החוק למניעת הטרדה מינית קובע, כי הטרדה מינית כוללת בין היתר הצעות חוזרות ונשנות בעלות קונוטציה מינית, מעשים מגונים, התנכלות לעובדים על רקע מיני, השמעת אמירות מבזות ומשפילות, פרסום תמונה או סרט של אדם, תוך התמקדות במיניותו באופן שעלול לבזות או להשפיל את העובד.

החוק קובע איסור באשר לשלל התנהגויות שנחשבות להטרדה מינית במרחב הפרטי והציבורי ומתייחס גם למקומות עבודה ולחובות המעסיק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה.

ניסיון החיים מלמד כי עובדות ועובדים חשופים במקרים רבים להתנהגות משפילה או מבזה על רקע מיני באופן שפוגע באוטונומיה שלהם כמו גם בזכותם לחירות, שוויון וכבוד. מטרת החוק למניעת הטרדה מינית היא למנוע התנהגויות שיכולות להיחשב להטרדה מינית ולהגביר את המודעות הציבורית לתופעה החמורה.

לפניה ישירה אל עו"ד אוראל הרשקוביץ, לחץ/י כאן

כיצד החוק מגדיר הגדרת הטרדה מינית?

לצורך השגת המטרה, בחוק נקבע כי התנהגות מטרידה במקום העבודה תיחשב לעבירה פלילית ולעוולה אזרחית אשר מאפשרת לנפגע להגיש תביעת פיצויים אזרחית נגד המטריד. החוק מטיל אחריות על מעסיק למנוע תופעות של הטרדה מינית במקום העבודה כמו גם סביבת עבודה שמכילה תכנים מיניים.

הטרדה מינית יכולה להתבטא בין היתר בהצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני אשר מופנות כלפי אדם שאינו מעוניין בהן. נוסף על כך, הטרדה מינית כוללות גם אמירות חוזרות בעלות אופי מיני אשר מתמקדות במיניותו של אדם בניגוד לרצונו. הטרדה מינית יכולה להתבטא גם באמירות משפילות ומבזות בעלות אופי מיני המופנות כלפי אדם ביחס למיניותו, מינו או נטייתו המינית.

חשוב לציין כי הצעות חוזרות בעלות אופי מיני במסגרת יחסי מרות בין המטריד לבין המוטרד במקום העבודה, ייחשבו להטרדה מינית גם אם המוטרד לא הראה שאינו מעוניין בהן.

מהן חובות המעסיק באשר למניעת הטרדה מינית במקום העבודה?

חובת המעסיק למנוע הטרדות מיניות במקום העבודה מבוססת על כך שעל המעסיק מוטלת חובת אמון כלפי עובדיו, ועל כן עליו לדאוג לסביבת עבודה נקיה מהטרדות מיניות.

כך למשל, על המעסיק לנקוט באמצעים סבירים כדי למנוע הטרדה מינית או התנכלות במקום העבודה. לשם כך על המעסיק לקבוע דרך יעילה להגשת תלונה בשל הטרדה מינית או התנכלות, במקום העבודה, וככל שהתקבלה תלונה על הטרדה מינית או התנכלות, לטפל בכך ביעילות. לא אחת קורה שהמעסיק מעלים עין או נמנע מלטפל בתלונה על הטרדה מינית.

במקרה שהוגשה תלונה על הטרדה מינית, על המעסיק לשמור על פרטיותו של המתלונן ולהגן עליו, מפני פגיעה בענייני עבודה כתוצאה מהגשת התלונה או מפני פגיעה אחרת במסגרת יחסי עבודה שיש בה כדי לשבש את בירור התלונה.

פיצוי ללא הוכחת נזק

בגין הפרות הוראות החוק למניעת הטרדה מינית, התעמרות והתנכלות שמקורה בהטרדה מינית, ניתן לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק של 120,000 ₪ עבור כל הטרדה מינית או התנכלות.

ככל שנגרם נזק לעובד, ניתן אף להגיש תביעה כנגד המעסיק בסכום גבוה יותר אשר משקף את הנזק הכלכלי והנפשי שנגרם לעובד.

מן הראוי לציין, כי במקביל לתביעה כנגד מעסיק בגין הטרדה מינית בעבודה, ניתן להגיש תביעה נפרדת כנגד המטריד עצמו.

נתקלתם בהטרדה מינית במקום העבודה – מה אפשר לעשות?

בשלב הראשון ניתן להגיש תלונה לאחראי על מניעת הטרדה מינית במקום העבודה. האחראי יעביר את המלצותיו באופן מנומק למעסיק והמעסיק ייבחן את הנתונים ויחליט אם יש לנקוט בפעולות מסוימות לצורך תיקון הפגיעה, לפתוח בהליך משמעתי נגד המטריד ועוד.

נוסף על כך, הנפגע רשאי להגיש תלונה למשטרה מאחר שהטרדה מינית היא עבירה פלילית. במסגרת ההליך הפלילי בית המשפט מוסמך להטיל על הנאשם בהטרדה מינית עונש של עבודות שירות, פיצוי כספי למתלוננת ואף עונש מאסר בפועל.

כמו כן, הנפגע רשאי להגיש תביעת פיצויים אזרחית לבית הדין לעבודה מאחר שהטרדה מינית נחשבת גם לעוולה אזרחית המזכה את הנפגע בפיצוי כספי כאמור. בית הדין לעבודה רשאי לפסוק לנפגע פיצוי ללא הוכחת נזק עד לסכום של 120 אלף שקלים או פיצוי עם הוכחת נזק בסכומים גבוהים אף יותר.

אם המטריד הורשע בעבירה פלילית של הטרדה מינית בבית המשפט, המתלונן יוכל להסתמך על הכרעת הדין שניתנה בהליך הפלילי במסגרת ההליך האזרחי ובכך יוכל לחסוך מעצמו את הנטל להוכיח שהמעשים אכן בוצעו כלפיו.

חוויתם הטרדה מינית במקום העבודה? מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי טרם הגשת תלונה לאחראי על מניעת הטרדה מינית במקום העבודה. כך, המתלונן או המתלוננת יוכלו להיערך לכל התפתחות אפשרית, להגן על האינטרסים והזכויות שלהם ולפעול למיצוי זכויותיהם במישור הפלילי והאזרחי.

עורך הדין אוראל הרשקוביץ (צילום: משרד עו
עורך הדין אוראל הרשקוביץ|צילום: משרד עו"ד אוראל הרשקוביץ

עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק בדיני עבודה, ייצוג עובדים ומעסיקים בסכסוכי עבודה, ייצוג עובדות ועובדים בתביעות אזרחיות בגין הטרדה מינית במקום העבודה, התעמרות בעבודה, תנאי העסקה, אי תשלום זכויות סוציאליות, פיצויי פיטורין, שעות נוספות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד אוראל הרשקוביץ - 053-7315091