גירושין הם אחד האירועים הקשים ביותר בחייו של אדם אשר מכיל בתוכו הרבה חוסר ודאות, בלבול, חרדות, דאגות לעתיד הכלכלי שלכם ולשלום בריאותם הנפשית של הילדים. כתבה זו באה לסייע בהבהרת השאלות המהותיות העומדות בפני מי שעומד בפני גירושין.

לפניה ישירה לד"ר איריס טרומן, עו"ד ונוטריון, לחץ/י כאן

אבחון סימנים ראשונים

אף אחד מאתנו לא רוצה להאמין שהצד השני באמת יעשה את הצעד הראשון לגירושין מאחר שזה נתפס בעינינו כצעד קיצוני ביותר. אולם, עובדתית, תמיד יהיה זה צד אחד אשר יקדים את השני ויפנה לעו"ד לקבלת ייעוץ לגירושין. על מנת שלא להיות מופתעים ולהתכונן לגירושין בצורה המשכילה והנבונה ביותר, יש להבחין בסימנים הראשונים שמתגלים ביחסים אשר אינם כתמול שלשום. אם זה ביצירת מריבות סרק ותיעודן לצורך ההליך המשפטי, הוצאת כספים בסכומים גבוהים מהחשבון המשותף, שמירת הטלפון הנייד קרוב לאדם ואי חשיפתו לצד האחר, שיפור וטיפוח המראה החיצוני, העלמת רכוש, היעלמויות במהלך היום או הלילה לכמה שעות, מציאת בני זוג חדשים, ועוד התנהגויות חדשות ולא מוסברות של הצד השני.

במצב כזה, רצוי לבחון באילו צעדים יש לנקוט על מנת להתכונן לפני הפרידה. בשלב זה יש לפעול בשיקול דעת ובתבונה על מנת לצמצם את יכולתו של הצד השני לפגוע בך כלכלית, אישית או בדרך אחרת וכבר כעת לבנות אסטרטגיה לניהול הגירושין אשר יכולים להתחיל בשלום בית, אמיתי או טקטי, הליך יישוב סכסוך מטעם בית משפט ועד לניהול תיק גירושין.

הסכם שלום בית ולחילופין גירושין

עו"ד ד"ר איריס טרומן, מומחית לדיני משפחה וגירושין, ממליצה לעשות הכל על מנת שלא להתגרש ואם אתם בכל זאת סבורים שישנו סיכוי קטן לשלום בית, יש לשקול לערוך הסכם הנקרא "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין". הסכם כזה כולל תנאים להמשך החיים המשותפים בניסיון לשקם את חיי הנישואין, ולחילופין מכיל בתוכו את תנאי הגירושין, במקרה ושלום הבית לא יצלח. היתרון בהסכם זה הוא ההסכמות שהתקבלו ע"י הצדדים ללא הצורך בהליכים משפטיים ארוכים ומסובכים.

ומה קורה אם בכל זאת החלטתם להתגרש?

רצוי כאמור לעשות כל מאמץ על מנת להגיע להבנות מחוץ לכותלי בית המשפט ובליווי עורך דין המומחה לדיני משפחה ורצוי שהוא גם מגשר, אשר יפעל במשותף לטובת שני הצדדים. בדרך זו תחסכו כספים רבים בניהול הליכים בבית המשפט ובבתי הדין הרבניים וכן תמנעו מעוגמת נפש גדולה עבורכם ועבור המשפחה כולה. אולם לעיתים, צד לסכסוך אינו מעוניין בהדברות ועל כן יש להיערך מראש על מנת ליצור יתרון בבחירת מקום השיפוט, אם זה בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, יתרון באיסוף ראיות לגבי החיים המשותפים, ועוד.

מה צריך לכלול הסכם הגירושין?

הסכם הגירושין צריך לכלול 4 רכיבים: משמורת, מזונות, איזון משאבים וחלוקת רכוש, גירושין וכתובה. כל העניינים הקשורים לעצם הגירושין ולכתובה מצויים בסמכות הייחודית של בית הדין הרבני, והוא היחיד שפוסק בעניין הגט. כל יתר הנושאים יכולים להתנהל בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.

