זכיינות היא שיטה עסקית, שיווקית וניהולית שבה חברה נותנת לזכיין זכות להשתמש בסימני המסחר שלה ולרוב בשיטה עסקית מוכחת שפיתחה. החברה תקבל לרוב אחוז מסוים מהרווח או ממחזור המכירות של הזכיין, כמו גם תשלום חודשי קבוע והתחייבות לרכישת סחורה מהחברה.

הזכיין לעומת זאת, יחויב להשקיע בפרסום, לרכוש שירותים נלווים מהחברה וללמוד שיטות עסקיות ומיומנויות. כדי להבטיח שהזכיין עומד בתנאי הזיכיון, החברה עשויה לערוך ביקורות אצל הזכיינים. הפרה של תנאי הזיכיון עלולים להוביל לביטול הזיכיון או למנוע את חידושו.

לפניה ישירה לעו"ד אוראל הרשקוביץ, לחץ/י כאן

מהם היתרונות של הזכיינות?

מודל זכיינות יכול להביא תועלת לשני הצדדים, אך במקרים מסוימים לגרום לנזק. זכיינות מאפשרת לזכיין ליהנות מאפשרות של פתיחת עסק חדש במהירות יחסית בהתבסס על שיטות מוכחות בעולם העסקי. במודל זכיינות, הזכיין מצטרף להצלחה עסקית קיימת מוכחת בניגוד למצב שבו הוא נדרש לפתח עסק חדש שאינו מוכר לקהל הרחב, תוך התמודדות עם תחרות קשה מצידם של עסקים מתחרים.

חברה מקצועית שמוכרת זיכיונות תוכל לסייע לזכיין לבחור את המיקום המתאים לפתיחת העסק, לאמן את צוות הניהול והעובדים, ולהעניק לעסק ליווי מקצועי בצעדיו הראשונים. נוסף על כך, כוח הקנייה הגדול של חברה בעלת רשת חנויות יוכל לאפשר לחברה לספק לזכייניה מוצרים במחירים תחרותיים בהשוואה למחירים המקובלים בשוק החופשי. חברה שמצליחה להגדיל את מספר הזכיינים ולהעניק להם מענה כולל לצרכיהם העסקיים השוטפים, לרוב גם תוכל להשיא את רווחיה.

מהם החסרונות של הזכיינות?

הזכיינות עלולה להוביל לאובדן העצמאות והשליטה של הזכיין מאחר שהוא מחויב לפעול על פי דרישות החברה ולקבל את אישורה לפני ביצוע שינויים כלשהם בעסק. נוסף על כך, רכישת זיכיון עלולה לעלות כסף רב ולחייב את הזכיין לרכוש מוצרים ושירותים שונים מהחברה שמייקרים את ההוצאות. חסרון משמעותי נוסף הוא כי האחוזים מתוך המחזור ודמי הזיכיון שזכיין מחויב לשלם לחברה מתוקף הסכם הזכיינות עלולים להוות חלק משמעותי מרווחיו.

שיטת הזכיינות עלולה לפגוע גם בחברה במצב שבו זכיין פוגע במוניטין העסקי של החברה, בין היתר, במכירת מוצרים פגומים או במתן שירות לקוי. מנגד, החברה עלולה לגרום לחיסול עסקי של זכייניה באמצעות הפעלת לחץ רב להגדלת הרווחים או כאשר היא אינה מסוגלת לקדם כראוי את מוצריה או את סימן המסחר שלה.

מה חשוב לבדוק לפני התקשרות עסקית בין זכיין לבין חברה?

ראשית, חשוב להגיע לסניפים שונים של הרשת ולדבר עם הזכיינים. בתוך כך, רצוי לבדוק את התנהלות החברה מול הזכיינים, האם היא מעניקה לזכיין הדרכה וליווי עסקי, וכן את ההסדר בנוגע לתשלום דמי הזיכיון והעמלות.

נוסף על כך, כדאי לבחון האם העסק המוקם יהיה ייחודי באזור המיועד או שמא מדובר באזור רווי בתי עסק דומים, וכן האם החברה מתחייבת שלא לתת זיכיון נוסף בסמוך לעסק המוקם. במסגרת הבדיקות לפני ההתקשרות בהסכם הזיכיון, מומלץ לבחון גם את עלויות ההקמה הנחוצות לצורך פתיחת העסק והאם החברה משתתפת בהן.

בנוסף, יש להתייחס לתקופת הזיכיון, לתרחישים אפשריים של כינוס נכסים או חדלות פירעון, לתנאים הנוגעים לחידוש, העברה או ביטול של הזיכיון. בהסכם מומלץ להתייחס גם לסוגיית קביעת המחירים של המוצרים הנמכרים בחנות ולהסדיר את נושא רכישת הסחורה מהספקים, כדי למנוע חילוקי דעות עתידיים בנושא. היבט נוסף שרצוי להתייחס אליו בהסכם הזכיינות הוא השתתפות הזכיין בהוצאות הפרסום והשיווק של המוצרים, כמו גם לסוגיית הליווי העסקי והדרכות העובדים.

עורך הדין אוראל הרשקוביץ (צילום: משרד עו
עורך הדין אוראל הרשקוביץ|צילום: משרד עו"ד אוראל הרשקוביץ

הגנה על האינטרסים והזכויות באמצעות עו"ד מקצועי ומנוסה בתחום הזכיינות

כדי להבטיח הגנה על האינטרסים והזכויות מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בעריכת הסכמי זכיינות. באמצעות הכנת הסכם זכיינות ברור ומפורט ניתן להסדיר את שלל הסוגיות הנלוות לזכיינות כולל ענייני תשלום, ניהול שוטף, התחייבויות הצדדים, זכויות קניין רוחני ועוד, ובכך למנוע (ככל הניתן) חילוקי דעות וסכסוכים מיותרים ויקרים.

עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק במשפט אזרחי מסחרי, מתן ייעוץ משפטי לחברות, שותפויות ועסקים, עריכת הסכמים מסחריים, רישום והגנה על זכויות קניין רוחני, ליטיגציה בסכסוכים עסקיים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד אוראל הרשקוביץ - 053-7315091