המונח אפוטרופסות מתייחס לזכות ולחובה לדאוג לצרכים של אדם, להגן על האינטרסים שלו, לנהוג במסירות כלפיו, ולנהל את ענייניו במצב שאין ביכולתו לדאוג להם בעצמו באופן קבוע או זמני.

במסגרת תפקידו האפוטרופוס מחויב לפעול בנאמנות ובמסירות לטובת האדם שמונה לו אפוטרופוס ולהתחשב ברצונו ככל האפשר. בעוד אפוטרופוס מוסמך לעשות כל הנדרש לצורך מילוי תפקידו, ישנן פעולות מסוימות המחייבות קבלת אישור מבית המשפט לענייני משפחה.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב, לחץ/י כאן

מתי בית המשפט לענייני משפחה ימנה לאדם אפוטרופוס?

לפי הוראות חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (להלן: "החוק"), בית משפט לענייני משפחה ימנה אפוטרופוס במספר מקרים. מקרה אחד שבו נדרש מינוי אפוטרופוס הוא כאשר אדם הוכרז על ידי בית המשפט כפסול דין עקב מחלת נפש או ליקוי שכלי אשר כתוצאה מהם הוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו.

מקרה נוסף שבו בית המשפט יוכל למנות אפוטרופוס הוא לקטין שהוריו הוכרזו פסולי דין, נפטרו, או שנקבע שאינם מסוגלים למלא את חובתם ההורית. נוסף על כך, ניתן לבקש מינוי אפוטרופוס לבגיר עם צרכים מיוחדים אשר אינו מסוגל לנהל את ענייניו בעקבות מוגבלותו או לקשיש שאינו יכול לדאוג לענייניו ולקבל החלטות באופן עצמאי.

בהתאם לחוק, כל אדם כולל בן זוג, קרוב משפחה, עורך דין או אדם אחר רשאים להתמנות כאפוטרופוסים. מעבר לכך, ניתן למנות לתפקיד גם תאגידים דוגמת קרנות, עמותות, מוסדות ואת האפוטרופוס הכללי.

מי רשאי להגיש בקשה לצו מינוי אפוטרופוס לבית המשפט לענייני משפחה?

בקשה לצו מינוי אפוטרופוס רשאי להגיש בן/בת זוג, או קרוב משפחה אחר של אדם שעבורו מתבקש המינוי, היועץ המשפטי לממשלה או נציגו. בקשה למינוי תוגש לבית המשפט לענייני משפחה אשר בתחום שיפוטו נמצא מקום מגוריו של אדם שעבורו מתבקש המינוי.

בבקשה למינוי יש למלא את פרטיו האישיים המלאים של אדם שמבקשים למנות עבורו אפוטרופוס ושל בני משפחתו מדרגה ראשונה. בבקשה למינוי יש לפרט את הנימוקים לצורך במינוי אפוטרופוס, להתייחס לנושאים הספציפיים שיהיו תחת טיפולו של האפוטרופוס ולתקופת המינוי המבוקשת.

מבקש המינוי מחויב לצרף את עמדתו של האדם שעבורו יש למנות אפוטרופוס. אם אין אפשרות להשיג את עמדתו למינוי, יש לציין את הסיבה לכך ולנמקה. כמו כן, בבקשה למינוי יש לפרט את פרטיו וכתובתו של האדם שהוצע למנות כאפוטרופוס.

איך מגישים בקשה לצו מינוי אפוטרופוס?

יחד עם הבקשה למינוי אפוטרופוס יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה טופס בקשה למינוי אפוטרופוס לבגיר שכולל את פרטי מגיש הבקשה, פרטי האדם שמבוקש למנות לו אפוטרופוס ולפי הצורך פרטים של אדם שמבוקש למנות כאפוטרופוס, כאשר מגיש הבקשה לא מעוניין להתמנות בעצמו כאפוטרופוס.