מה עושים אם צד אחד אינו מעוניין בגירושין?

במקרה כזה יהיה צריך להוכיח עילת גירושין אשר יכולה להיות במצב של אלימות במשפחה, אישה "מורדת", מצב שבו האישה לא מקיימת יחסי אישות עם הגבר ועוד.

מהו איזון המשאבים?

כל הרכוש והכספים שנצברו בתקופת החיים המשותפים לרבות דירה, תכולת הבית, רכבים פנסיות וזכויות אחרות, מתחילת הנישואין ועד למועד הקרע, שהוא היום בו נקבע ישוב הסכסוך או מועד עזיבת הבית, מתחלקים בין הצדדים שווה בשווה וזאת על פי תחשיב שעורך אקטואר. הרעיון המרכזי העומד בבסיס איזון המשאבים הוא כי כל צד תרם למערכת הנישואין את חלקו ככל שיהיה וכעת הזמן לחלק את "העוגה" באופן שווה לכל צד.

כיצד קובעים אצל מי תהיה המשמורת על הילדים?

על מנת להקטין את הנזק הנפשי לילדים ולמען השוויון בהורות ישנה מגמה בבתי המשפט למשפחה להורות על משמורת משותפת. אולם משמורת משותפת אינה אפשרית בכל מצב ואם אין הסכמות בין הצדדים, תמונה ע"י בית המשפט עובדת סוציאלית מטעם הרווחה, אשר תקבע את זמני השהות של הילדים אצל כל צד. לצורך כך, העו"ס מגיעה לבתי ההורים, בודקת את תנאי המגורים, משוחחת עמם ובוחנת את יחסיהם עם הילדים. המלצתה לבסוף תוגש לבית המשפט אשר לרוב מקבל את ההמלצות.

כיצד נקבעים המזונות לילדים?

המזונות נקבעים לרוב על פי הכנסות הצדדים, הוצאות הילדים, גילאי הילדים וזמני השהות. בנוסף, ישנה גם התייחסות בפסיקה לעניין הוצאות חריגות כגון חינוך, חוגים, קייטנות, הוצאות רפואיות, רפואת שיניים, טיפולים פסיכולוגיים, שיעורי עזר, שיעורי נהיגה, טיולים ועוד.

אז מהו הצעד הראשון שעלי לעשות על מנת להתגרש בתבונה?

כאמור כאשר מתגלים הסימנים הראשונים שהיחסים אינם כפי שהיו, כדאי לפנות להתייעצות עם עורכת דין גירושין מומחית, מנוסה והגונה אשר תלחם על הזכויות שלך תוך שמירה על שלום הילדים. התייעצות עם עורכת דין מומחית לגירושין, בשלב מקדמי זה, עשויה לחסוך לך כסף רב, חוסר ודאות, עוגמת נפש גדולה, הרעת הקשר עם הילדים, ואף חשש להסתבכות אישית ו/או פלילית גם ללא עוול בכפך.

עו
עו"ד ד"ר איריס טרומן|צילום: משרד עו"ד ד"ר איריס טרומן

יש לבנות אסטרטגיה מנצחת בניהול תיק גירושין החל מהשלב המקדמי של איסוף חומר ראיות, שמירת הרכוש וזכויות אחרות, שמירת יחסים תקינים עם הילדים ומאידך, חשיפת פעולות וכוונות של הצד השני העלולות לגרום לך נזק גדול. בניית מערך הפעולות מראש, יעניקו לך יתרון משמעותי בהשגת התוצאה הטובה ביותר עבורך בגירושין.

עו"ד ד"ר איריס טרומן – מומחית לדיני משפחה, עוסקת בגירושין, חלוקת רכוש ופירוק שיתוף, משמורת על ילדים, מזונות אישה, מזונות קטינים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לד"ר איריס טרומן, עו"ד ונוטריון - 053-6242071