עבירת אינוס, המוכרת גם כעבירת אונס, קבועה בסעיף 345 לחוק העונשין וכוללת מספר חלופות. כאשר מעשה מתבצע באחת מן הנסיבות המפורטות בסעיף הרי שההתייחסות למבצע תהיה כאל אדם שביצע עבירת אינוס. סעיף 345(א)(2) מתייחס למצב שבו אדם בועל אישה בהסכמה אשר הושגה במרמה לגבי מהות המעשה או זהות העושה. חלופה זו מתייחסת למצב שבו האישה אמנם הסכימה לקיים יחסי מין אך הסכמתה הושגה עקב מעשה מרמה שהפעיל עליה מבצע העבירה באשר לזהותו או למהות המעשה. דוגמה למצב כזה היא אדם שמשתמש בזהות בדויה, או מצב שבו רופא או תרפיסט מציגים בפני מטופלת את יחסי המין, או את המגע באיברי המין המוצנעים כחלק אינטגרלי מהטיפול ובאמצעות מצג זה הם מקבלים את הסכמתה לקיום יחסי המין או לחדירה לאיברי המין.

לפניה ישירה לעורך דין אלון ארז, לחץ/י כאן

החשיבות של יסוד ההסכמה בעבירות המין

בעבר, עבירת אינוס במרמה הייתה מסווגת כעבירה של קבלת דבר במרמה, אך במהלך השנים בתי המשפט והמחוקק הכירו בקושי שבסיווג יחסי מין כ"דבר" והבינו את החשיבות הטמונה ביסוד ההסכמה בעבירות המין. הבנת החשיבות שביסוד ההסכמה הובילה את בתי המשפט לקבוע כי עבירה של אינוס במרמה מתקיימת במצב שבו נפגעת העבירה אמנם מסכימה לבעילה אך הסכמתה לא מגשימה את רצונה החופשי עקב מרמה בנוגע לזהות המבצע או למהות המעשה. על כן, הסעיף שמתייחס לעבירת אינוס במרמה נועד להגן על האוטונומיה של האישה ולוודא שהסכמתה אכן מבטאת הסכמה חופשית ומודעת.

מרמה בנוגע לזהות מבצע העבירה והוכחת יסודות העבירה

מרמה באשר לזהות המבצע מתייחסת לרוב למקרים של התחזות כאשר הסכמה שניתנת לאדם אחד אינה מהווה הסכמה לקיים יחסי מין עם אחר. בעקבות המרמה האישה אינה מודעת למאפייניו האמיתיים של מבצע העבירה בעקבות המצג שהציג בפניה, ולכן היא אינה יכולה לגבש הסכמה או אי הסכמה לעניין קיום יחסי מין עימו. אם המתלוננת לא הייתה מודעת בפועל למאפיינים הרלבנטיים של הנאשם הרי שהסכמתה הושגה במרמה. זכור מקרה מפורסם מאוד, בו אדם הואשם באינוס במרמה, לאחר שהוכח שיחסי המין התקיימו רק בשל כך שהציג את עצמו ברמייה כבכיר המערכת הביטחון. מקרה מפורסם אחר שנלמד בפקולטות למשפטים עניינו בנאשמת, אשר הורשעה באינוס של אחרת, לאחר שהיא הציגה את עצמה כגבר. בית המשפט קבע, כי אילו קורבן העבירה הייתה מודעת לכך שהנאשמת הינה אישה, היא לא הייתה נותנת את הסכמתה ליחסי המין. עבירת אינוס במרמה תוכח יחד עם הוכחת יתר יסודות עבירת האינוס שכוללים יסוד עובדתי המחייב בעילה, כלומר החדרה של איבר או חפץ לאיבר מינה של האישה, ויסוד נפשי שכולל את מודעות הנאשם להתנהגות הבעילה ולטיב המעשה, לנסיבות הרלבנטיות ולאפשרות הגרימה לתוצאות המעשה.

כדי להוכיח שהנאשם ביצע את העבירה התביעה תצטרך להוכיח גם שהסכמת האישה הושגה במרמה, כלומר שמבחינה נסיבתית האישה נתנה את הסכמתה אך שהסכמה זו הושגה במרמה, וכן שהנאשם היה מודע לרמייה זאת.

