חוק עבודת נשים קובע כי עובדת בהריון אשר השלימה שישה חודשי עבודה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה תהיה מוגנת מפיטורים במהלך ההיריון, במהלך תקופת חופשת לידה ובמהלך 60 יום לאחר סיום חופשת הלידה. חשוב לציין כי למעסיק אסור לפטר עובדת במהלך תקופת חופשת הלידה ואין לו כל אפשרות לקבל היתר לעשות זאת.
סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים מחייב מעסיק לקבל היתר מראש מהממונה על חוק עבודת נשים באשר לפיטורים של עובדת בהיריון, זאת גם כאשר ברור כי אין כל קשר בין פיטורי העובדת לבין היותה בהריון. בבקשה להיתר המעסיק מחויב להסביר באופן מפורט מדוע הפיטורים נחוצים.
הממונה על חוק עבודת נשים תיתן את היתר הפיטורים למעסיק רק אם שוכנעה כי פיטורי העובדת כלל אינם קשורים להריונה אלא נוגעים לתפקודה בעבודה, כאשר ההחלטה על מתן היתר הפיטורים נתונה לשיקול דעתה של הממונה על חוק עבודת נשים. אם הממונה שוכנעה שסיבת הפיטורים של העובדת קשורה בהריון היא אינה מוסמכת להתיר את הפיטורים.
לשאלות בנושא זכויות נשים בעבודה ובהריון, כנסו לפורום בניהולה של עו"ד לילך סנג'רו מנור
האם מעסיק יכול לקבל היתר פיטורים של עובדת בהיריון באופן רטרואקטיבי?
בעוד סעיף 9ב לחוק עבודת נשים קובע ככלל שהיתר לפיטורי עבודת בהיריון יהיה תקף החל ממועד מתן ההחלטה בבקשה להיתר, במקרים חריגים ויוצאי דופן הממונה על חוק עבודת נשים רשאית לתת היתר רטרואקטיבי לפיטורים ביחס לתקופה שקדמה למועד מתן ההחלטה בבקשה להיתר הפיטורים.
המקרים החריגים כוללים בין היתר מצב שבו מעסיק הוכיח שעסקו חדל מפעולה, ניתן לחברה צו פירוק או שהמעסיק הוכרז כפושט רגל, מעסיק שהוכיח כי התקיימו נסיבות חמורות כגון מעילה באמון מצד העובדת, מעסיק שהוכיח כי לא ידע ולא היה עליו לדעת שהעובדת הייתה בהיריון במועד הפיטורים או במועד הפגיעה בהיקף המשרה או בהכנסת העובדת.
מהן אפשרויות הפעולה העומדות בפני עובדת שפוטרה מהעבודה?
עובדת שפוטרה מהעבודה בהיותה בהיריון מבלי שהמעסיק קיבל היתר מתאים מהממונה על חוק עבודת נשים, רשאית להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה נגד המעסיק ובהמשך תוכל להגיש גם תביעת פיצויים נגד המעסיק לבית הדין האזורי לעבודה מכוח סעיף 13א לחוק עבודת נשים. סכום הפיצוי בתביעה יחושב לפי שכרה של העובדת וההטבות השונות אשר להן היא הייתה זכאית לפני שפוטרה, כאילו יחסי העבודה בין הצדדים המשיכו כרגיל.
כמו כן, העובדת רשאית לדרוש פיצויים עקב עוגמת נפש שנגרמה לה כתוצאה מהפיטורים. נוסף על כך, העובדת רשאית לבקש מבית הדין לעבודה צו מניעה אשר ימנע את כניסת פיטוריה לתוקף או צו עשה שיחייב את המעסיק להשיבה לעבודה.
מהו סכום הפיצוי שנקבע בחוק בגין פיטורים בהיריון במהלך התקופה המוגנת?
סעיף 13א לחוק עבודת נשים קובע כי בית הדין לעבודה יפסוק לעובדת בהיריון שפוטרה בניגוד להוראות החוק פיצוי שסכומו לא יפחת מ-150% מהשכר שהיה מגיע לה במהלך התקופה המוגנת. עם זאת, בית הדין לעבודה רשאי לפסוק פיצויים בסכום אחר שייקבע מטעמים מיוחדים שיירשמו. המעסיק מחויב לפצות את העובדת גם עבור חלק מהזכויות הסוציאליות שהיו מגיעות לה אם הייתה ממשיכה בעבודה במהלך התקופה המוגנת ועבור חלף הודעה מוקדמת.
עובדת שפוטרה מעבודתה אך טרם מלאו לה שישה חודשי עבודה אצל המעסיק אמנם לא תוכל לתבוע ממנו פיצויים מכוח חוק עבודת נשים אך תוכל לתבוע פיצויים מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. חוק שוויון הזדמנויות בעבודה חל על מי שמעסיק שישה עובדים או יותר. לפי חוק זה, אם העובדת הוכיחה כי בהתנהגותה או במעשיה לא ניתן למצוא סיבה לפיטורים, המעסיק יצטרך להוכיח שהסיבה לפיטורים היא אינה הריונה של העובדת.
שימוע לפני פיטורים בהריון
אין כל מגבלה בחוק על עריכת שימוע לעובדת בהריון. עם זאת, פיטורי עובדת לא ייכנסו לתוקף אלא רק בכפוף לקבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. מעסיק שלא ערך שימוע כדין לעובדת בהיריון אך קיבל היתר פיטורים מהממונה על חוק עבודת נשים ייחשב כמי שפיטר את העובדת שלא כדין. יובהר כי למעסיק אסור להודיע לעובדת במהלך השימוע שפיטוריה ייכנסו לתוקף לאחר סיום התקופה המוגנת. מעסיק שמעוניין לסיים את העסקתה של עובדת בהיריון יצטרך לשכנע את הממונה על חוק עבודת נשים כי רצונו לפטר את העובדת אינו קשור בחופשת הלידה המתוכננת לה או בהריון.
אם המעסיק ערך לעובדת שימוע לקראת פיטורים המתבצעים משיקולים ענייניים, הרי שמרגע שהמעסיק ציין כי ההיריון הוא אחד הגורמים לפיטורי העובדת, הליך הפיטורים יסומן כהליך נגוע בשיקולים שאינם ענייניים. במצב כזה בתי הדין לעבודה נוטים להעדיף עובדת בהיריון שתובעת פיצויים בגין פיטורים בלתי חוקיים.
חשוב לציין כי גם בימים אלו חוקי העבודה עומדים בעינם ומחייבים את המעסיקים והעובדים להישמע להוראותיהם. בנוסף, יצוין כי המעסיק אינו יכול להוציא אישה בהריון לחל"ת ללא אישור הממונה על עבודת נשים, ואף אינו יכול להשהות את עבודתה של אישה בהריון או להושיב אותה בבית עד שבקשתו מול הממונה תתברר. זו תהיה עבירה על החוק ותיחשב כפיטורים פסולים.
אם את סבורה שזכויותיך נפגעו ופוטרת במהלך התקופה המוגנת כאמור, כדאי לך לפנות בהקדם לעורכת דין מקצועית, מיומנת ומנוסה אשר תיבחן את נסיבות האירוע, ותגבש עבורך אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית למיצוי זכויותיך ולמיקסום סכום הפיצויים.
עורכת דין לילך סנג'רו מנור עוסקת בדיני עבודה, ייצוג נשים במקום העבודה, אפליה על כל רקע, ארגון עובדים, דיני פנסיה והטרדה מינית בעבודה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורכת דין לילך סנג'רו מנור - 053-6241195