מעדתי, חטאתי, פשעתי. זאת הייתה מעידה חד פעמית, אולי רב פעמית אבל בטח לא אורח החיים שלי. הייתי צעיר יותר, פזיז, טיפש, עשיתי שטויות, נחקרתי במשטרה ונשפטתי. שילמתי את חובי לחברה. הרישום הפלילי לא פוגע לי בחיי היום יום, אבל הוא מגרד לי. מפריע לי להתקדם ולשאוף, אני נמנע מלהתמודד על משרה שמתאימה לי כי אני חושש שיחפרו בעבר שלי, חושש שיחשפו אותו. אז אני מוותר ודורך במקום. ולמה בעצם? העבר עבר והיום אני אחר, אני ממש לא מי שהייתי, אני איש מן השורה, אזרח נורמטיבי - שומר חוק, אדם גאה עם ראש מורם. ככתוב, "מקום שבעלי תשובה עומדין, צדיקים גמורים אינם עומדין". מגיע לי דף חדש, דף נקי. התיישרתי. מגיעה לי תעודת יושר.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין תמיר אלטיט, לחץ/י כאן

מהי תעודת יושר?

תעודת יושר היא כינוי לתדפיס המידע הפלילי המופק ממאגר המידע הפלילי המשטרתי. התדפיס הוא מסמך המופק על ידי משטרת ישראל ובו מצוין העבר הפלילי של אדם. המרשם הפלילי מחולק לשלושה חלקים:

חלק ראשון - מרשם פלילי – פסקי דין:

בחלק זה יתועדו הרשעות בביצוע עבירות פליליות. אם הורשענו בביצוע עבירת אלימות, רכוש, מין או סמים - ההרשעה תתועד בחלק הראשון. בתיעוד יצוין באילו סעיפי עבירה הורשענו, מועד ביצוע העבירה, המספר הסידורי של התיק הפלילי, מועד מתן פסק הדין ואיזו ענישה נגזרה עלינו. בחלק זה ישנו תיעוד גם להחלטות נוספות כגון "אי הרשעה" או להחלטות בדבר אי כשירות נפשית לעמוד לדין.

חלק שני - תיקי מב"ד (ממתין לבירור דין) – משפטים וחקירות תלויים ועומדים:

כשנחקרנו במשטרה בחשד לביצוע עבירה פלילית - נפתח כנגדנו תיק פלילי משטרתי. כאשר החקירה בעיצומה, ולחלופין, כאשר החקירה הסתיימה והוגש כנגדנו כתב אישום - התיעוד לקיומו של התיק יהיה בחלק השני, עד אשר בית המשפט יכריע בדין - אשם או זכאי. אם בית המשפט ירשיע אותנו, התיעוד יימחק מהחלק השני ויעבור אל החלק הראשון. אם בית המשפט יזכה אותנו, התיעוד יימחק כליל מהמרשם הפלילי.

חלק שלישי - תיקים סגורים:

החקירה הסתיימה והוחלט שלא להגיש כנגדנו כתב אישום. התובע סגר את התיק בעילת חוסר ראיות מספיקות או בעילה של נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין או הוחלט על הסדר מותנה - קיומו של התיק הסגור יתועד בחלק השלישי. על אף שבית המשפט לא הרשיע אותנו בביצוע עבירה פלילית ועל אף שכלל לא הוגש כנגדנו כתב אישום - התיעוד קיים והוא כאן כדי להישאר.

למעשה, כמעט כל תיק פלילי מתועד במרשם הפלילי. כמעט אבל לא כולם - במקרים בהם בית המשפט זיכה אותנו, במקרים בהם תובע סגר את תיק החקירה כנגדנו בעילה של העדר אשמה ובמקרים בהם העניק לנו הנשיא חנינה - בכל המקרים הללו - התיקים הפליליים יימחקו מן המרשם הפלילי.

כיצד מקבלים תעודת יושר?

בעבר, כל אדם יכול היה לגשת אל תחנת המשטרה ולבקש שינפיקו עבורו העתק תעודת יושר. חוק המרשם הפלילי החדש שינה את הכלל וקבע כי החל מחודש יולי 2022, ישנן שתי דרכים חלופיות לעיין בתעודת היושר:

  1. ניתן לגשת אל תחנת המשטרה הקרובה, להציג תעודה מזהה והחוקר יאפשר לנו לעיין בתעודת היושר על גבי מסך המחשב, אך לא נקבל העתק ממנה.
  2. לפנות לעורך דין שיפנה בעבורנו אל המשטרה ויקבל לידיו העתק תעודת יושר.