אינוס שנעשה במרמה בנוגע למהות יחסי המין

אם מדובר במרמה בנוגע למהות יחסי המין, לפי הפסיקה, מרמה כזו יכולה להתרחש אם הקורבן אינה מבינה כלל שהנאשם מבצע בה מעשה בעל אופי מיני או במצב שבו הקורבן אמנם מודעת לטיבם של יחסי המין ומבינה כי המעשה שמבוצע בה הוא מעשה מיני אך עם זאת סבורה שהמעשה הוא בעל מהות טיפולית, רפואית, דתית, מיסטית או אומנותית. כדי להכריע בסוגיה זו בית המשפט ייבחן את ידיעתה הסובייקטיבית של המתלוננת, יתרשם מעדותה ועל בסיס הממצאים יקבע אם היא הכירה את המשמעות המינית של המעשים שבוצעו בה.

במצב השני המתלוננת אמנם מודעת למשמעות המינית של המעשים שבוצעו בה אך סבורה כי מדובר במעשים שמהותם טיפולית, מיסטית, אומנותית או דתית ועל כן מסכימה להם. לפי הפסיקה עבירות אינוס במרמה באשר למהות המעשים מבוצעות לרוב במסגרת טיפולית כוזבת או אמיתית שבה מבצע העבירה הוא מטפל או אדם שמתחזה למטפל כאשר מעשה המרמה כלפי הקורבן מתבטא בהצגת מצג שווא שלפיו המעשה המיני נחוץ לצורך הטיפול.

דוגמא אחרת לאינוס שהושג במרמה בנוגע למהות המעשה היא מכתב אישום שהוגש רק לאחרונה. בהתאם לאישום זה, אדם הואשם באינוס של אישה אותה הכיר ב"טינדר", לא בגלל שיחסי המין ביניהם הושגו בכפייה, אלא בגלל שלטענת הפרקליטות אותו אדם רימה את האישה, כי בטרם קיום יחסי המין הוא שם קונדום. לטענת הפרקליטות, במידה ואותה אישה הייתה מודעת לכך כי הנאשם לא שם קונדום, היא לא הייתה נותנת את הסכמתה לקיום יחסי המין.

ייצוג משפטי לחשוד ו/או לנאשם בעבירות אינוס במרמה חיוני לביסוס הגנה משפטית יעילה

עבירת האינוס היא עבירת המין החמורה ביותר ועל כן העונש למבצעה הוא חמור בהתאם. לפיכך, לאדם שנחשד בביצוע עבירת אינוס, יהיו נסיבות המקרה אשר יהיו, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין פלילי מקצועי לצורך קבלת ייצוג משפטי. עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג חשודים ונאשמים בביצוע עבירות מין יוכל להגדיל את סיכוייו של החשוד ו/או הנאשם להקלה בענישה ובמקרים המתאימים אף להוביל את התיק לזיכוי. במסגרת הייצוג המשפטי עורך הדין ישמור על זכויות החשוד או הנאשם, יגן על האינטרסים שלו במהלך החקירה ואחריה, ויוכל לאתר חולשות ראייתיות ופגמים בחקירת המשטרה כדי להביא לגיבוש הסדר טיעון מקל עם התביעה.

עורך הדין אלון ארז (צילום: תומר שלום)
עורך הדין אלון ארז|צילום: תומר שלום

בייחוד הדברים אמורים במקרים שבהם קיים חשד לקיום יחסי מין שהושגו ברמייה. מדובר בשדה משפטי שחרישתו טרם הסתיימה. לא רחוק היום, לדעת כותב מאמר זה, בו כל שקר לגבי עובדה מסוימת בחייו של הנאשם אשר נאמר לפני קיומם של יחסי מין עם אישה, יעלו חשד לקיומם של יחסי מין שלא בהסכמה. לכן, תשקלו את המצגים שאתם מציגים לנשים ואל תשקרו לגבי המקצוע שלכם, הגיל שלכם, או אף לגבי המצב הכלכלי שלכם. שקרים אלו עלולים לעלות לכם ביוקר.

עורך דין עבירות מין אלון ארז, מומחה בייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים, עבירות מין, עבירות אלימות, עבירות סמים, צבא ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין אלון ארז - 053-7428097