החוק לחלוקת נכסים פנסיוניים יצר מנגנון יעיל של "חלוקה לרוחב" של כספי החיסכון הנצבר לטווח ארוך, בו על שם כל אחד מבני הזוג נרשם חלקו היחסי בחיסכון הפנסיוני המשותף. כלומר, נוצרת חלוקה שוויונית של החיסכון המשותף בין שני בני הזוג לשעבר ומרגע החלוקה הכספים נמצאים בבעלות כל אחד מבני הזוג.
לפניה ישירה אל רו"ח אהוד שושן, לחץ/י כאן
כיצד מחולקים נכסי הפנסיה במקרה של תשלום פנסיה תקציבית?
במקרה של תשלום פנסיה תקציבית, מהמדינה או מהצבא, החוק לא הצליח ליצור מנגנון הפרדה דומה. לא ניתן לבצע את חלוקת הזכויות לפנסיה בין בני זוג שהתגרשו, ולכן נקבע כי המדינה או הצבא יעבירו בכל חודש, ישירות לבן הזוג לשעבר, את חלקו בגמלה המשולמת, בהתאם לשיעור ההעברה לו הוא זכאי.
בגלל הקושי של המדינה, שמשלמת את הקצבה גם לבן הזוג הפורש וגם לבת זוגו לשעבר, לחשב את מס ההכנסה לכל אחד מהם בנפרד, נקבע בחוק כי בת הזוג לשעבר תקבל את חלקה מתוך הקצבה נטו של הפורש, לאחר תשלומי המס. גם אם האישה אינה עובדת ואינה חייבת במס כלל, היא עדיין תישא בחלק מתשלומי המס החלים על בן זוגה הפורש. אמנם פתרון זה אינו לגמרי צודק אך כך קבע המחוקק.
אז היכן באמת הבעיה?
פורשי צבא הקבע ומערכת הביטחון, הזוכים לגמלאות פרישה החל מגיל 42, חוזרים לעיתים קרובות לשוק העבודה. במקרים אלו הם חייבים בתשלום מס הכנסה ככל אזרח על כל הכנסותיהם, הן על הגמלה מהצבא והן על שכרם מעבודתם הנוספת. מס הכנסה ממסה את כל ההכנסות של הגמלאי מכל המקורות השונים שהיו לו על בסיס שנתי, לפי מדרגות מס עולות, החל מ- 10% ועד ל- 50%.
כדי לא לשלם מס הכנסה מקסימאלי ממקום העבודה החדש של הפורש, הוא נדרש לבצע פעולה הנקראת 'תיאום מס', בדיוק אותה פעולה שמבצע כל אזרח המקבל שכר ממספר מקומות עבודה שונים. 'תיאום המס' מנחה את מקום העבודה החדש של הפורש מהו שיעור המס אותו יש לנכות משכרו. אחוז המס יהיה בדרך כלל בין 31% ל- 50%.
במסגרת פעולת 'תיאום המס', הפורש בוחר את מקום העבודה הראשון שלו, שבגינו ינוכה מס הכנסה לפי מדרגות המס העולות, ואת מקום העבודה השני, אשר ינכה מס הכנסה בהתאם למדרגת המס הבאה בתור (הגבוהה מזו שחושבה במקום העבודה הראשון). לשלטונות המס אין זה משנה כלל איזה מקום עבודה מוגדר ראשון ואיזה שני מפני שממילא המיסוי הוא שנתי וחל על כל ההכנסות מכל המקורות.
הבעיה נעוצה בכך שאין כל מגבלה על הפורש לבחור מהי הכנסתו הראשונה ומהי השנייה. הפורש יכול, במסגרת 'תיאום המס', להגדיר את מקום עבודתו האזרחי החדש כמשכורת ראשונה ואילו את גמלת הפרישה מהצבא כמשכורת שנייה. בחירה כזו תגרום לכך שמתוך הפנסיה התקציבית שלו מהצבא יקוזז מס גבוה יותר, מה שיביא למצב שבו חלקה של האישה מתוך אותה קצבת פרישה תקטן - וזאת שלא בצדק. בשני המקרים הבעל ישלם את אותו מס שנתי, אך האישה תקבל תשלום גמלה נמוך יותר, והיא למעשה תשלם חלק מתשלומי המס בגין עבודתו החדשה של בן זוגה הפורש. מספר פסקי דין כבר קבעו כי פעולה שכזו אינה לגיטימית ועל הבעל היה להשיב לאישה את תשלומי המס שנשאה בהם.
אז מה עושים?
אם אתם נמצאים לפני או במהלך תהליך פרידה יש לוודא שפסק הדין מחייב את המדינה או הצבא לחשב את תשלומי המס מהגמלה כמשכורת ראשונה. אם אתם נמצאים לאחר תהליך הפרידה וכבר מקבלים את חלקכם מתוך הקצבה של הפורש ישירות מהצבא, חשוב מאוד לדעת מהו הסכום ממנו חושב חלקכם בגמלה ולהקפיד לעקוב כל הזמן אחר הסכום שמועבר אליכם מידי חודש. כל הפחתה בסכום המועבר אליכם צריכה לעורר חשד כי בן זוגכם לשעבר ערך תיאום מס ואתם למעשה משלמים חלק מהמיסים שלו.
במקרים שבהם התברר, לאחר בדיקה חשבונאית, כי הפנסיה התקציבית של בן הזוג לשעבר אכן ממוסה כ"משכורת שנייה", אנו ממליצים לבחון את האפשרות לפנות לבית המשפט באופן מידי, בצירוף חוות דעת חשבונאית, ולדרוש לחייב את בן הזוג לשעבר להשיב את סכומי המס העודפים בהם בת הזוג לשעבר נשאה בעבר.
רו"ח אהוד שושן מתמחה בחלוקת רכוש בין בני זוג שהתגרשו ומשמש כמומחה כלכלי וחשבונאי מטעם בתי המשפט לענייני משפחה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לרו"ח אהוד שושן - 053-6112801