כשמתחילים עסק חדש תמיד נדמה שיש מיליון דברים חשובים יותר לעשות מאשר הסכם מייסדים. אחרי הכל, סומכים אחד על השני - זאת נקודת הפתיחה. אנחנו יודעים שזו טעות שבעלי עסקים נופלים אליה לא מעט. בין אם זה חוסר תשומת לב או הדחקה או אמונה תפלה, הנה ריכוז של 5 טעויות נפוצות שבעלי עסקים עושים בקשר להסכם מייסדים, ולמה חשוב להימנע מהן.

טעות מס' 1: "אנחנו חברים, מה צריך הסכם מייסדים?"

שותפות או חברה מתחילים עם מישהו שסומכים עליו. נראה לכאורה שאין טעם להתעכב על הסכמים טכניים. אתם הרי חולמים ביחד, ומכירים אחד את השני כבר שנים. זה נראה מיותר או רחוק ברשימת סדרי העדיפויות. אז הנה טעות מספר אחת:  לא להכין הסכם מייסדים.

לפנייה ישירה לעו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין – לחץ/י כאן

האמת היא שבלי הסכם כתוב, המציאות היא שהחלומות שלכם לא באמת משותפים. בלי הסכם מייסדים, יש סיכון לטלפון שבור אחד ענק: שהחלום של האחד – הוא לא של השני, ולמעשה, שמעולם לא עשיתם שיחה יסודית עם בעל מקצוע על האחריות, התפקידים וההשלכות השונות במקרים שקורים כמעט תמיד בעולם העסקים.

זה מה שקרה למתן צור וגל שגיא, שותפים שהקימו את חברת הטכנולוגיה הארווסט, ולא טרחו לנסח הסכם מייסדים. בהתחלה זה אולי עבד – השותפות נראתה מבטיחה, והחברה החלה לפתח מוצר מתקדם בתחום אבחון והשמת עובדים. היה להם אפילו פיילוט מוצלח עם קוקה קולה. רק שנים לאחר מכן, ולאחר שהחברה פורקה, התברר שאחד הצדדים המשיך לנצל את המוניטין וההישגים של החברה המשותפת, מה שהוביל להידיינות יקרה ואינטנסטיבית בבית המשפט המחוזי.

כתיבת הסכם מייסדים כבר בתחילת הדרך הייתה מסדירה את כל ההיבטים החשובים – מהזכויות, החובות והאחריות ועד חלוקת המניות ונכסי החברה. גם אם זה מרגיש מיותר בתחילת הדרך, מדובר בכלי עסקי קריטי.

טעות מס' 2: "כל אחד תורם בדרך שלו"

בהתחלה, כל אחד מכם תורם מהיכולות שלו – האחד טוב בשיווק והשני בטכנולוגיה. זה מרגיש מובן מאליו, אז למה להגדיר הגדרות ולחלק תפקידים?

בפייסבוק, הסכסוך בין מארק צוקרברג לאדוארדו סברין על חלוקת המניות והאחריות התפוצץ בפומבי. סברין התחיל כשותף מלא, אבל מצא את עצמו נדחק הצידה כשהחברה צמחה, והתוצאה הייתה תביעה משפטית שזכתה לתהודה בסרט הידוע "הרשת החברתית".

הלקח? לא רק שכל שותף צריך לדעת בדיוק מה תחום האחריות שלו – אלא שכדאי גם שתחום האחריות שלו יחייב. הסכם מייסדים ברור שמסדיר מי עושה מה, עוזר למנוע חיכוכים ומצבי אי-בהירות בעתיד.

טעות מס' 3: "אנחנו 50-50, כן?"

מניות בחברה, או חלק בשותפות, זה קניין לכל דבר ועניין. אז, הכול זורם כל עוד כולם פועלים יחד, אבל מה יקרה אם מישהו מחליט לעזוב, או פשוט להפסיק לעבוד? האם היזם שנשר מהפרויקט יישאר בעל מניות גם אם יפסיק את העבודה על הפרויקט?

