הנהלת חשבונות באינטרנט היא בגדר חובה לכל עסק, שכן עסק המתנהל כך בהכרח מתפקד טוב יותר מאשר עסק שמנוהל עם פנקסי חשבוניות מפוזרים המקשים עליו לשחזר אותם במרוצת השנים.
לעסקים רבים בישראל יש חובות. עניין זה מוכח על ידי הסטטיסטיקה שלמרבה הצער לא ניתן לדלג מעליה במיוחד בתחומי עיסוק "מסוכנים".
לקוח שהפקתם לו חשבוניות נמצא פתוח מולכם כספית ואגר חובות, אך למרות כל התחנונים והבקשות שלכם הוא אינו מבצע תשלום עבור השירותים שסופקו לו? כדאי שתדעו כי תוכלו להעמידו לדין. אם ניתן להוכיח באופן שלא ניתן להפריכו ותוכן החוב ממוסמך וברור על ידי מסמכים חתומים וממוספרים כהלכה, תוכלו בהתאמה לנהל תביעה משפטית בגין חוב שנצבר לו מולכם.
איך עושים זאת?
אם יש לכם תוכנת הנהלת חשבונות באינטרנט או בענן, אז הרי הכל כבר שם, וכל מה שנותר לעשות הוא רק לשלוף את הנתונים מהמחשב.
תפקידה של חשבונית דיגיטלית היא מכרעת מאד בעת תביעת חוב על ידי עורך דין משום שהיא נמצאת לרשותו בכל עת.
הוכח כי חברות או עסקים במהלך פעילותם העסקית נמצאים ברגעי משבר או קושי כספי במיוחד בתחילת הדרך, לרוב עד שנה מתחילת הפעילות. גירעונות תזרימיים הם אלו שהקשו לפרוע את החובות ברוב מהמקרים.
ניתן לומר כי בישראל אין מערכת גביית חובות מהירה ואפקטיבית ועסק שלא משלמים לו יכול גם הוא להיכנס למעגל החובות ועם קשיי נזילות.
האם עורך דין יכול לייצג בעל עסק שחייבים לו כסף?
לכל עסק יש את האפשרות להגיע תביעת חוב בבית משפט באמצעות עורך דין. ניהול כרטסות באופן ברור ותקין, עם זמני משלוח וחתימה עליהם, יספקו רישום מדויק עבור השירותים השונים שיינתנו ע"י עורך הדין.
באופן הזה, יהיה ניתן להראות דפוס קנייה ורכישות שוטף בכל חודש מצד הלקוח, ואספקה מאת העסק ובכך להוכיח שאכן הלקוח חייב את הכספים הנ"ל במיוחד ובמידה שהוא מתכחש לחוב.
חשוב לדעת כי בעל עסק שברשותו מסמך חתום (שאינו שטר חוב או ערבות) ע"י הלקוח ו/או מי מטעמו (עובדיו וכו), כמו הזמנת רכש חתומה, הסכם עבודה חתום, חשבונית מס חתומה, תעודת משלוח וכו', יוכל בכל עת להגיש תביעה בבית משפט על סכום שלא שולם לו. ניתן להגיש תביעה לחוב בתנאי שהוא מתחת ל-75,000 ₪ ישירות להוצאה לפועל, בהתאם לסעיף 81א(1) לחוק ההוצאה לפועל.
מדוע תוכנת הנהלת חשבונות לניהול עסק היא קריטית בהגשת תביעה?
בדרך כלל, תביעת חוב ללקוח שנמצא בקשיים ושלא מעוניין לפרוע את חובו, תוגש בבית משפט באמצעות עורך דין הבקיא בתחום גביית חובות מנושים ובסדרי הדין הרצויים.
תוכנת הנהלת חשבונות שופכת אור על המסמכים שלא ניתן יהיה להפריכם, ובכך בירור החוב בבית משפט היא מכשול שקל יהיה לעבור אותו.
