייצוג של נפגעי עבירה, חשודים ונאשמים בהליכים פליליים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורך דין ומגשר רוני מרטן - 053-6244871