חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג -1973 קובע כיצד יחולק הרכוש שנצבר בנישואין במקרה של גירושין אם לא נחתם הסכם ממון בין בני הזוג טרם הנישואים, ובמקרים מסוימים אף לאחר הנישואים. בחוק יחסי ממון נקבע לגבי זוגות שנישאו לאחר 1.1.1974 כי הרכוש יחולק שווה בשווה ללא קשר לרישומו הפורמלי או לאופן בו מימנו הצדדים את רכישת הרכוש. חוק יחסי ממון לא יחול על בני זוג שנישאו לפני 1.1.1974.

לפנייה ישירה לעו"ד גלית מרגי קובנט - לחץ/י כאן

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא חוזה המסדיר את ההביט הרכושי בין בני זוג לפני/ אחרי הנישואים. בהסכם הצדדים למעשה מתנים על הוראות חוק יחסי ממון במטרה לקבוע בעת עריכת ההסכם כיצד יתנהלו בשונה מהקבוע בחוק אם יגיעו למצב של פרידה. לדוגמה, הסכם הממון יכול להתנות על הוראות חוק יחסי ממון הקובעת כי ירושות ומתנות שקיבלו בני הזוג במהלך החיים המשותפים לא יתחלקו בין בני הזוג בעת הפרידה, בני הזוג רשאים לקבוע אחרת בהסכם הממון ולהחליט על שיתוף מלא של כלל הנכסים.

לעיתים קרובות כולל הסכם הממון גם עניינים שאינם נוגעים לרכוש, ובהם מקום מגורים, מנגנון לפתרון חילוקי דעות, שלום בית גירושין וכיוצ"ב.  הסכם ממון חייב להיערך בכתב וכך גם כל שינוי בהסכם. כמו כן, הסכם ממון טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או של בית דין דתי על מנת שלהסכם יהיה תוקף של פסק דין והצדדים יוכלו לפנות להוצאה לפועל וגופים נוספים על מנת ליישם את ההסכמות.

כאמור, מטרתו העיקרית של הסכם ההמון הינה להסדיר את חלוקת הרכוש המשותף במקרה בו בני הזוג יתגרשו או במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, ולשם כך על הסכם הממון שעורכים בני הזוג לקבל את אישרו של בית המשפט לענייני משפחה. בני הזוג למעשה מתייצבים עם הסכם הממון שערכו, עם ליוו עו"ד או בלעדיו, מול שופט אשר יאשר את הסכם ההמון רק לאחר שייווכח השופט שבני הזוג ערכו את ההסכם בהסכמה חופשית, לאחר שהבינו את משמעות ההסכם ואת תוצאותיו.

ומהו הסכם חיים משותפים?  

הסכם חיים משותפים מיועד ומתאים לבני זוג שאינם נשואים, לא מתכננים להינשא, לא יכולים להינשא דוגמת כהן וגרושה, זוגות חד מיניים, וזוגות שנישאו לפני 1.1.1974. כאשר בני הזוג רוצים להסדיר את הפן הכלכלי בזוגיות שלהם בין אם בהפרדה מלאה הפרדה חלקית או שיתוף מלא, הכל לפי בחירתם והחלטתם, בנוסף בני הזוג יוכלו להתייחס בהסכם החיים משותפים לסוגיות נוספות בחייהם הנוגעות לילדים משותפים או לכל אספקט אחר. 

אמנם את הסכם חיים משותפים אין חובה חוקית לאשר, אבל בהחלט ניתן ומומלץ מאוד לאשר גם את הסכם החיים המשותפים בפני שופט בית המשפט לענייני משפחה. קבלת אישורו של בית המשפט לענייני משפחה למעשה מקנה להסכם תוקף אופרטיבי, וכך במקרה של מחלוקת בין בני הזוג יוכלו הצדדים להשתמש בהסכם על מנת להכריע מחלוקות.

מהי חזקת השיתוף?

הסכם החיים המשותפים למעשה מהווה הוכחה רשמית וראייה לזוגיות, וכן נותן תאריך לתחילת הזוגיות, בניגוד לזוגות נשואים, אז ברור מהו מועד הנישואים. הסכם החיים המשותפים למעשה קובע תאריך לזוגיות שאז יוכל תאריך זה לשמש בעתיד כהוכחה אל מול הביטוח הלאומי כדי לתבוע קצבת שאירים או כל זכות אחרת לה זכאי בן זוג. 

כאשר בני הזוג עורכים הסכם חיים משותפים הם למעשה מתנים על חזקת השיתוף החלה עליהם מכוח הפסיקה בישראל. חזקת השיתוף היא למעשה כלי משפטי המסדיר חלוקת רכוש בעת פרידה של ידועים בציבור ובני זוג שנישאו לפני 1974. 

החזקה למעשה קובעת כי כאשר בני הזוג מנהלים יחד אורח חיים תקין, גילו מאמץ כלכלי משותף, ישנה חזקה שהרכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים בבעלותם המשותפת, ועל כן בעת פרידה של ידועים בציבור רכושם יתחלק שווה בשווה. על מנת שהחזקה לא תחול על בני הזוג בני הזוג נדרשים להוכיח שלא הייתה כוונת ביניהם כוונת שיתוף, את ההוכחה יכולים לספק התנהגות בני הזוג במהלך מערכת היחסים והסכם החיים משותפים שערכו בני הזוג.

קיומו של הסכם חיים משותפים לבני זוג העונים להגדרה של ידועים בציבור יסייע במימוש זכויותיהם הכלכליות, זכויות הקשורות להורות, לזכויות בעת פרידת בני הזוג, ולאספקטים נוספים.

לסיכום, הסכם ממון והסכם חיים משותפים נועדו על מנת להסדיר את ההביט הרכושי בין בני הזוג, ניתן להתייחס גם לנושאים נוספים הקשורים לנושאים נוספים שאינם כלכליים: ילדים משותפים, זמני שהות, חזקת הילדים, מזונות, חגים וכו'. הסכמים אילו מטרתם לצפות פני עתיד ולהתנות על הוראות החוק, לרוב מטרתם העיקרית היא להגן על זוגיות ולהגן על רכוש שבני הזוג הביאו עימם למערכת היחסים והם אינם מעוניינים לחלוק שווה בשווה במקרה של פרידה.

עו
עו"ד גלית מרגי קובנט|צילום: צחי קיבנשטיין

עורכת הדין גלית מרגי קובנט עוסקת בתחום דיני המשפחה והירושה, מייצגת ומלווה לקוחות בתיקי צוואות, ייפוי כוח מתמשך והסכמים הנוגעים לתא המשפטי. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורכת הדין גלית מרגי קובנט - 053-6247602