במקרה של תביעה, עורך הדין יציג בבית המשפט כרטסת של בעל החוב והיא תוצג כראיה עובדתית בבית משפט. חשיבותה של התנהלות נכונה, אם כך, חשובה גם בעת עריכת מסמכי החברה של לקוח המסרב לפרוע את חובו.
סעיף 35 לפקודת הראיות בחוק קובע כי בכפוף ליתר ההוראות החוק לעניין היא ראיה מוסדית, ואכן בהתאם לכוח החוק יכולה להיחשב רשומה מוסדית, ותצטרף לראיה מטעם העסק לעניין תביעת החוב בספרי העסק.
לאחר הגשת הכרטסת לבית המשפט כראיה בתביעת החוב, יש להציג את אותה הכרטסת בבית המשפט ולהסביר את הדרך בה נוהגים בעסק להפיק את החשבוניות והקבלות של כלל הלקוחות.
התייצבות פיזית של עורך הכרטסת רצויה בבית המשפט אך עדיין לא תעצור את החברה מהגשת כרטסת זו כראיה מוסדית מטעמה.
מהי משמעות כרטסת הנהלת חשבונות של הנתבע כראיה בבית המשפט?
במהלך תקופת הפעילות מול הלקוח העסק עובד עם לקוחות נוספים וקבועים הצורכים שירותים זהים ודומים מהעסק באופן קבוע, וזו ראיה נוספת המוכיחה את אמינות החשבוניות. כרטסת הנתבע תהיה הראיה הטובה שיכול התובע ובעל העסק להציג כאשר תוגש תביעת חוב. באמצעות כרטסת הנתבע, יוכח בקלות כי הנתבע קיבל את השירות והסחורות בזמנים המועדים עם פירוט של סך כל החוב.
ניהול נכון של כרטסת הנתבע עם חתימות וחותמות על החשבוניות הדיגיטליות יוגדרו כ"רשומה מוסדית" כדי להוות ראיה בבית משפט מטעם העוסק לחוב שהצטבר.
בכפוף לדברים, כרטסת נתבע שהוצגה באופן נכון ומדויק תיחשב כרשומה מוסדית בהתאם לסעיף 35 לפקודת הראיות, והיא מוגשת כראיה מוסדית והליך גביית חובות יהיה בהתאם לסעיף 35 לפקודה. רשומה מוסדית נקראת "מסמך לרבות פלט אשר נערך על ידי מוסד במהלך פעילותו הרגילה של המוסד".
אם כן, ככל שהנהלת החשבונות של העסק עורכת כרטסות ותעודות משלוח חתומות, ניתן יהיה להציגן ככרטסת הנתבע וכראיה בבית משפט בהתאם לסעיף 35 לפקודה.
מתי כרטסת הנתבע תהיה ראיה מוסדית?
בהמשך לכתוב מעלה ובזיקה לסעיף 36 לפקודת הראיות, כרטסת נתבע שאינו מעוניין לפרוע את חובותיו לנתבע, תוכל לשמש כראיה מוסדית במסגרת תביעת חוב בהתקיים התנאים הבאים:
- כאשר העוסק נוהג לערוך כרטסות מסוג באופן קבוע והן חלק אינטגרלי מניהולו השוטף.
- הצגת כרטסות נוספות המעידות על דפוס פעילות זהה לכל שאר הלקוחות והצגת חשבוניות המתעדות את מחירי הסחורה שבגינם החוב. איסוף נתונים בכרטסות נוספות מעיד על אמיתות התוכן המופיע בהן.
בעת שהתקיימו התנאים הללו, ניתן יהיה להציג את כרטסת הנתבע במסגרת ההליך המשפטי כראיה מוסדית לעניין החוב הפתוח.
מכל מקום, חשיבות ניהול הכרטסות ללקוחות היא קריטית וניתן לעשות זאת על ידי תוכנת הנהלת חשבונות באינטרנט פרילאנס, המציעה תיעוד של כל הסכומים, הקבלות והחשבוניות הדיגיטליות באופן מדויק.
הכתבה באדיבות ifreelance.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.