רוב היזמים לא חושבים על זה בהתחלה, אבל עם הזמן וכשהלחצים העסקיים גוברים, חלק נושרים. הסכם שמגדיר מנגנוני הבשלה הפוכה ברורים (Reverse Vesting) מצליחים להתגבר באופן חלק על המכשול הקנייני, והבונוס הוא -- מבלי לייצר אירוע מס מיותרים. במילים אחרות – פרשת? תחזיר את המניות.

טעות מס' 4: "הרעיון שלי – ברור שזה שייך לי!"

יזמים רבים מאמינים שהרעיון שהם מביאים לשולחן שייך בהכרח להם כי הם הגו אותו. אבל מה אם אחד המייסדים עובד במקביל במקום אחר? מה אם הרעיונות שפותחו במסגרת העסק שייכים למעשה לחברה שבה אותו יזם, לרוב איש טכנולוגיה, מועסק?

במצבים כאלה, בהם אחד מהיזמים עדיין עובד כשכיר, הקניין הרוחני של החברה מוטל בסכנה, ועל כך כתבנו במאמר נפרד כאן. הפתרון הוא ראשית כל להיות ערים לבעיה ולבחון אותה לעומק באמצעות הסכמי ההעסקה ואולי פנייה אגבית למעסיק העיקרי. הסכם מייסדים כולל גם פתרונות יצירתיים להסדרת המחאת הזכויות בקניין הרוחני, כך שבין היתר, יועברו הפיתוחים שנעשו במסגרת החברה לגוף המשפטי של החברה, כך שלא ייוחסו למייסדים באופן פרטי.

טעות מס' 5: "גיוס או תקציב – איך תראה השנה שלפנינו?"

חשבתם שהשלב הראשון הוא לפתח פילוט, מוצר או שירות?   ברוכים הבאים לדילמת הגיוס לעומת הכנסות באופן עצמאי. בפועל, ההצלחה העסקית תלויה במידה רבה בתכנון פיננסי ותיאום ציפיות מהשלבים הראשונים. ההחלטה אם לגייס הון חיצוני או לנהל תקציב עצמאי היא קריטית לעתיד העסק שלכם, במיוחד כאשר חלק מהשותפים מתחילים להזרים לעסק כספים.

אין דרך קלה לומר זאת:  לא מעט עסקים נכשלים בגלל היעדר תקציבים ויעדים פיננסיים ותפעוליים ברורים. מוצר או שירות מבטיח ככל שיהיו מחייבים ראיית מאקרו פיננסית שבאה לידי ביטוי בראש ובראשונה בהסכם המייסדים, שכולל לרוב מדיניות פיננסית לטווח הקצר והבינוני על מנת למנוע את הטלפון השבור.

תמונת הראי היא שמדיניות פיננסית כזו או אחרת תמיד נתונה לשינויים, אבל מטרת העל – שהיא מניעת טלפון שבור – תוגשם רק אם כבר בשלב הראשון הסוגיות העקרוניות העמוקות יבואו לפתרון.

סיכום: "יהיה בסדר"?

הסכם מייסדים הוא לא טכני. לעתים קרובות הסכם מייסדים הוא מפתח להצלחה לטווח הארוך. הטעויות הנפוצות שדיברנו עליהן כאן הן רק חלק קטן מהתמונה.

חשוב לזכור: הקשר ביניכם כשותפים חייב להיות מבוסס לא רק על אמון, אלא גם על שקיפות ויכולת לנהל את העסק בצורה נכונה, פיננסית ותפעולית. בסופו של דבר, הסכם מייסדים הוא מעין ביטוח למערכת היחסים בין השותפים – הוא מגן עליכם ברגעים הכי קריטיים ומבטיח שתוכלו לצמוח ביחד.

עו
עו"ד גלעד פינקלשטיין|צילום: בן יצחקי

עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין מלווה עסקים בכל הקשור למשפט מסחרי, תוך שילוב הערכות שווי בייעוץ המשפטי ואסטרטגיות חשבונאיות. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.