עבירות מין בישראל משתרעות על פני מנעד רחב של מעשים הנופלים תחת הגדרה זו. החל מהטרדה מינית, מעשים מגונים בנסיבות שונות ומגוונות וכלה בעבירת האינוס או כהגדרתה בחוק העונשין התשל"ז – 1977, 345. (א) הבועל אישה - שלא בהסכמתה החופשית; בהסכמת האשה, שהושגה במרמה לגבי מהות העושה או מהות המעשה; כשהאישה היא קטינה שטרם מלאו לה ארבע עשרה שנים, אף בהסכמתה; או תוך ניצול מצב של חוסר הכרה בו שרויה האישה, או מצב אחר תוך ניצול היותה חולת נפש או לקויה בשכלה, אם בשל מחלתה או בשל הליקוי בשכלה לא הייתה הסכמתה לבעילה הסכמה חופשית - הרי הוא אונס ודינו מאסר שש עשרה שנים.
לפנייה ישירה אל משרד עורך דין רונן בנדל, לחץ/י כאן
על אף האמור בסעיף קטן (א), דין האונס - מאסר עשרים שנים אם האינוס נעשה באחת מנסיבות אלה: בקטינה שטרם מלאו לה שש עשרה שנים ובנסיבות האמורות בסעיף קטן
(א)(1), (2), (4) או (5); (2) באיום בנשק חם או קר; תוך גרימת חבלה גופנית או נפשית או הריון; תוך התעללות באשה, לפני המעשה, בזמן המעשה או אחריו; בנוכחות אחר או אחרים שחברו יחד עמו לביצוע האינוס בידי אחד או אחדים מהם.
כיצד מגן החוק בישראל על קורבנות עבירות מין?
החוק בישראל מגן באופן הרמטי על מתלוננות ומתלוננים בעבירות מין ואפילו על חשבון זכויות הנאשם, אגב באופן מוצהר. מעת לעת מתפרסמים נהלים שנכתבו על ידי נשיאי בית המשפט העליון כשנוהל נשיאה 1-17 מאתרג ומגן על הקורבנות עוד בטרם הכריע בית משפט האם הנאשם אכן בצע את המיוחס לו.
למען הסר ספק, החוק הישראלי הוא צודק ומגן על נפשו של הקורבן ועל בריאותו בכל מחיר, אכן גם במחיר של פגיעה לכאורה בזכויות הנאשם. אותו נוהל נשיאה אשר חל בבתי המשפט השונים מבטיח כי המתלונן או המתלוננת לא ייאלצו למסור עדותם בנוכחות הנאשם..
הדיון מתקיים גם כך בדלתיים סגורות כאשר הקורבן מלווה על ידי איש מקצוע והנאשם צופה בחקירה באמצעות הוועדות חזותית מחוץ לאולם הדיונים.
חקירת הקורבנות
למעלה מכך, יש להבטיח כי חקירתו של הקורבן בבית המשפט בהתאם לנהלים תתקיים ללא דיחוי, לעתים תוך 90 יום ממועד הגשת כתב האישום עוד בטרם התקיימה הקראה. עוד בטרם השיב הנאשם לעובדות המפורטות בכתב האישום.
קושי נוסף הרובץ לפתחו של נאשם בעבירות, בפרט בקורבנות מתחת לגיל 14, הוא כי חוקרי הילדים לא מאשרים את עדותו של הקורבן באופן ישיר אלא באמצעות עדותו של חוקר הילדים אשר בקיא באופן החקירה ומגלה אמפטיה והזדהות מלאה, לעתים עד טשטוש הגבולות בינו לבין הקורבן.
מה לו לילד שילין על אדם או קרוב משפחה מטעמים זרים. אכן כך, אלא שלעתים תפיסת המציאות של הקורבן הנה תולדה של פרשנות אשר נובעת מהתניה אוטומטית כי מעשים תמימים לגמרי אסורים בתכלית.
בתי המשפט רשאים להרשיע בהתבסס אך על חקירת הקורבן תוך בחינת מהימנות גרסתו גם אם קיימים בה פערי מידע או כשמדובר בגרסה מתפתחת.
ומה באשר לחשודים בביצוע עבירות מין?
הבעיה נעוצה במקרים בהם מדובר בתלונות שווא אשר עלולות להוביל להרשעה של חף מפשע. אין צורך להכביר מילים בדבר העונשים הכבדים אשר מוטלים על עברייני מין ובצדק. עם זאת ועל מנת להבטיח את חירותם של אלו אשר מוצאים עצמם נאלצים להתמודד עם כתבי אישום קשים כשהמעשה או המעשים המיוחסים להם בכתב האישום כולם או מקצתם לא אירעו מעולם, או אז יש לפנות לעורך דין אשר מכיר את התחום הספציפי העוסק בעבירות מין.
הלכה למעשה, חובה על כל אדם אשר נחשד בעבירת מין להימנע ממסירת גרסה עוד בטרם נועץ בעורך דין אשר זו התמחותו. החקירה המשטרתית גם כך הנה חקירה קשה אשר עלולה למנוע מהחשוד זכויות בסיסיות ובפרט בתלונות בגין עבירות מין כאשר מטבע הדברים נטיית הלב הנה להאמין לדברי הקורבן ולאמץ את גרסתו תוך תפיסת המציאות "בראיית מנהרה" (TUNNEL VISION).
אכן, כל אחד מאיתנו הנו אדם בשר ודם, והסלידה מעברייני מין כבר בשלב המעצר הראשוני מקבלת ביטוי שונה, קשה יותר. נטיית הלב בהרבה מהמקרים יוצרת אצל החוקרים אמונה מלאה ואף הזדהות מלאה עם הקורבן.
לסיכום, יש להגן בחירוף נפש על קורבנות עבירה, אין חולק ועם זאת, חובה על הרשות החוקרת לבור את הבר מן התבן, לבחון את התלונה באמצעות "התבוננות על". בחינת הראיות תחת זרקור המאיר את הממצאים לחובת החשוד או לזכותו.
משרד עורך דין רונן בנדל, מוסמך במשפט פלילי (LLM), עבירות מין, מעצרים, חקירה משטרתית, כתב אישום, עבירות סייבר ואבטחת מידע, בקשות הסגרה, ייצוג חשודים ונאשמים בעבירות אלימות במשפחה, עבירות סחר בסמים, ועדות שחרורים, ערעור פלילי ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורך דין רונן בנדל - 053-6112841