במאמר הזה נסקור כיצד עקרות בית יכולות להיות זכאיות לקצבת נכות כללית, בעקבות בעיות רפואיות שהן סובלות מהן, ואת המסקנות והתובנות אביא דרך תיק שטיפלנו בו במסירות באופן אישי.

כיום בראי חוק הביטוח הלאומי עקרת בית נחשבת אישה תושבת ישראל, שגילה בין 18 לגיל הפרישה, שאינה עובדת, נשואה או מוכרת בציבור. אישה לא תחשב עקרת בית אם היא עבדה כשכירה או כעצמאית במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים במהלך 48 החודשים שקדמו להגשת התביעה, או להפסקת העבודה למי שהפסיקה לעבוד לאחר הגשת התביעה. חשוב להדגיש כי גברים תמיד ייבדקו במסגרת תביעת נכות כללית כעובדים.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד רות פפירוב, לחץ/י כאן

לא כל עקרות הבית מודעות לאפשרות לקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי

חשוב להבהיר כי קצבת נכות כללית תשולם לעקרת בית, במידה שהיא עונה על הדרישות של קצבת נכות כללית, ושהיא סובלת מבעיות רפואיות שהוכחו. כאשר לאחר מכן תיבחן יכולתה לתפקד במסגרת משק הבית, ולא היכולת שלה לעבוד בכל עבודה שהיא.

עקרות בית רבות אינן מודעות כלל לאפשרות הזו שעומדת בפניהן, כאשר מצבן הרפואי מורע והן צריכות לקבל מענה כלשהו בצורת הכנסה. זהו המענה שביטוח לאומי מספק להן, וזה יכול להיות משמעותי עבורן כלכלית, ויכול להוות תרומה למשק הבית הכללי, ולאפשר לשכור את שירותיה של עובדת משק בית שתעזור להן בפעולות השונות.

כיצד אישה בת 50 שסובלת מליקויים רפואיים שונים זכתה לקבל קצבת נכות כעקרת בית?

במקרה המיוחד שאביא לפניכם, לקוחה בת 50 פנתה למשרדנו, לאחר שניסתה 4 פעמים לבדה לקבל קצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. היא אכן נבדקה במסגרת הוועדות כ"עקרת בית" ולא כ"אישה עובדת", כיוון ששנים רבות לא עבדה.

ללקוחה ליקויים רפואיים בתחומים שונים. משרדנו הכין לה תוכנית עבודה, והיא ביצעה את כל הבדיקות ואת כל המעקבים הרפואיים שהיו מוטלים עליה.

משרדנו ייצג את הלקוחה בוועדות רפואיות בדרג ראשון, ושם הצלחנו להשיג לה נכות משוקללת בשיעור 52% לצמיתות. כלומר, הלקוחה עברה את הרף הרפואי במסגרת הוועדות הרפואיות, כיוון שהרף הרפואי לעקרות בית הוא 50% נכות רפואית (שלא כמו לאישה עובדת - 40% או 60% תלוי בגובה אחוזי הנכות).

איך ניתן להוכיח את רמת התפקוד בביצוע מטלות משק הבית?

לאחר שעברנו את הוועדות הרפואיות ואת הרף הרפואי הנדרש בחוק, נפגשנו עם עובד שיקום, ולצערנו ההחלטה שהתקבלה לא הייתה משביעת רצון, והתביעה נדחתה. כלומר על אף שעברנו רף רפואי, לא קבעו ללקוחה דרגת אי כושר, והגיעו למסקנה כי על אף נכויותיה היא מסוגלת לתפקד כרגיל בבית. פה ראוי לציין כי עקרות בית נבחנות על פי התפקוד שלהן בבית, קרי ביצוע כביסה, בישול, קניות, ניקיון וכדומה, ועניין זה קשה מאוד להוכחה.

כמובן שמשרדנו לא ויתר, והגשנו ערר על הנכות הרפואית וכפועל יוצא גם על אי הכושר. ההחלטה על הגשת הערר גם על גובה אחוזי הנכות הרפואיים, נבעה מהעובדה כי סברנו שקיפחו את הלקוחה בתחומים רפואיים מסוימים.

במסגרת הערר הרפואי, עברנו שוב ועדות רפואיות במשך חודשים ארוכים, כיוון שנאלצנו לעבור מהתחלה ועדות בתחומים רפואיים רבים ושונים. לאחר שסיימנו את הוועדות הרפואיות התקבלה ההחלטה על הנכות הרפואית, שהועמדה לאחר הליך הערר על 76% נכות משוקללת.

לאחר קביעת הנכות הרפואית, הגענו שוב לפגישת שיקום. הפעם משרדנו התעקש כי הפגישה תהיה עם עובדת שיקום, אישה, כיוון שהלקוחה שלנו מופנמת והיה לה מאוד קשה לדבר על בעיותיה הרפואיות השונות מול גברים, כפי שאכן קרה בפעם הקודמת.

לאחר המתנה ארוכה, התקבלה ההחלטה של פקיד התביעות של המוסד כי אושרה ללקוחה קצבת נכות חלקית בשיעור 60% לצמיתות. החלטה שבפני עצמה היא מאוד טובה ויוצאת מגדר הרגיל, כיוון שהיום מאוד קשה להשיג קצבאות לעקרות בית, בעקבות הקושי להוכיח את אי הכושר שלהן בתפקוד בבית (כפי שפורט לעיל).

יצוין שדרגת אי כושר 60% היא הדרגה הנמוכה ביותר, וכמובן שהיא לא משקפת את קשייה של הלקוחה. קיימות 3 דרגות נוספות: 65%, 74% ו-100% - כל דרגה מקנה קצבה חודשית בסכום כסף שונה.

אבל משרדנו לא עצר כאן. משרדנו הגיש ערר על אי הכושר בלבד. בעקבות הערר, ביטוח לאומי זימן אותנו לוועדת אי כושר לעררים, שם טענו את כל הטענות והבאנו הוכחות לאי היכולת של הלקוחה לתפקד בבית. כעבור מספר שבועות, התקבלה התוצאה שייחלנו לה, והיא 100% אי כושר לצמיתות.

יודגש כי במקרה הזה הייתה לנו תקופה רטרואקטיבית ארוכה מאוד, כי הרי התביעה הוגשה בשנת 2022, אבל הנכויות החלו הרבה לפני כן. העניין הזה הוא משמעותי מאוד עבור הלקוחה מבחינה כלכלית.

לאחר קבלת תוצאות הוועדה, הוחלט להגיש ללקוחה בנפרד גם תביעה לקצבת שירותים מיוחדים. מיותר לציין כי גם התביעה הזו התקבלה ואושרה לצמיתות. כיום, לאחר מסע ארוך של לפחות שנה וחצי, עם הרבה סבלנות וקור רוח, הלקוחה מקבלת קצבת נכות כללית וקצבת שירותים מיוחדים.

עורכת הדין רות פפירוב (צילום: משרד עו
עורכת הדין רות פפירוב|צילום: משרד עו"ד רות פפירוב

עורכת דין רות פפירוב עוסקת בתביעות נזקי גוף, תאונות דרכים, תאונות עבודה, תביעות מול המוסד לביטוח לאומי וייצוג תובעים בוועדות רפואיות. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין רות פפירוב -  053-6112868