בקשה למינוי יכולה להתייחס לאפוטרופוס לגוף בלבד, אפוטרופוס לרכוש בלבד או לשניהם יחדיו. התפקיד של אפוטרופוס לגוף כולל בין היתר דאגה לעניינים אישיים של האדם שהוא מונה עבורו כאפוטרופוס דוגמת תזונה, תעסוקה, מגורים, קשר עם המשפחה, מיצוי זכויות ועוד. כמו כן, אפוטרופוס לגוף יהיה מחויב לטפל בעניינים רפואיים כגון קבלת החלטות רפואיות בשעת חירום, פניה לקבלת טיפולים רפואיים ועוד.

אפוטרופוס לרכוש יהיה מחויב לדאוג לענייני הרכוש של אדם שהוא מונה עבורו כאפוטרופוס ובין היתר לשלם עבורו חשבונות, לנהל את חשבון הבנק שלו, להסדיר חובות, לנהל נכסים והשקעות, למצות זכויות כספיות ועוד.

אם מגיש הבקשה למינוי הציע אדם אחר כאפוטרופוס, הוא יצטרך לצרף לבקשה את הסכמתו הכתובה של אדם זה להתמנות לתפקיד. לבקשה למינוי יש לצרף תצהיר מאושר באמצעות מזכירות בית המשפט או עורך דין לצורך אימות העובדות שמופיעות בבקשה.

צירוף חוות דעת של פסיכיאטר או רופא משפחה לבקשה למינוי אפוטרופוס

לבקשה למינוי אפוטרופוס המוגשת עבור בגיר יש לצרף חוות דעת של רופא משפחה או פסיכיאטר, בה יפורט מצבו של האדם שעבורו מתבקש המינוי. בחוות הדעת אמורה להיות התייחסות לשאלת המסוגלות של האדם שמתבקש עבורו מינוי אפוטרופוס לדאוג לצרכיו ולענייניו ולהבין את משמעות המינוי. לבקשת המינוי ניתן לצרף גם חוות דעת של עובד סוציאלי.

כדי לקבל את הצו המבוקש בני משפחתו של אדם שמתבקש עבורו מינוי אפוטרופוס יצטרכו לחתום על הסכמה למינוי בפני עורך דין, מזכירות בית משפט או פקיד סעד. אם ישנם בני משפחה שמתנגדים למינוי, הם יצטרכו למלא פרטים אישיים בטופס הבקשה. המתנגדים יצטרפו כמשיבים לבקשה יחד עם היועץ המשפטי לממשלה במשרד הרווחה שמתפקד כמשיב מטעם המדינה בבקשות לצו מינוי אפוטרופוס.

שיקולי בית המשפט לענייני משפחה באישור בקשה למינוי אפוטרופוס

מינוי אפוטרופוס לאדם שולל ממנו את כשרותו לבצע פעולות משפטיות ומגביל משמעותית את חירותו ועצמאותו. הגבלת החירות מתבטאת בין היתר במתן סמכויות לאפוטרופוס לנהל את חשבון הבנק של האדם שמונה לו אפוטרופוס ולקבל עבורו החלטות בנוגע לקבלת טיפול רפואי.

אפוטרופסות פוגעת בחירותו של אדם ומצמצמת מאוד את חופש הפעולה והבחירה שלו. יחד עם זאת, כאשר אדם מתנהל באופן חסר אחריות או מסכן את עצמו, בית המשפט ישקול למנות לו אפוטרופוס אך יעשה זאת רק לאחר שבחן את כל החלופות שמגבילות במידה פחותה את עצמאותו, חירותו וזכויותיו של האדם שמבוקש למנות עבורו אפוטרופוס.

עורך הדין אייזיק סטולוב (צילום: אריאל טמיר)
עורך הדין אייזיק סטולוב|צילום: אריאל טמיר

אם אין מנוס ממינוי אפוטרופוס לאדם בשל מצבו כאמור, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום האפוטרופסות אשר יסייע למבקש המינוי להגיש את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה כדי שתעמוד בדרישות הפסיקה והדין. בתוך כך, עורך הדין יסביר למבקש המינוי מהן חובותיו של האפוטרופוס ויענה לו על כל שאלה הקשורה למינוי.

משרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב עוסק בדיני משפחה, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתמשך, דיני ירושה, צוואות, ניהול עיזבונות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון אייזיק סטולוב - 053-9429079