אתה בעל הניסיון המקצועי הנדרש, מתכונן לראיון מקצועי בפני הוועדה המייעצת, משקיע, אפילו לוקח קורס הכנה בלשכת המהנדסים ועדיין המנהל לענייני חשמל מסרב להעניק לך את הרישיון המבוקש.

יש מה לעשות בעניין.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מיכאל גנון ושות', לחץ/י כאן

הסדרה רגולטורית של סוג ואופי העיסוק של החשמלאי לפי סוג הרישיון שניתן לו

חוק החשמל, אשר נחקק בשנת 1954 (חוק החשמל, תשי"ד - 1954) והתקנות והצווים שהותקנו מכוחו, מסדירים באופן רגולטורי את סוגי ואופי העיסוק של החשמלאים, בהתאם לסוג הרישיון הניתן להם.

כאשר חשמלאי מעוניין לקבל סוג רישיון מסוים לעבודות חשמל, הוא נדרש להופיע למבחן בפני ועדה מקצועית מייעצת למנהל לענייני חשמל כאשר מבחן זה צריך להיות מצולם ומוקלט. בתום המבחן ישלח המנהל לענייני חשמל אל החשמלאי, את החלטתו באם החשמלאי עבר את המבחן וזכאי לסוג הרישיון שביקש או שהחשמלאי נכשל במבחן ואינו זכאי לקבל את סוג הרישיון שביקש.

בדרך כלל, דחיית הבקשה על ידי המנהל לענייני חשמל, אינה מנומקת די הצורך, לא מתייחסת לשאלות והתשובות הספציפיות שנתן הנבחן ותהיה בנוסח "נתוניך המקצועיים / הכשרתך המקצועית, אינה עונה על הדרישות המפורטות בתקנות החשמל" או "לא ענית באופן מספק בנושאים: הארכות, העמסה" וכיו"ב תשובות כלליות.

תשובות מעין אלו לא עומדות בכללי ההנמקה הנדרשים מרשות מנהלית, ואף "מזמינות" ערעור בפני ועדת הערר היושבת בבית המשפט המחוזי בירושלים, שכן המנהל לענייני חשמל הינו גוף מנהלי, ומשכך חלה עליו חובת הנמקה ברמה הנדרשת מרשות מנהלית הדוחה בקשה. על אחת כמה וכמה, כאשר המדובר בדחייה על רקע מבחן מקצועי, המשפיעה דרמטית על הקריירה של הנבחן.

הכשילו אותי במבחן. מה אני עושה עכשיו?

במקרה של דחיית הבקשה על ידי המנהל חוק החשמל ותקנותיו מאפשרים להגיש ערר על החלטת המנהל, בפני טריבונל מקצועי בראשות שופט מחוזי. טריבונל זה יושב בבית המשפט המחוזי בירושלים.

כאמור, המבחן שנערך לחשמלאי על ידי הוועדה המקצועית מצולם ומוקלט, משכך, באם החשמלאי הנבחן סבור כי הוא ענה את התשובות הנכונות במבחן וכי הוכשל על ידי הוועדה המייעצת שלא בצדק, רצוי כי ישקול את האפשרות להגשת ערר לוועדת הערר.

מה צפוי לי בוועדת הערר?

ועדת הערר הינה ועדה משפטית - מקצועית, היושבת בבית המשפט המחוזי בירושלים. בראשות ועדת הערר עומד שופט בית המשפט המחוזי, וכן ההרכב כולל שני אנשי מקצוע בכירים מתחום החשמל, כנציגי ציבור. מכוח היותה של ועדת הערר בבחינת בית דין מנהלי היושבים בו בעלי מקצוע מומחים, כמשמעותו בחוק בתי דין מנהליים, סמכויותיה רחבות והינה מוסמכת לבחון את החלטת המנהל, הן באספקטים המנהליים והן באספקטים המקצועיים.

לאחר הגשת הערר, תגיש פרקליטות מחוז ירושלים את כתב ההגנה בשם המנהל, בכתב ההגנה הפרקליטות תהיה מחויבת לפרט את סיבות הכשלתו של החשמלאי באופן מפורט, ולתת דוגמאות לשאלות ותשובות שנשאלו בראיון המקצועי ולהסביר על סמך מה החליטה הוועדה המייעצת להמליץ למנהל שלא לאשר לעורר את הרישיון המבוקש או לחילופין, האם הוועדה המייעצת סבורה שכן יש לאשר את הרישיון המבוקש לחשמלאי, אך המנהל סבור שלא.