איפה זה פוגש אותנו?

קיומו של מרשם פלילי עלול להכביד עלינו. להכביד מאוד. לא כל מעסיק רשאי לעיין בתעודת היושר שלנו. החוק אף אוסר זאת במפורש. אך יחד עם זאת, החוק מתיר לגופים רבים לעיין במרשם הפלילי שלנו, חלקם רשאים לעיין גם בתיקים פתוחים ובתיקים סגורים.

  1. קיומו של מרשם פלילי עלול להוביל לדחיית בקשתנו לקבלת רשיון להחזקת נשק, גם אם אנו עומדים בדרישות הסף לקבלת רשיון הנשק.
  2. קיומו של מרשם פלילי עלול לסכל את מועמדותנו להתקבל למשרות מסוימות, למשל למשרות במגזר הציבורי או בחברות ביטחוניות.
  3. קיומו של מרשם פלילי עלול להגביל אותנו מלעסוק בעיסוקים מסוימים הדורשים רישיון.
  4. קיומו של מרשם פלילי עלול למנוע מאיתנו להתקבל ללימודים בתחומים מסוימים.
  5. קיומו של מרשם פלילי עלול לפגוע בבקשתנו לקבלת אזרחות למדינה זרה או אשרת שהייה (ויזה).
  6. ניסיון החיים מלמד כי קיומו של מרשם פלילי עלול לגרום לאכיפת יתר כנגדנו - למשל, שוטר התנועה יעכב אותנו לבדיקה שגרתית כשניסע ברכבנו או, שוטר יעכב אותנו בשדה התעופה ויבצע חיפוש בחפצינו והכל - נוכח קיומו של רישום פלילי ישן.

הרישום הפלילי רודף אותנו. זאת אות קין המסכלת את מטרותינו, היא פועלת מאחורי הקלעים, גורמת לנו נזקים ללא ידיעתנו ואף אחד לא טורח לשתף אותנו עד כמה היא פוגעת בשמנו הטוב.

איך נשאיר את העבר מאחורינו ונזכה לתעודת יושר?

  1. תיק משטרתי שנסגר בעילת חוסר ראיות יתועד במרשם הפלילי, אך תיק משטרתי שנסגר בעילת העדר אשמה יימחק מן המרשם הפלילי - דרך הפעולה היא הגשת בקשה לשינוי עילת סגירה ואם הבקשה תתקבל - יוסר הרישום הפלילי. למעשה, הבקשה תוקפת את ההחלטה במישור הראייתי.
  2. הרשעה בפלילים תתועד במרשם הפלילי. דרך הפעולה היא הגשת בקשת חנינה לנשיא המדינה ואם הבקשה תתקבל - יוסר הרישום הפלילי. בקשת החנינה צריכה ללמד על כך שהמבקש עבר כברת דרך, שיקם את עצמו והאינטרס הציבורי מאפשר את מחיקת הרישום הפלילי.

לא מדובר במשימה פשוטה ואין להקל בה ראש. נדרשות בקשות משכנעות ומנומקות, ראייתית ומשפטית, עליהן לעמוד בסטנדרטים גבוהים ולהוביל למטרה המיוחלת. דינה של בקשה סתמית לשינוי עילת סגירה או חנינה - להידחות. ולכן עליכם לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי, מנוסה ומקצועי, שיסייע לכם לצאת לדרך חדשה.

עורך הדין תמיר אלטיט (צילום: עדן בוקובזה)
עורך הדין תמיר אלטיט|צילום: עדן בוקובזה

עורך דין תמיר אלטיט, הוא מומחה למשפט פלילי, בעברו שימש כפרקליט בפרקליטות מחוז תל אביב, תובע משטרתי וקצין משטרה. כיום מייצג עורך דין אלטיט חשודים ונאשמים בביצוע עבירות פליליות שונות ומגוונות. כמו כן, עורך דין אלטיט משמש כמרצה למשפט פלילי באקדמיה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין תמיר אלטיט - 053-6242235