הקמתם עמותה חדשה ואתם רוצים לרוץ קדימה ולקדם את המטרות שלשמן הקמתם את העמותה? רגע לפני, יש משהו שמאד חשוב לכל עמותה והוא אישור ניהול תקין (לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה).
נכון יותר לומר שהאישור הזה חשוב בעיקר לתורמים, ומכאן נובע שהוא גם חשוב לעמותה. ברגע שעמותה מקבלת את האישור - כל מי שתורם לה זכאי למעשה להחזר מס ולכן חברות יעדיפו תמיד לתרום לעמותה המחזיקה באישור הנכסף.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי, לחץ/י כאן
מי שתורם מעל 190 ₪ יזוכה ממס באותה שנה של 35% מסכום התרומה ואם התורם הוא חברה - היא תזוכה בשיעור מס החברות (23%, נכון למועד כתיבת שורות אלו). בנוסף, האישור יכול לשמש את העמותה לצורך קבלת תמיכה ותקציבים מהממשלה.
איך משיגים אישור ניהול תקין?
הבסיס הוא קודם כל לקיים את חובת הדיוות השנתית של הדוחות הכספיים והמילוליים. בנוסף, צריכים להיות חברים בעמותה לפחות 7 חברים. שימו לב שבכדי להקים עמותה לא חייבים 7 חברים, אבל כדי לקבל אישור ניהול תקין - כן. אם המטרה היא לקבל בסוף את האישור, מומלץ מראש לייסד את העמותה עם 7 חברים לפחות (אגב, רוב החברים אינם יכולים להיות קרובים).
בנוסף, העמותה צריכה להיות קיימת לצורך מטרה ציבורית ולפעול עבורה. רוב ההכנסות והתרומות צריכות אכן לשמש לצורך המטרה שנרשמה בעת ההקמה ולכן ניסוח והגדרת המטרות בעת רישום העמותה מאד חשובים, ורשם העמותות מקפיד על כך שעמותה תפעל בהתאם למה שהגדירה לעצמה.
זה אך הגיוני, כי אדם שתורם כסף לעמותה רוצה לדעת שאכן כספו הלך לאותה המטרה שהוצגה לו. עמותה המעוניינת לשנות את מטרותיה צריכה לכנס אסיפה כללית ולקבל החלטה על כך ובנוסף לקבל אישור מרשם העמותות.
נקודה נוספת, אם העמותה צברה סכום גבוה ולא עשתה איתו שום דבר במשך תקופה ארוכה, יתכן שתהיה לה בעיה לקבל אישור ניהול תקין.
אפשר לצבור סכום סביר שיהיה לצורך הפעילות השוטפת או לשמור לתקופות של קשיים כלכליים, אבל אם הסכום שנצבר מהווה יותר מ-200% מהמחזור במשך 3 שנים רצופות, הוא ייחשב כתקין רק אם יהיה לכך הסבר המניח את הדעת. (אגב, עמותה שאינה מקיימת פעילות מתנהלת בניגוד לחוק והרשם עשוי לנקוט בסנקציה לפירוקה). עמותה שלא תפעל לקדם את מטרותיה לא תוכל לקבל אישור ניהול תקין.
הקפידו על רישום מסודר ושקוף
חשוב מאד להתנהל בצורה שקופה ומסודרת ולנהל פנקסים כדין. אילו פנקסים למשל? פנקס חברי העמותה (בו רושמים כל חבר, מענו, מספר זהותו, תאריך תחילת ופקיעת חברותו). בנוסף, לעמותה יהיה פנקס בו היא תפרט תקבולים וכמו כן, יש לנהל פנקס תורמים, להכין נהלים דוגמת נוהל התקשרות עם ספקים, נוהל קופה קטנה, נוהל נוכחות עובדים בעבודה - הכל בהתאם להיקף העמותה.
מומלץ גם לרשום כל פעולה כספית אשר מתבצעת בעמותה ולשמור על חשבוניות, קבלות וכל מסמך רלוונטי. הוצאת הכספים תתבצע תמיד רק על ידי המורשים ותוך תיעוד נאות.
אילו דוחות ייבחנו לטובת קבלת האישור?
האישור יינתן על סמך הגשת הדיווחים הנדרשים ובנוסף על סמך שיקולים נוספים ולאחר בדיקה מעמיקה. בין היתר ייבחנו, כאמור, הדוחות הכספיים, הדוחות המילוליים, מספרי חברי העמותה, אופן ניהול האסיפות ומועדן, ניהול פרוטוקולים באופן תקין, מעקב, סדר ושקיפות על כל נושא ההוצאות וכן על התרומות וכל נושא כספי אחר, הקפדה על הנהלים והגשת מסמכים במועד.
אם לעמותה אין לפחות שנתיים של פעילות, היא יכולה להגיש בקשה על אישור הגשת מסמכים. זה אומר שהיא מינתה את מוסדות העמותה הנדרשים לפי החוק, הגישה את הדיווחים שהיא נדרשת בהם וביצעה את כל הפעולות הנדרשות לתחילת הפעילות. האישור יוכל לשמש את העמותה לצורך הכרה כמוסד ציבורי וזיכוי מס מתרומות וכן כדי להתקשר עם המדינה במכרזים.
לסיכום, הדרישות לצורך קבלת אישור ניהול תקין הן אומנם מחמירות יותר מאלו של רשם העמותות, אבל עדיין, לא בכדי מדובר באישור כה נחשק, שכן, בלעדיו העמותה בסופו של דבר לא תוכל לשרוד לאורך זמן.
חשוב לשים לב כי האישור תקף למשך שנה קלנדרית בכל פעם שבו הוא ניתן, ולכן יש לחדש את האישור ולהמשיך להתנהל באופן מסודר ושקוף גם לאחר קבלת האישור בפעם הראשונה.
עורכת דין מורן אריאלי עוסקת במשפט מסחרי - אזרחי, עריכת חוזים, ליווי משפטי לחברות והקמת חברות, דיני עבודה, מכרזים, רישום סימני מסחר ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי - 053-6240747