אנחנו צוברים ממון רב (בתקווה) במהלך חיינו, וחשוב לנו שהקרובים לנו ביותר ייהנו מהפירות גם אחרי שלא נהיה כאן יותר. לשם כך חשוב להכיר היטב את הכלים המשפטיים העומדים לרשותנו.

מקובל לחלק את ההסכמים המשפטיים העומדים לרשותנו לשני סוגים עיקריים:

  1. צוואה – מסמך משפטי שקובע למי יעברו הנכסים ("העיזבון") במקרה של חס וחלילה מוות.
  2. הסכם ממון – הסכם משפטי בין בני זוג הנועד לקבוע מה שייך לבני הזוג במקרה של פרידה או מוות של אחד מבני הזוג (חלוקת הרכוש בין הזוג עצמו).

מערכת היחסים בין הסכמים משפטיים אלו חשובה ביותר. למעשה, טעות או היעדר של מסמך אחד משפיע בצורה ישירה על המסמך השני ועל חלוקת הרכוש במקרה של מוות חס וחלילה.

לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין, לחץ/י כאן

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך משפטי בו איש או אישה (בגירים מעל גיל 18 וכשירים משפטית), מחליטים למי הם מורישים את הרכוש שלהם לאחר המוות. המסמך בדרך כלל נערך ע"י עורך דין לדיני ירושה, אשר מעלה את הרצונות של המצווה על הכתב ובוחן את התנאים לכשרות הצוואה בהתאם לחוק.

ניתן לנסח צוואה עצמאית לכל אחד מבני הזוג (צוואה "רגילה") או לנסח צוואה אחת לשני בני הזוג יחדיו (מה שמכונה גם "צוואה הדדית"). ביום הפטירה "פותחים" את הצוואה ומגלים כאמור למי הרכוש צריך לעבור בהתאם לצוואה. ניסחתם צוואה? מעולה, אתם נמצאים בשליטה מלאה על מה יהיה ביום שאחרי. לא ניסחתם צוואה? חבל, הרכוש שלכם יחולק בהתאם לחוק הירושה.

חשוב לזכור שאדם יכול להוריש רק את מה ששייך לו, וכאן נכנס לידי ביטוי הסכם הממון.

מהו הסכם ממון?

בניגוד לצוואה שקובעת למי יעברו הנכסים, בין אם זה דירה בירושה ובין אם אלו נכסים אחרים, הסכם ממון בין בני זוג קובע מה היקף הנכסים של כל אחד מבני הזוג. הסכם ממון הוא מסמך שחותמים עליו שני בני הזוג (כלומר, לא ניתן לעשות זאת בנפרד) ויש לאשר אותו באחת הדרכים שבחוק (בדרך כלל בבית המשפט).

כך למשל, הסכם ממון יכול לקבוע שחשבונות הבנק של בני הזוג הם נפרדים לחלוטין, ובמקרה של מוות חס וחלילה היורשים של בן הזוג יקבלו רק את חשבון הבנק של בן הזוג. לחלופין, הסכם הממון יכול לקבוע שלמרות שחשבונות הבנק הם נפרדים, כל הכסף של שני בני הזוג יחדיו שייך לשני בני הזוג. הכל בהתאם לרצון המצווה ובהנחיית עורך הדין לענייני משפחה.

אז מה קורה אחרי 120?

ראשית, בוחנים את רכושו של המנוח/ה בשעת המוות. כלומר, ממפים את הרכוש שהיה בבעלות המנוח לבדו בשעת פטירתו:

  • חשבון בנק (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).
  • כלי רכב (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).
  • דירות (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).
  • נכסי מקרקעין אחרים (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).
  • מניות ונכסים כלכליים אחרים (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).
  • זכויות סוציאליות (בנפרד או מחצית משותפת עם בן הזוג השני).

לאחר מכן, בוחנים האם הייתה צוואה או לא, ומבקשים בקשה מתאימה:

  1. אם הייתה צוואה - יש לבקש מעורך הדין להגיש בקשה לצו קיום צוואה.
  2. אם לא הייתה צוואה - יש לבקש מעורך הדין להגיש בקשה לצו ירושה ואז החלוקה תהיה בהתאם לחוק הירושה.

לבסוף, בודקים מי צריך לקבל בהתאם לצווים שהוצאו וכמה כל אחד מהיורשים עתיד לקבל.

אז למה הצוואה שלי לא שווה כלום?

כי לא ניתן להוריש את מה שאינו שייך למנוח. כעורכי דין לענייני ירושה בדרום אנחנו נתקלים לא פעם בצוואות שמורישות את כל הדירה לילדים. אך מה אם כל הדירה כלל אינה שייכת למנוח? במקרה שאין הסכם ממון, הרי שהדירה המשותפת שייכת לשני בני הזוג. בפטירת אחד מהם, הוא יכול להוריש רק את החלק שלו, כלומר, הילדים יקבלו יחדיו רק חצי דירה ולא דירה שלמה.

חשוב לוודא מול עורך הדין שלכם האם אתם מוגנים משפטית.

התנהלות נכונה בצוואות והסכם ממון

בני זוג אשר בנו וצברו רכוש יחד במשך החיים יכולים להחליט יחדיו איך ולמי להוריש את רכושם. במקרה של צוואה הדדית למשל, בני הזוג מורישים (בדרך כלל) אחד לשני ורק לאחר מכן לילדים, ולכן אין בעיה מהותית בחלוקת הרכוש.

בכל מקרה אחר, יש לוודא ראשית את חלוקת הרכוש בין בני הזוג (ע"י הסכם ממון מתאים) ורק לאחר מכן את חלוקת הרכוש לדור ההמשך (ע"י צוואה מתאימה). התייעצו עם עורך דין המתמחה בכך.

עורך הדין מאור גרצנשטיין (צילום: שושו שינברגר)
עורך הדין מאור גרצנשטיין|צילום: שושו שינברגר

עורך דין מאור גרצנשטיין עוסק בדיני ירושה, צוואות וירושות, התנגדות לצוואה, הסכמי חלוקה בין יורשים, סכסוכי ירושה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין - 053-7101180