הליכי גירושין לרוב מלווים ברגשות עזים ומהווים אתגר משמעותי עבור ההורים המתגרשים ועבור ילדיהם. נוסף על המורכבויות הפסיכולוגיות והרגשיות הנלוות להליכי הגירושין, ההליכים עלולים להסתבך גם מבחינה משפטית, להימשך פרק זמן ממושך ולהיות כרוכים בהוצאות כספיות משמעותיות עבור הצדדים.

לפניה ישירה לעו"ד יעל בן דוד, לחץ/י כאן

גיבוש הסכם גירושין בשיתוף פעולה או הגשת תביעות לערכאות שיפוטיות

בני זוג שהחליטו להתגרש רשאים לבחור אם לגבש ביניהם הסכמות בנושאי איזון משאבים, משמורת הילדים והסדרי השהות, פירוק שיתוף, מזונות ונושאים רלבנטיים נוספים, במסגרת הסכם גירושין כולל או לחילופין להגיש תביעות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה במטרה לקבל הכרעה שיפוטית מחייבת בסוגיות הרלבנטיות.

כדי לגבש הסכם גירושין מפורט, מקיף והוגן מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מנוסה בתחום הגירושין אשר מכיר היטב את האינטרסים של הצדדים, הוא אשר יסביר לצדדים את המשמעויות של הסכמותיהם בסוגיות הנלוות לגירושין, יערוך עבורם הסכם גירושין מטיב ויגיש אותו לקבלת תוקף פסק דין. לאחר קבלת האישור המבוקש הצדדים יוכלו לקבלת הגט ללא שהות.

בחירה בהליך גישור גירושין כחלופה יעילה לניהול הליכי גירושין בערכאות שיפוטיות

כדי לחסוך זמן ועלויות כספיות משמעותיות הנלוות להליכי גירושין ניתן לבחור בהליך גישור גירושין שנועד לסייע לצדדים לגבש הסכם גירושין כאמור. באמצעות השתתפות בהליך גישור גירושין בתיווכו של עו"ד מקצועי ומיומן שהוסמך גם כמגשר ניתן לחסוך התדיינות משפטית ממושכת ויקרה בערכאות שיפוטיות, להעביר לילדים מסר שניתן לנהל תקשורת פתוחה ובריאה גם כאשר הדעות חלוקות, ולהשיג שליטה רבה יותר בהליך ובתוצאותיו.

חשוב לדעת כי בישראל קיים "מרוץ סמכויות" שלפיו הצד שמגיש ראשון תביעה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, למעשה ייקבע באיזו ערכאה יתקיים ההליך, כאשר לשאלה זו יש חשיבות רבה באשר לאופי ההכרעות בסוגיות הכרוכות בגירושין. כדי לקבל החלטה מושכלת בדבר הערכאה המתאימה לניהול ההליכים וכדי להימנע מטעויות, כדאי להיוועץ בעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הגירושין אשר ייבחן את מכלול הנסיבות והנתונים הרלבנטיים לפני בחירה בערכאה המתאימה.

בעוד את הליך הגירושין עצמו ואת סידור הגט ניתן לערוך אך ורק בבית הדין הרבני, הליכים הקשורים לגירושין בנושאי משמורת ילדים, הסדרי שהות, מזונות אישה וילדים, פירוק שיתוף ועוד ניתן לנהל גם בבית המשפט לענייני משפחה. על כן, במקרים רבים הליכים הנוגעים למשמורת ילדים והסדרי שהות, חלוקת רכוש, מזונות, פירוק שיתוף ועוד מתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה ואילו סידור הגט מתבצע במקביל בבית הדין הרבני.

חלוקת רכוש בהליכי גירושין

במידה ובני הזוג ערכו הסכם ממון שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני וקיבל תוקף מחייב של פסק דין, הרי שהוראותיו יחייבו את הצדדים במסגרת הליכי הגירושין. במסגרת הסכם ממון הצדדים רשאים לקבוע כיצד יחולק הרכוש שכל אחד מהם הביא עימו לקשר בפרידה ואיך יחולק הרכוש המשותף שצברו במהלך החיים המשותפים.

אם אין הסכם ממון שהוכן ואושר מבעוד מועד, הצדדים יצטרכו להגיש תביעות לערכאה הרלבנטית שתכריע בסוגיית חלוקת הרכוש. במקרה כזה חלוקת שווה למעט רכוש שאחד הצדדים קיבל במתנה, נכסים וכספים שהתקבלו בירושה, נכסים מלפני הנישואים וקצבאות.

משמורת ילדים והסדרי שהות

הורים רשאים להגיע ביניהם להסכמות בנוגע למשמורת והסדרי השהות עם הילדים והסכמות אלו יעמדו לבחינת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כדי להבטיח שהן עולות בקנה אחד עם טובת הקטינים. במידה והצדדים אינם יכולים להסכים בסוגיית המשמורת והסדרי השהות, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יכריעו בסוגייה זו אחרי שערכו בחינה מעמיקה של צרכי הקטינים וטובתם, כולל הקשר שלהם עם הוריהם, ויעמדו על טיבם של ההורים, כדי לקבוע מי מההורים יוכל לאפשר לילדים התפתחות תקינה בעתיד.

אם נושא המשמורת וחלוקת הסדרי השהות הגיע לדיון בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, כדי לגבש הכרעה שקולה ומבוססת יעורבו שירותי הרווחה שיבחנו את מצב הילדים ואת כשירות ההורים ולאחר מכן יעבירו תסקיר לערכאה השיפוטית הרלבנטית.

סוגיית מזונות הילדים

תשלומי מזונות קטינים נועדו לרווחת הילדים לאחר פרידת ההורים. אם הוחלט על משמורת משותפת ייבחנו הכנסות הצדדים, כאשר במקרה של הסדרי שהות שוויוניים והכנסות שוות, לא ייפסקו תשלומי מזונות ומדור וכל אחד מההורים יישא בנטל כלכלת הילדים כאשר הם שוהים עימו.

אם לא נקבעה משמורת משותפת, כאשר אחד ההורים המשמורנית ולאב נקבעו הסדרי שהות עם הילדים, הערכאה השיפוטית הרלבנטית תיבחן את הנתונים של הצדדים כדי לקבוע את סכום דמי המזונות והמדור.

בעת הגשת תביעת מזונות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה הצדדים יצטרכו להעביר שלל מסמכים להוכחת התביעה אשר כוללים בין היתר תדפיסי חשבונות בנק, תלושי שכר, דיווחים אודות הכנסות ממקורות שונים ועוד. יובהר כי במקרה של שינוי נסיבות בחיי ההורים דוגמת עליה או הפחתה משמעותית בשכר, החלפת מקום עבודה או הדרדרות במצב בריאותי ניתן לבקש לשנות את סכום דמי המזונות גם אחרי שנקבע.

עורכת הדין יעל בן דוד (צילום: דוד דרזי)
עורכת הדין יעל בן דוד|צילום: דוד דרזי

ייצוג משפטי איכותי של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הגירושין יסייע ללקוח להבין את משמעות הליכי הגירושין עבורו, להכיר את זכויותיו ואת חובותיו, ולבחור באסטרטגיית פעולה משפטית מתאימה לצורך מיצוי זכויות מיטבי ושמירה על טובת הילדים.

עו"ד ומגשרת מוסמכת יעל בן דוד עוסקת בדיני משפחה, גירושין, משמורת, הסדרי שהות, מזונות ילדים, הסכם גירושין, הסכם ממון, ייפוי כח מתמשך, צוואות, התנגדות לצוואה, פירוק שיתוף ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד יעל בן דוד - 053-6241885