חריגות בנייה הן סטיות מהתוכנית המאושרת לבנייה, כפי שאושרה על ידי רשויות התכנון והבנייה. חריגות אלה יכולות להיות קטנות, כמו בניית מרפסת ללא היתר, או משמעותיות יותר, כמו בניית קומה נוספת ללא היתר. חריגות אלו יכולות להיות גם במגורים פרטיים וגם בעסקים. ישנם כמה סוגים של חריגות בנייה:
בנייה ללא היתר - ביצוע עבודות בנייה ללא קבלת היתר בנייה מוקדם מהרשות המקומית.
בנייה חורגת מהיתר - ביצוע עבודות בנייה שאינן תואמות את התוכניות שאושרו בהיתר הבנייה (למשל, בנייה על פני קומה שלמה, על פנטהאוז, או שימוש במחסן והפיכתו לחלק ממסעדה).
שימוש חורג - שימוש במבנה למטרה שאינה תואמת את הייעוד המותר לו על פי התוכנית.
פגיעה בשטחים ציבוריים - בנייה או שימוש בשטחים המיועדים לציבור, כגון שטחי ירק או דרכים.
לפניה ישירה אל עורך הדין גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן
מה עושים כשמתגלות חריגות בנייה?
לאחר גילוי חריגות בנייה, רשויות התכנון והבנייה רשאיות לנקוט במספר צעדים, ביניהם:
הוצאת צו הפסקת עבודות – הוצאת צו המורה על הפסקת כל עבודות הבנייה באופן מידי.
צו הריסה – הוצאת צו המורה על הריסת המבנה או חלקו שנבנה בניגוד להיתר.
קנסות מנהליים - הטלת קנסות כספיים על בעל הנכס, ובנוסף גם דמי שימוש בנכס, בחריגת הבנייה. כלומר, למרות החריגה ולמרות צו הריסה, ישלם האדם דמי שימוש לאורך כל תקופת השימוש כאילו לא מדובר היה בחריגה.
הגשת כתב אישום פלילי - במקרים חמורים, רשויות התכנון והבנייה רשאיות להגיש כתב אישום פלילי כנגד בעל הנכס.
מתי מגישים כתב אישום על חריגות בנייה?
כתב אישום על חריגות בנייה יוגש בדרך כלל כאשר מתקיימים אחד או יותר מהתנאים הבאים:
חומרת החריגות - כאשר מדובר בחריגות משמעותיות, הפוגעות באופן ניכר בתוכנית המתאר או בשטחים ציבוריים.
אי שיתוף פעולה - במקרים בהם בעל הנכס לא משתף פעולה עם רשויות התכנון והבנייה, מתעלם מצווים שהוצאו כנגדו ואף ממשיך לבצע עבודות בנייה בניגוד לחוק.
חשד לפעולה זדונית - כאשר קיים חשד סביר שבעל הנכס פעל במזיד או מתוך רשלנות גסה, תוך מודעות לכך שהוא פועל בניגוד לחוק.
חשוב לציין שגם כאשר מתקיים אחד מהתנאים הללו, יתכן שניתן יהיה להימנע מהגשת כתב אישום, במידה וניתן להגיע להסדר מותנה עם רשויות התכנון והבנייה. הסדר מותנה כולל בדרך כלל התחייבות מצד בעל הנכס לתקן את החריגות תוך פרק זמן קצוב, תוך תשלום קנסות מנהליים ואף התחייבות להימנע מעבירות דומות בעתיד.
מתי ניתן לבטל כתב אישום על חריגות בנייה?
יהיו מקרים בהם ניתן יהיה להצליח להפחית קנסות ודמי שימוש וכן לבטל את כתב האישום. ניתן לבטל כתב אישום על חריגות בנייה במספר מקרים:
הוכחת תום לב - כאשר בעל הנכס מוכיח שפעל בתום לב מוחלט, ניסה לתקן את החריגות לאחר שקיבל צו מהרשות המקומית, ועשה כל שביכולתו כדי להסדיר את המצב.
פגמים בהתנהלות הרשויות - כאשר מתברר שרשויות התכנון והבנייה פעלו באופן לא תקין או לא סביר, תוך פגיעה בזכויותיו של בעל הנכס.
נסיבות מיוחדות - במקרים חריגים, ייתכן שניתן יהיה לבטל כתב אישום גם כאשר לא התקיימו התנאים הנ"ל, אך קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, כגון מצב בריאותי קשה של בעל הנכס, פגיעה קשה בזכויותיו, או תרומה משמעותית לחברה.
מהם הצעדים לביטול כתב אישום על חריגות בנייה?
הצעדים לביטול כתב אישום על חריגות בנייה מורכבים ודורשים, כאמור, ליווי משפטי מקצועי. באופן כללי, הצעדים כוללים:
- הגשת בקשה לביטול כתב אישום לבית המשפט.
- ניהול משפט שבו יוצגו טיעוני ההגנה בפני השופט.
- הוכחת טענות ההגנה באמצעות ראיות.
יודגש כי הרשעה בהליך פלילי יכולה להזיק לאנשים בעלי תפקידים מרכזיים וחשובים במגזר הציבורי, וכן לעורכי דין, רואי חשבון, מנכ"לים ועוד.
יצוין כי ביטול כתב אישום נעשה במקרים חריגים מאוד, ולעתים ניתן לבטל כתב אישום נגד נאשם מתוך מספר נאשמים. ביטול כתב אישום הינו הליך משפטי מורכב, הדורש הבנה מעמיקה של דיני התכנון והבנייה, וכן ניסיון ומומחיות משפטית. לכן, מומלץ לכל מי שמוגש כנגדו כתב אישום לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מומחה בתחום. עורך הדין יוכל לבחון את פרטי המקרה, להעריך את סיכויי ההצלחה בהליך הביטול, ולגבש אסטרטגיה משפטית מתאימה.
עורך הדין גיא הרשקוביץ מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-20 שנים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר - 053-9428571