 מה תבדוק ועדת הערר?

ועדת הערר תבדוק את החלטת המנהל בשני מישורים:

המישור הראשון, האם החשמלאי ראוי לקבל את הרישיון המבוקש, מבחינת הלימודים, הניסיון המקצועי וההמלצות שיש לו. כלומר, המשוכה הראשונה הינה טכנית, ולכן יש לתת את הדעת היטב על המסמכים המצורפים אל כתב הערר ואופן הצגת עמדת החשמלאי. 

במידה והחשמלאי עובר את המשוכה הראשונה, תבדוק ועדת הערר האם היה מוצדק מצד המנהל, להכשיל את החשמלאי, בהסתמך על השאלות והתשובות שהיו בראיון המקצועי. לשם כך, רשאית ועדת הערר לצפות בסרטון שהוקלט, וכמובן לעיין הן בכתבי הטענות של החשמלאי, והן בכתבי הטענות של הפרקליטות. משוכה זו הינה מקצועית ומתייחסת אל המבחן הספציפי בו נכשל החשמלאי.

יודגש, כי מבחינת המנהל, העדר נימוקים ראויים המתייחסים למבחן ולנבחן הספציפי, מהווה עילה לביטול החלטת הוועדה המקצועית. מתן נימוק כגון "אינך עומד בדרישות המפורטות בתקנות החשמל" לא מהווה נימוק ראוי, שכן אינו מתייחס למקרה הספציפי והוא כוללני מידי, ולכן המנהל נדרש לפרט ספציפית באילו שאלות החשמלאי נכשל בראיון המקצועי.

יוער, כי תיעוד המבחן על ידי הוועדה המייעצת הינו חובה ותיעוד שאינו ראוי או אינו ברור די הצורך, עשוי להוות עילה לקביעה כי הנבחן עמד במבחן, שכן הלכה היא כי "העורר אינו אמור להיפגע מן האופן שבו מתועד המבחן".

פרקטית, מה תחליט ועדת הערר?

לוועדת הערר סמכות רחבה, בין היתר היא מוסמכת לפסוק כי החשמלאי זכאי לסוג הרישיון שביקש או אינו זכאי לסוג רישיון זה, לחילופין הוועדה רשאית להורות למנהל להזמין את החשמלאי למבחן חוזר או לבחון את החשמלאי בפני ועדת הערר עצמה, וכן לפסוק הוצאות.

הדיונים בוועדת הערר יערכו בבית המשפט המחוזי בירושלים, בנוכחות העורר, עורך דינו, המנהל לענייני חשמל, ועורכי הדין של משרד הכלכלה ופרקליטות מחוז ירושלים.

לסיכום

מן האמור לעיל, עולה כי החלטת המנהל לא מהווה סוף פסוק בקידומו המקצועי של החשמלאי, המנהל הינו גוף מנהלי, ומשכך יש לו חובת זהירות כלפי הנבחן, אשר עתידו ופרנסתו מונחים על הכף. נימוקיי המנהל בדבר הכשלת הנבחן חייבים להיות ספציפיים, השאלות במבחן חייבות להיות הוגנות ונהירות וחלה על הוועדה המייעצת החובה לתעד את המבחן בצילום וידאו, כך שבמידה והנבחן יבחר לערר על החלטתה, ניתן יהיה הדבר בידיו.

עורך הדין מיכאל גנון (צילום: משרד עו
עורך הדין מיכאל גנון|צילום: משרד עו"ד מיכאל גנון

יש לציין כי ישנם מקרים, שבהם פרקליטות מחוז ירושלים, המייצגת את המנהל לענייני חשמל, ממליצה על מתן רישיון החשמל לעורר, עוד טרם הוגש כתב הגנה ונערך דיון, וזאת במידה ולפי הערכת הפרקליטות, הסיכויים של המנהל לזכות בערר אינם גבוהים, כפי שקרה בערר ו"ע 54057-11-22, בו ייצג כותב מאמר זה, עורך הדין מיכאל גנון.

עורך דין מיכאל גנון עוסק במשפט מנהלי ובייצוג חשמלאים במסגרת עררים שמוגשים לוועדות ערר לאחר דחיית בקשות לקבלת רישיון חשמלאי על ידי הוועדה המקצועית המייעצת למנהל לענייני חשמל. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין מיכאל גנון ושות' - 053-7105227