במסגרת הליכי גירושין בני זוג שהחליטו להיפרד נאלצים להתמודד עם סוגיות שונות כגון חלוקת רכוש, קביעת דמי מזונות ילדים, אחריות הורית וקביעת הסדרי השהות עם הילדים או כפי שנהגנו לאמור משמורת וזמני שהות. מאחר שבגירושין הצדדים לרוב מפרידים כוחות ועוברים להתגורר בבתים נפרדים, חשוב מאוד לקבוע הסדרי שהות שכוללים את זמני השהות של כל צד עם הילדים. לפיכך, נשאלת השאלה מה הקשר בין קביעת הסדרי שהות לבין אחריות הורית וכיצד בתי המשפט נוהגים בעניין הסדרי השהות ומה הם קובעים שיהיו זמני השהות של האב והאם.
בשיטת המשפט הנהוגה בישראל, המונחים אחריות הורית והסדרי שהות הם נפרדים אך יחד עם זאת יש ביניהם קשר. בעוד המונח הסדרי שהות מתייחס לזמני שהות ופרק הזמן שבו כל אחד מההורים יבלה עם ילדו, המונח אחריות הורית, או כפי שנהגנו לאמור משמורת ילדים, הוא מונח רחב יותר שמתייחס לכאורה לכלל הסמכויות, החובות והזכויות של כל אחד מההורים בכל הקשור לטיפול בילד, גידולו וחינוכו.
לפניה ישירה לעו"ד גילה עיני, לחץ/י כאן
מהי משמעות המונח הסדרי שהות וכיצד בתי המשפט נוהגים לחלק את זמני שהות של הילדים עם מי מההורים?
נקודת המוצא במדינת ישראל היא כי לשני ההורים של הילד יש זכויות שוות לשהות עם ילדם שכן הם האפוטרופוסים הטבעיים של הקטין. למרות זאת, אם ההורים לא מסוגלים להגיע להסכמות בנוגע להסדרי השהות וחלוקת זמני שהות של מי מהם עם הקטין, בית המשפט יקבל את ההכרעה הזו עבורם תוך התחשבות בעקרון העל שהוא טובת הילד.
כיום, מגמת בתי המשפט לענייני משפחה היא לקבוע אחריות הורית משותפת לשני ההורים במקום קביעת הורה משמורן שהייתה נהוגה בעבר. המשמעות המעשית של קביעת אחריות הורית משותפת היא כי שני ההורים נושאים באחריות שווה לרווחת הילדים ולטיפול בהם. על כן, בעת קביעת הסדרי שהות להורים שנקבעה להם אחריות הורית משותפת, בית המשפט ישתדל לחלק את זמני השהות של מי מהם עם ילדיהם באופן שווה ככל האפשר.
הכרת בתי המשפט לענייני משפחה באחריות הורית משותפת שמכוחה נקבעים הסדרי שהות זהים או דומים להורים יכולה למנוע מאבקים משפטיים ממושכים. בעוד בעבר הורה משמורן נהנה מהיקף זמני שהות גדול בהרבה בהשוואה להורה השני, במצב של אחריות הורית משותפת שני ההורים יהיו שווי זכויות וחובות ועל כן גם זמני השהות שייקבעו עבורם יהיו שווים או דומים.
אחריות הורית - מהי משמעות המונח?
המונח אחריות הורית, או משמורת כפי שנהגנו לאמור, מתייחס לכאורה לכלל החובות, הזכויות והסמכויות אשר נתונות להורה כלפי ילדיו. ברם, יש לזכור כי אחריות זו הלכה למעשה נובעת מהחוק שקובע כי שני ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של הקטין ומתוקף חובה זו חובה על שניהם לדאוג לחינוכו, בריאותו וגידולו, חובה שלצידה גם זכויות וסמכויות לקבל החלטות בנושאים אלו.
האם יש הבדל בין אחריות הורית לבין הסדרי שהות הקובעים את חלוקת זמני שהות של הילדים עם מי מההורים?
ההבדל המשמעותי ביותר בין אחריות הורית לבין הסדרי שהות הקובעים את חלוקת זמני שהות של הילדים עם מי מההורים, הוא שהסדרי שהות מתייחסים לפרק הזמן שבו הילד ישהה הלכה למעשה עם כל אחד מהוריו ואילו המונח אחריות הורית מתייחס לכאורה למכלול חובות וזכויות של כל אחד מההורים כלפי הילד, לטיפול בו ולגידולו. על כן נראה כי בעוד סוגיית הסדרי שהות נוגעת לאחריות ההורה לזמנים בהם מיקומו המוחשי של הילד יהיה באחריותו, המונח אחריות הורית מתייחס לזכויות וחובות של כל אחד מההורים כלפי הילד שנובעים מהנגזרת של הסדרי השהות של הקטין עם מי מהם.
ייצוג משפטי של עו"ד משפחה מקצועי ומנוסה יסייע למצות את הזכויות
ליווי משפטי של עורך דין מקצועי בתחום דיני המשפחה בכלל ובתחום הגירושין וקביעת הסדרי שהות בפרט, יוכל לסייע להורה למצות את זכויותיו באופן מיטבי במסגרת הליכי הגירושין. במקרים שבהם הדבר אפשרי, עורך דין מיומן ומנוסה יוכל לסייע ללקוח לגבש הסכמות עם הצד השני ולהימנע מדיונים משפטיים ממושכים בסוגיית הסדרי שהות וחלוקת זמני השהות של הילדים עם מי מההורים. גיבוש הסכמות כאמור יאפשר לילדי הצדדים להיווכח כי גם בעתות משבר עדיין ניתן לנהוג בכבוד הדדי, לתקשר ולנהל דו שיח לצורך הגעה להסכמות.
עו"ד גילה עיני מוסמכת הן כמגשרת בתחום המשפחה והן כעורכת דין לגירושין בשיתוף פעולה על ידי האקדמיה הבינלאומית לגירושין בשיתוף פעולה. משרדה של עו"ד גילה עיני עומד לרשותכם ויכול לסייע במתן פתרונות משפטיים ונלווים, מותאמים באופן אישי לצרכים ולדרישות של כל אחד ואחד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד גילה עיני - 053-9428406