חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (להלן: "החוק"), נכנס לתוקף בחודש ספטמבר בשנת 2019, ביטל את פקודת פשיטת הרגל, ומבטא שינוי בגישת המחוקק אשר לפיו אדם שנקלע לחובות לא ייחשב עוד לחסר אחריות, חסר תום לב או רמאי. המחוקק הכיר בכך שבעידן המודרני כל אדם עלול להיקלע לחובות ועל כן אינו מייחס עוד פגם מוסרי לאדם שהסתבך בחובות.
החוק החדש נועד לשקם את החייב ולסייע לשלבו מחדש במרקם החיים הכלכלי. עם זאת החוק מקטין את הפגיעה בזכות הקניין של הנושים וכולל כלים שנועדו להשיא את ערך נכסי החייב, ובכך משמר ומקדם את אינטרס הנושים לקבל את הכספים שמגיעים להם. נוסף על כך, החוק החדש תוחם את ההליך כולו בזמן, מקצר את ההליכים ומפחית את הנטל הבירוקרטי המוטל על החייב.
הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי נחלקים לשתי תקופות, התקופה הראשונה מתחילה עם הגשת בקשה למתן צו פתיחת הליכים, ממשיכה במהלך תקופת הביניים שמתחילה עם מתן צו לפתיחת הליכים ומסתיימת בדיון בנוגע לצו שיקום כלכלי בבית המשפט.
לאחר מכן מתחילה התקופה השנייה שנפתחת במתן צו לשיקום כלכלי ומסתיימת במתן הפטר חלוט לחייב.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב, לחץ/י כאן
בקשה למתן צו לפתיחת הליכים חדלות פירעון מכוח החוק
כדי לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק, חייב שמצוי במצב של חדלות פירעון יצטרך להגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכים. הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי החייב עצמו, על ידי נושים או על ידי היועץ המשפטי לממשלה אשר יגיש אותה לבית המשפט.
חייב שסכום חובותיו נמוך מ-150 אלף שקלים יגיש את בקשתו ללשכת ההוצאה לפועל שבה מתקיימים הליכי חדלות פירעון ואילו חייב שסכום חובותיו עולה על 150 אלף שקלים יגיש את הבקשה לבית משפט השלום.
בהמשך, הממונה על הליכי חדלות פירעון ייבחן את הבקשה ואת המסמכים שצורפו לה ובהתאם לממצאים יכריע אם בנסיבות העניין יש מקום לתת לחייב צו לפתיחת הליכים.
הממונה יכריע בבקשה תוך 30 יום ממועד הגשתה אך תקופה זו יכולה להתארך עקב צורך לקבל מידע נוסף מהחייב או מצדדים שלישיים.
קבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי
לאחר שניתן לחייב צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, יבוטלו הליכי גבייה פרטניים שננקטו נגדו בלשכות ההוצאה לפועל, תינתן לו אפשרות לפתוח חשבון בנק ולהחזיק בכרטיס חיוב מידי, ותבוטל ההגבלה על החזקה וחידוש של רישיון הנהיגה.
עם זאת, במסגרת ההליכים יוטלו על החייב הגבלות שכוללות בין היתר איסור על הקמת תאגיד, שימוש בשיקים, איסור על שימוש בכרטיס אשראי וצו לעיכוב יציאה מהארץ. נוסף על כך, החייב יצטרך להעביר בכל חודש תשלום לקופת הנשייה ולדווח על בסיס דו חודשי לממונה אודות הכנסותיו והוצאותיו.
לאחר קבלת צו לפתיחת הליכים נכסי קופת הנשייה ישמשו לפירעון חובות עבר של החייב ולכיסוי ההוצאות של הליכי חדלות הפירעון. כמו כן, כל ההליכים שננקטו נגד החייב יוקפאו ויבוטלו ההגבלות שהוטלו עליו במסגרת הליכי גבייה שננקטו נגדו.
מהם תפקידי הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
עם מתן צו לפתיחת הליכים ימונה נאמן לחייב על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים. הנאמן לרוב יהיה עורך דין או רואה חשבון וישמש כזרוע ארוכה של הממונה לצורך ניהול ההליכים ופיקוח על התנהלות החייב.
במסגרת תפקידו הנאמן ייבחן את התנהלות החייב, את נסיבות ההסתבכות הכלכלית ואת יכולת התשלום שלו. בתוך כך, הנאמן ינהל את קופת הנשייה ויפעל ליישם את הצו לשיקום כלכלי תוך שמירה על כבוד החייב והגנה על האינטרסים של הנושים.
בהמשך, במשך תקופה של תשעה חודשים הנאמן ייבחן את תביעות החוב שהגישו הנושים ויאשר או יידחה אותן. כמו כן, הנאמן ייבחן את הבקשה שהגיש החייב, את סכום החובות, את מספר הנושים, את יכולת החייב לכלכל את עצמו ואת תום הלב שלו ביצירת החובות. לאחר שקלול כלל הנתונים הרלבנטיים, הנאמן יגבש עבור החייב תכנית שיקום כלכלית אשר בסופה הוא יקבל הפטר מחובות העבר שלו ויוכל להשתלב שוב במארג החיים הכלכלי.
בשלב הבא הנאמן יכין לממונה על הליכי חדלות פירעון דו"ח שבו יפורט המידע העובדתי הנחוץ לצורך מתן צו לשיקום כלכלי לחייב. לאחר קבלת הדו"ח הממונה יגבש לחייב תכנית שיקום כלכלי ויעביר אותה לבית המשפט לצורך קבלת אישור.
מתן צו לשיקום כלכלי וקבלת הפטר מהחובות
בשלב הבא יתקיים דיון בפני רשם ההוצאה לפועל או בפני בית המשפט ויינתן לחייב צו לשיקום כלכלי. בית המשפט ייקבע לחייב תכנית פירעון שמבטאת את הדו"חות שהכינו הנאמן והממונה על ההליכים, ויגדיר לחייב סכום חודשי שיצטרך לשלם לקופת הנשייה במשך שלוש שנים שיחלו להימנות ממועד מתן הצו לשיקום כלכלי.
לאחר שהחייב עמד בתנאי הצו לשיקום כלכלי, שילם את התשלומים החודשיים, התנהל בתום לב מול בעלי התפקידים בהליך ושיתף פעולה עם הנאמן, הוא יקבל הפטר מחובותיו. חשוב לציין כי חובות מסוימים שכוללים חוב מזונות שהוטל על חייב במסגרת פסק דין, חוב שמקורו בקנסות או חוב שנוצר בעקבות פעילות בלתי חוקית יוחרגו מההפטר והחייב יצטרך לפרוע אותם גם לאחר קבלת ההפטר.
משרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב עוסק בליווי וייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון, בייצוג חייבים בהליכי הוצאה לפועל ובייצוג זוכים וחייבים בהליכי גבייה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב - 053-9429079