נושא חלוקת הרכוש בגירושין משפיע רבות על עתידם הפיננסי של בני הזוג המתגרשים ועל אורחות חייהם, ועל כן הוא נחשב לנושא סבוך ורגיש אשר העיסוק בו מחייב מומחיות משפטית וניסיון רב. הסדר איזון המשאבים שמעוגן בחוק יחסי ממון קובע כלל בסיסי שלפיו הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך תקופת נישואיהם יחולק ביניהם שווה בשווה עם סיום קשר הנישואין.
משרד עו"ד, נוטריון וגישור קארין ברגיסנקי, לחץ/י כאן
כיצד תתבצע חלוקת הרכוש בעת הגירושין?
בשנת 1974 עוגן בחוק יחסי ממון משטר של איזון משאבים, כלומר חלוקה שווה של הנכסים כאשר קשר הנישואין מסתיים. הסדר זה חל על צדדים שנישאו אחרי 1.1.1974 ולא קבעו ביניהם כל צורת חלוקה אחרת של הרכוש באמצעות הסכם ממון או הסכם גירושין.
בחוק יחסי ממון נקבע כי ישנם מספר סוגי נכסים אשר אינם ברי איזון, כלומר לא יחולקו בין הצדדים בעת הגירושין. נכסים אלו כוללים נכסים שכל אחד מהצדדים קיבל בירושה, נכסים שניתנו במתנה ונכסים שהיו לצדדים לפני היכרותם. מהחלוקה השוויונית של הנכסים מוחרגות גם קצבאות של המוסד לביטוח לאומי ופיצויים שהתקבלו עקב תביעות בגין נזק גוף.
חלוקת נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה ונכסים שנצברו לפני הנישואין
חלוקת נכסים שאחד מבני הזוג קיבל בירושה, במתנה או צבר לפני תחילת קשר הנישואין תתאפשר בכפוף להוכחת כוונת שיתוף בהם על ידי הצד השני. לדוגמה אם בן זוג קיבל מתנה מהוריו בסך של 500 אלף שקלים, והפקיד את הסכום בחשבון הבנק המשותף של בני הזוג, השתמש בחלק מהסכום לרכישת דירה ורשם את הדירה על שמו ועל שם בת הזוג הרי שיראו אותו כמי שהתכוון לבסס שיתוף בנכס ועל כן בעת הגירושין הנכס יחולק באופן שווה בין בני הזוג.
תביעה בסוגיית חלוקת הרכוש ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לכרוך אותה בתביעת גירושין שמתנהלת בבית הדין הרבני. כדי להחליט לאיזו ערכאה כדאי לפנות, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מנוסה בתחום הגירושין כדי שייבחן את הנסיבות הרלבנטיות ויגבש עבור הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית שתגן על האינטרסים שלו.
מה נכלל במסגרת רכוש משותף של בני זוג והאם גם חובות ייחשבו למשותפים?
רכוש משותף שהצדדים צברו במהלך תקופת נישואיהם עשוי לכלול קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוח מנהלים ופיצויים, כלי רכב, מיטלטלין, חסכונות משותפים, חברה בע"מ בבעלות אחד הצדדים כמו גם המוניטין של החברה. כאמור, רכוש שלא יחולק בגירושין כולל כספים שהתקבלו בירושה, מתנות שהתקבלו במהלך תקופת הנישואין ונכסים שנצברו לפני הנישואין.
חובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים עקב רכישת נכס כלשהו או חובות שקשורים לנכס משותף ייחשבו למשותפים כך שאם הבעל או האישה חייבים כסף לצד שלישי, הרי שגם בן/בת הזוג יישאו בחוב. מנגד, חובות שאינם קשורים למשק הבית המשותף ונוצרו על ידי צד אחד בלבד דוגמת חובות שנוצרו עקב פעילות בלתי חוקית, הימורים או בגידה של אחד הצדדים, לא ייחשבו למשותפים בכפוף להוכחה שהחוב אינו קשור למשק הבית המשותף.
האם תיתכן חלוקה לא שוויונית של הרכוש המשותף בעת הגירושין?
בחוק יחסי ממון נקבע כי בכפוף לקיומן של נסיבות מיוחדות ולבקשתו של אחד מבני הזוג, בית המשפט יהיה רשאי לסטות מכלל חלוקת הרכוש השווה בגירושין ולקבוע חלוקת רכוש לא שווה. חשוב לציין כי מדובר במקרים חריגים ביותר שבהם אחד הצדדים יוכיח שסבל מאלימות קשה בנישואין, נמנעה ממנו האפשרות להתפתחות מקצועית ולהשתלבות בשוק העבודה ולפיכך הוא מסיים את הקשר הזוגי בעמדת נחיתות אשר מצדיקה לפצותו באמצעות חלוקת רכוש בלתי שוויונית. אם בית המשפט מצא לנכון לקבוע חלוקה רכוש בלתי שוויונית הוא יצטרך לשקלל את יכולת ההשתכרות של הצדדים ונכסים שיקבלו בעתיד. בכל מקרה, לפני פתיחת בהליכי גירושין מומלץ להכין רשימה מפורטת של נכסים משותפים כדי להקל ולפשט את הליך החלוקה ולהבין מבעוד מועד מהו הרכוש השנוי במחלוקת בין הצדדים.
חריג נוסף להסדר איזון משאבים בחוק יחסי ממון - הסכם ממון
בני זוג שהסכימו בכתב על רכוש שלא יאוזן ביניהם וחתמו יחדיו על הסכם ממון שבמסגרתו נקבעה חלוקת רכוש שונה, יהיו כפופים להוראות ההסכם בעת הגירושין. בעוד חוק יחסי ממון קובע ברירת מחדל לגבי אופן חלוקת הרכוש, בני זוג רשאים לסטות ממנה באמצעות הסכם ממון שיעגן את הסכמותיהם באשר לחלוקת הרכוש בגירושין. הכנת הסכם ממון עשויה לחסוך לצדדים חילוקי דעות וסכסוכים משפטיים ממושכים בסוגיית חלוקת הרכוש ולהוביל לחיסכון בזמן, כסף ועוגמת נפש.
כדי שהסכם ממון יקבל תוקף חוקי הוא צריך לקבל תוקף של פסק דין מחייב לאחר שקיבל את אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
פניה לעורך דין מקצועי ומנוסה בהקדם האפשרי לאחר קבלת ההחלטה על הגירושין תסייע ללקוח להגן על האינטרסים שלו, להימנע מפגיעה כלכלית בעתיד ולמצות באופן מיטבי את זכויותיו במסגרת הליך הגירושין.
משרד עו"ד, נוטריון וגישור קארין ברגינסקי עוסקת בהוצאה לפועל ובדיני משפחה כבר שני עשורים, כולל גירושין, חלוקת רכוש, מזונות, משמורת, הסדרי ראייה, הסכמי גירושין, גישור גירושין, הסכמי ממון, אפוטרופסות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד, נוטריון וגישור קארין ברגינסקי - 053-6240528