תיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מסדיר תפיסה חברתית חדשה אשר שמה דגש על כיבוד רצונו של האדם ושיתופו בהחלטות הנוגעות לו.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שיבר עמנואל, לחץ/י כאן

למה מיועד ייפוי כוח מתמשך?

למעשה, עיקר השימוש בייפוי כוח מתמשך, נועד לשמש חלופה הצופה פני עתיד במקרים מתאימים, למינוי אפוטרופוס על גופו ורכושו של אדם בעניינים הנוגעים לרווחתו האישית, רכושו וגופו.

כל אדם רשאי לקבוע כיצד יראו חייו בעתיד אם יגיע למצב שבו לא יוכל לקבל החלטות או לנהל את ענייניו בהיבטים מסוימים ובתנאי שמלאו לו 18 שנים והוא כשיר מבחינה קוגניטיבית דהיינו הוא מבין בדבר.

ייפוי כוח מתמשך מאפשר לממנה לתכנן את עתידו

בשונה מהליך אפוטרופסות, באמצעות ייפוי הכוח המתמשך ניתן לתכנן את העתיד באופן שהממנה יחליט מראש מי ינהל עבורו את ענייניו כשלא יהא מסוגל לעשות כן בעצמו, דבר שלא ניתן באמצעות הליך של מינוי אפוטרופסות הואיל ובהליך כזה האדם כבר אינו מבין בדבר ולכן יהיה קושי לדעת מה יכול היה להיות רצונו בנסיבות שונות.

הגורמים הרלוונטיים בייפוי כוח מתמשך הם: הממנה, מיופי הכוח (במשותף או ביחד ולחוד) וניתן גם לקבוע אדם מיודע שעל מיופה הכוח יהיה ליידע אותו באופן שייקבע.

מי רשאי לשמש מיופה כוח?

לגבי זהות מיופה הכוח, התנאים העיקריים הם כי: מלאו למיופה 18 שנים ולו עצמו לא מונה אפוטרופוס ולא נכנס לגביו לתוקף ייפוי כוח מתמשך והוא לא הוכרז פושט רגל (האחרון רק לעניין רכוש).

במסגרת עריכת ייפוי הכוח הממנה רשאי ליתן הנחיות מקדימות בנוגע לפעולות שיינקטו בתקופה שלא יהא כשיר שבהן יפרט את רצונו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שיינקטו בשמו על ידי מיופה הכוח בעניינים הנכללים בייפוי הכוח - דבר שאינו יכול לעשות באם ימונה לו אפוטרופוס לאחר שלא יהא כשיר בהליך מינוי אפוטרופוס בבית משפט.

אילו פעולות מחייבות קבלת אישור מבית המשפט?

חשוב לציין כי חלק מהוראות הנוגעות למינוי אפוטרופוס חלות גם במקרה של ייפוי כוח מתמשך ונועדו להגן על הממנה כגון הצורך לקבל אישורי בית המשפט:

רשימת הפעולות הדורשות אישור בית משפט הן, בין היתר, עסקה במקרקעין למעט השכרה של נכס לתקופה שאינה עולה על 5 שנים, השכרה שחוק הגנת הדייר חל עליה, תרומה, מתנה העולה על 100 אלף שקלים, כל פעולה ששוויה עולה על מאה אלף ₪ אם אין הסמכה מפורשת או כל פעולה ששוויה עולה על 500 אלף שקלים גם במקרה בו ניתנה הסמכה מפורשת.

מתי ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף?

כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך תהיה במועד שבו הממנה חדל להבין בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך ועם התקיימות תנאי הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח. בהיעדר הוראה מיוחדת, הקביעה כי אינו מסוגל להבין בדבר תהיה על פי חו"ד מומחה (שמתאים לסוג המגבלה) לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב 1962.

ישנן פעולות שמיופה הכוח לא יהא מוסמך לבצע בשם הממנה אלא אם הוסמך לכך במפורש בייפוי הכוח, דוגמה אחת הינה ביצוע פעולות במוצר פנסיוני כהגדרתו על חוק הפיקוח במוצרים פיננסים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיונים), התשס"ה 2005. דוגמה נוספת היא מתן הסמכה לבדיקה פסיכיאטרית.

מהו מעמדו של ייפוי כוח מתמשך שהוכן בחו"ל והאם יוכר בישראל?

חשוב לדעת - עמדת האפוטרופוס הכללי באשר לייפוי כוח מתמשך הנערך בחו"ל, הינה כי ניתן להכיר בייפוי הכוח אם אושר על ידי בית המשפט המוסמך ואולם ייפוי כוח כזה לא מופקד אצל האפוטרופוס הכללי ותוקפו נובע מפסד הדין.

חשוב לציין, כי טיפול בייפוי כוח מתמשך יערך וייחתם רק על ידי עו"ד שעבר הכשרה והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי ואין לו עניין אישי בייפוי הכוח.

חשוב להדגיש כי בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מיופה כוח במסגרת ייפוי הכוח המתמשך אינו מוסמך לבצע כל פעולה על פי חוק החולה הנוטה למות.

משרד עו
משרד עו"ד עמנואל שיבר|צילום: נעמי אסולין

משרד עו"ד ונוטריון - עמנואל שיבר פועל מעל 50 שנה ועוסק גם בנושא זה, ובמקרה הצורך ובמקרים שבהם הממנה אדם עם מגבלה הזקוק להתאמה יגיע עו"ד לבית מגוריו לצורך עריכת ייפוי הכוח.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שיבר עמנואל - 053-6112818