אצטדיון כדורגל, הפגנה סוערת ויסודות בית מגורים תל אביבי שנבנים על חורבות בניין ישן שנהרס – על פניו, למקומות אלה אין קשר אחד לשני, אך המכנה המשותף ביניהם הוא עוצמת הרעש הנשמעת בהם. מי שנמצאים בהם באופן שוטף הם מי שעבודתם היומיומית קשורה אליהם, והם אלו הנמצאים בסיכון לסבול ממחלת מקצוע הקשורה לשמיעה.
מחלות מקצוע הן קבוצה של מחלות וליקויים הנגרמים כתוצאה מתנאי עבודה לא נאותים או חשיפות לגורמים מזיקים. אחת מהמחלות הנפוצות והקשות ביותר היא פגיעה בשמיעה, שיכולה להיגרם כתוצאה מחשיפה ממושכת לרעש חזק. רעש חזק הוא גורם מרכזי לפגיעה בשמיעה. עובדים רבים נחשפים לרעש חזק במסגרת עבודתם, ביניהם:
שוטרים - במהלך שמירת סדר בהפגנות, אירועי ספורט, ופעילויות מבצעיות החושפות אותם לרעש חזק לאורך זמן.
פועלי בניין - במהלך עבודות כרייה, חציבה, ושימוש במכונות כבדות גורמות לרעש חזק וממושך.
מוזיקאים - נגנים, זמרים, וטכנאי שמע הנחשפים לרעש חזק באופן קבוע.
עובדי מפעלים - בעבודתם עם מכונות ייצור רבות פולטות רעש חזק לאורך שעות העבודה.
לפנייה ישירה אל משרד עו"ד ומגשרים אסף יוחאי, לחץ/י כאן
החשיפה לרעש חזק גורמת לפגיעה באוזן הפנימית, בין השאר בתאים האחראים על קליטת גלי הקול. פגיעה זו גורמת לירידה בשמיעה, שיכולה להיות זמנית או קבועה. במקרים חמורים עלולה להיגרם אף חירשות מוחלטת.
תסמינים של ירידה בשמיעה הם לא רק התחושה שהשמיעה הידרדרה, אלא ירידה ביכולת לשמוע צלילים חלשים, קושי בהבנת דיבור, במיוחד בסביבה רועשת, צלצולים, זמזומים או שריקות באוזניים (טינטון), תחושת מלאות באוזניים ורגישות לרעשים.
כיצד תוכיחו שהפגיעה בשמיעה היא מחלת מקצוע?
במקרים רבים, פגיעה בשמיעה מוכרת כמחלת מקצוע. עובדים שסובלים מפגיעה בשמיעה כתוצאה מעבודתם עשויים להיות זכאים לפיצויים מהביטוח הלאומי או מחברת הביטוח של מקום העבודה. אלו הם השלבים להוכחת מחלת מקצוע:
איסוף ראיות - יש לאסוף ראיות הקושרות בין תנאי העבודה לבין מחלת המקצוע. ראיות אלו יכולות לכלול אישורים רפואיים המעידים על קיומה של פגיעה בשמיעה, תיעוד חשיפה לרעש חזק במסגרת העבודה (מדידות רעש, דוחות בטיחות), עדויות של עובדים אחרים שנחשפו לתנאים דומים ועוד.
הגשת תביעה - ניתן להגיש תביעה לביטוח לאומי או לחברת הביטוח של מקום העבודה. יש למלא טפסים רלוונטיים ולצרף את הראיות שנאספו.
ועדה רפואית - ועדה רפואית תבחן את התביעה. הוועדה תסתמך על הראיות שהוגשו ועל חוות דעת רפואיות ותקבע האם קיימת זיקה בין תנאי העבודה לבין מחלת המקצוע.
מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני ביטוח לאומי ודיני עבודה. הליך ההכרה במחלת מקצוע והתביעה לקבלת פיצויים עשוי להיות מורכב ומסובך. עורך דין בעל ניסיון בתחום מחלות מקצוע מכיר את החוקים והנהלים הרלוונטיים ויכול לסייע לכם בהתמודדות מול הביטוח הלאומי או חברת הביטוח. כמו כן, הליך התביעה כרוך בטפסים רבים ובדרישות פורמליות וכדאי לגשת לתהליך עם בעל מקצוע שיכווין אתכם בדרך אל קבלת הפיצויים.
סכום הפיצויים נקבע בהתאם לחומרת המחלה, לאובדן כושר העבודה ולשכר העובד. גובה הפיצויים יכול לנוע בין עשרות אלפי שקלים למאות אלפי שקלים.
לסיכום, חשוב להיות מודעים לסכנות הכרוכות בחשיפה לרעש חזק במסגרת העבודה ולנקוט באמצעי מניעה מתאימים. במקרה של חשש לפגיעה בשמיעה, חשוב לפנות לבדיקה רפואית ולשקול פנייה לקבלת הכרה במחלת מקצוע.
עורך דין אסף יוחאי עוסק במשפט מסחרי לרבות דיני עבודה, ייעוץ לעסקים, לשותפויות ולחברות ודיני נזיקין. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורך הדין אסף יוחאי – 053-6130168