מעת לעת ניתן לשמוע באמצעי התקשורת אודות סכסוכי ירושה קשים בקרב בני משפחה של בעל הון כזה או אחר הנוגעים לאופן חלוקת רכושו לאחר פטירתו. עם זאת, ישנם אינספור סכסוכי ירושה שאינם מתוקשרים בקרב משפחות "רגילות", כאשר גם סכסוכים אלו לרוב מלווים בתחושות תסכול, כעס וקנאה בקרב היורשים.
לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר, לחץ/י כאן
חלוקת עיזבון לפי הוראות חוק הירושה או לפי צוואה
אדם שנפטר לרוב מותיר אחריו עיזבון אשר כולל בין היתר נכסים מסוגים שונים כגון נכסי מקרקעין, עסקים, כספים בחשבונות בנק, מניות, ניירות ערך, מיטלטלין יקרי ערך ועוד. חשוב לציין כי לפי הוראות חוק הירושה (להלן: "החוק"), עיזבונו של אדם שלא הכין צוואה בעודו בחיים, יחולק בקרב יורשיו לפי מפתח חלוקה קבוע שמעוגן בחוק. לפי החוק, בירושה על פי דין יורשי המנוח יהיו ילדיו ובן/בת זוגו של כאשר רכוש הנחשב למיטלטלין יועבר במלואו לבן/בת הזוג. במקרים אלו היורשים לא יוכלו לדרוש לסטות מאופן החלוקה הקבוע בחוק.
אדם שלא מעוניין שעזבונו יחולק לפי אופן החלוקה הקבוע בחוק, רשאי לערוך צוואה ולהביע בה במפורש את רצונו באשר לאופן חלוקת רכושו. כדי למנוע סכסוכי ירושה עתידיים אפשר להיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה שיערוך עבור המוריש צוואה ברורה ומפורטת אשר תוכל להפחית באופן משמעותי את היקף ההתנגדויות העתידיות. צוואה כזו תוכל למנוע חוסר בהירות בנוגע לאופן חלוקת הנכסים שכאמור יכולים לכלול עסקים, נכסי מקרקעין, כספים בחשבונות בנק ועוד.
סכסוכי ירושה מערבים יצרים ורגשות שאינם קשורים בהכרח לחלוקת העיזבון
במקרים רבים, סכסוכי ירושה מתעוררים בדרך כלל בקרב המשפחה הגרעינית ובתוך כך מערבים יצרים ורגשות אשר אינם קשורים בהכרח לחלוקת העיזבון. טענות עיקריות שחוזרות על עצמן במסגרת סכסוכי ירושה לרוב מתייחסות לפגמים בצוואה עצמה או לפגמים ברצון המצווה. אם אדם נפטר והותיר אחריו צוואה פגומה שלא עומדת בתנאים המפורטים בחוק או צוואה שכוללת הוראות עמומות שמאפשרות פירושים שונים - מדובר בפתח לסכסוכי ירושה בקרב היורשים.
סוג נוסף של טענות התנגדות לצוואה מתייחס לפגמים ברצון המצווה. טענות אלו כוללות בין היתר טענה בדבר היעדר כשרות משפטית של אדם לצוות כמו במקרים של אדם שלוקה באלצהיימר או טענה בדבר הפעלת השפעה בלתי הוגנת על המצווה במטרה לשכנעו להוריש את רכושו ליורש מסוים או כדי שינשל יורשים אחרים.
יישוב סכסוך ירושה באמצעות פניה לבית המשפט לענייני משפחה
כדי ליישב סכסוך ירושה ניתן לבחור בדרך הקונבנציונאלית - הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה וניהול הליך משפטי בפניו. ניסיון החיים מלמד כי במקרים רבים ניהול תיק בבית המשפט לענייני משפחה עלול להימשך זמן רב ולהיות מלווה בהוצאה כספית משמעותית של הצדדים המתדיינים. במקרים רבים התדיינות בבית המשפט לענייני משפחה מובילה לתוצאה בלתי רצויה, ובתוך כך מעצימה את רגשות האיבה והכעס בקרב היורשים ומגבירה את עצימות הסכסוך ביניהם.
במקרים מסוימים חלוקת העיזבון לפי דין או על פי צוואה גורמת לשיתוף בנכסים בקרב היורשים. מדובר בנסיבות שבהן יורשים מחויבים להיות שותפים בעסקים, בנכסי מקרקעין, בחסכונות ועוד. במקרים כאלו שותפות בנכסים עלולה להקשות על יורשים לבצע פעולות בנכסים כגון מכירה, השכרה, חלוקה ועוד.
הסכם חלוקת עיזבון - פתרון אפשרי לסכסוך ירושה
יורשים בעלי אינטרס למנוע שותפות ברכוש יהיו מעוניינים לסטות מהמתווה שנקבע בצוואה או בחוק באשר לירושה על פי דין. חשוב לציין כי היורשים רשאים לגבש ביניהם הסכם חלוקת עיזבון אשר במסגרתו יקבע כיצד יחולק הרכוש תוך ביצוע קיזוז ואיזון תשלומים לפי הצורך.
העברת עסק משפחתי בירושה
העברת עסק בירושה בין בני משפחה מלווה בשלל היבטים: פיננסיים, משפטיים, ניהוליים ואישיים. על כן, עקב מורכבותה חשוב להקפיד על בהירות ולקבוע מראש אילו פונקציות ימלא כל אחד מהיורשים בעסק המשפחתי תוך הסדרת אחוזי הבעלות של כל אחד מהם. בדומה לסכסוכי ירושה אחרים, גם סכסוכי ירושה שנוגעים לעסק משפחתי עלולים לערב מטענים רגשיים משפחתיים שאינם קשורים ישירות לתפעול העסק המשפחתי ועלולים לגרום להתלקחות הסכסוך, לפגוע בעסק ובחלק מהמקרים אף להוביל לשיתוקו המוחלט.
השתתפות בהליך גישור לצורך יישוב סכסוך ירושה
כדי להתמודד בהצלחה עם סכסוך ירושה שנוגע לעסק, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום סכסוכי הירושה שעוסק גם בתחום המשפט המסחרי והעסקים. עורך דין שהוסמך כמגשר יוכל לסייע לצדדים לסכסוך לגבש הסכמות במסגרת הליך גישור, להגדיר באופן ברור את חלוקת התפקידים בעסק ולקבוע מי יהיה הגורם המוסמך להכריע במצבים של חילוקי דעות באשר לתפעול העסק וניהולו. אם אין לצדדים אפשרות מעשית להגיע להסכמות בשל היעדר שיתוף פעולה או עקב כל סיבה אחרת, עורך הדין יוכל לערוך עבורם הסכם פירוק לעסק המשפחתי שבמסגרתו יוסדרו כל העניינים המשפטיים והפיננסיים הנובעים מפירוק העסק.
אם נקלעתם לסכסוך ירושה ואתם מעוניינים להגן על האינטרסים והזכויות שלכם, כדאי לכם לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הצוואות והירושות כדי שייבחן את מכלול הנסיבות הרלבנטיות ויגבש עבורכם אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית לצורך הגנה על האינטרסים שלכם, מיצוי זכויותיכם ומזעור הנזק.
עורך הדין גיא הרשקוביץ מייסד ובעלים של hershkovich law firm , מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בתחום הצוואות והירושות כ-18 שנים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר - 053-9428571