פטירתו של בן זוג אהוב היא טרגדיה קשה, וטומנת בחיקה גם קשיים כלכליים. ידועים בציבור, מאחר ואינם נשואים באופן רשמי, עלולים להיתקל בקשיים רבים בקבלת קצבת שארים מהביטוח הלאומי או מקרן הפנסיה. כתבה זו תספק מידע מקיף על תהליך הגשת תביעות לקצבת שארים עבור ידועים בציבור, הן בביטוח לאומי והן בקרנות הפנסיה.

ידועים בציבור זכאים לזכויות רבות בדומה לזוגות נשואים, הן בתחום האזרחי והן בתחום הביטוח הלאומי. הם זכאים לרשת זה את זה בהתאם לחוק הירושה, בעלי זכות רכושית במקרה של פרידה, וכן בעלי זכויות שונות הנובעות מכוח הורות משותפת , זאת בדומה לזוגות נשואים. כמו כן, ידועים בציבור זכאים לקצבת שארים לאחר פטירת בן זוגם.

תנאי הזכאות לקצבת שארים בביטוח לאומי

ידועים בציבור חייבים לעמוד במספר תנאים על מנת להיות זכאים לקצבת שארים:

חיים משותפים - יש להוכיח חיים משותפים רצופים של שנה לפחות לפני פטירתו של בן הזוג. במקרים מסוימים, ניתן להסתפק בתקופה קצרה יותר, אך יש להוכיח נסיבות מיוחדות.

ניהול משק בית משותף - עליהם להוכיח ניהול משק בית משותף, הכולל הוצאות משותפות, כתובת משותפת ועוד.

תלות כלכלית - יש להוכיח תלות כלכלית מסוימת בבן הזוג שנפטר.

לפניה ישירה אל עורכת דין ונוטריון טליה רג'ואן, לחץ/י כאן

הוכחת ידועים בציבור

הוכחת מעמד הידועים בציבור בביטוח לאומי היא מורכבת ודורשת איסוף ראיות רבות. הראיות הנפוצות כוללות תצהירים של בני משפחה, חברים, שכנים ועדים אחרים, המעידים על קיום זוגיות רומנטית וחיים משותפים. גם מסמכים רשמיים משמשים כהוכחה, כמו רישום משותף בכתובת מגורים, הסכם שכירות, חשבונות בנק משותפים, אישורים רפואיים המעידים על טיפול הדדי ועוד, וכך גם תמונות משותפות המשמשות כראייה להוכחת הזוגיות.

הגשת תביעה לקצבת שארים בביטוח לאומי

במקרים של בני זוג ידועים בציבור, מומלץ להגיש את התביעה להכרה באמצעות עו"ד המתמחה בתחום, אשר ינחה אתכם באיסוף והגשת הראיות הרלוונטיות. לאחר הגשת התביעה, הביטוח הלאומי יבחן את הראיות ויקבע האם התובע זכאי לקצבת שארים. ככל שהביטוח הלאומי ידחה את התביעה, ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה.

הכרה של בת זוג שהתגרשה מבעלה בידועה בציבור

במקרה בו טיפל משרדנו, בני הזוג התגרשו, ואולם בשל מחלת הסרטן בה לקה בן הזוג, בת הזוג המשיכה לטפל בו, וניהלה עימו משק בית משותף, גם לאחר הגירושין, ועד לפטירתו. מאחר ובני הזוג היו גרושים, סירב המוסד לביטוח לאומי להכיר בבת הזוג כידועה בציבור של הנפטר.

בשלב זה הגיש משרדנו תביעה לביה"ד לענייני עבודה, לתשלום קצבת שארים לבת הזוג. לאחר הליך הוכחות ממושך, בו הוצגו לשופט ראיות רבות על אופי הקשר בין הצדדים, הכיר ביה"ד בבת זוגו של הנפטר כידועה בציבור, למרות שבני הזוג היו גרושים במועד פטירתו, והמוסד לביטוח לאומי נדרש לשלם לה את קצבת השארים.

תנאי הזכאות לקצבת שארים מקרן פנסיה והגשת תביעה

תנאי הזכאות לקבלת קצבת שארים מקרן פנסיה משתנים בין קרן אחת לשנייה. באופן כללי, קרנות הפנסיה דורשות הוכחה של חיים משותפים ותלות כלכלית. יתכן שקרנות פנסיה מסוימות ידרשו תנאים נוספים, כמו חתימה על טופס "הצהרת ידועים בציבור" במהלך חייו של בן הזוג וכיוב'.

גם במקרה זה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד בטרם הגשת התביעה לקרן הפנסיה. לאחר הגשת התביעה, קרן הפנסיה תבחן את הראיות ותקבע האם התובע זכאי לקצבת שארים. ככל שקרן הפנסיה מסרבת לשלם, ישנה אפשרות לערער על ההחלטה בפני ביה"ד האזורי לעבודה.

מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ביטוח לאומי ופנסיה לפני הגשת תביעה לקצבת שארים. במקביל, חשוב לאסוף את כל הראיות הרלוונטיות המעידות על קיום ידועים בציבור. מומלץ להגיש את התביעה בהקדם האפשרי לאחר פטירתו של בן הזוג.

עו
עו"ד טליה רג'ואן|צילום: Q elite beauty

עו"ד טליה רג'ואן עוסקת בתחום דיני העבודה, ביטוח לאומי, פנסיה וייעוץ לגיל השלישי. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד טליה רג'ואן -  053-7101187