עד לאחרונה, החוק בישראל לא נתן מענה להסדרת ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים של אדם שאינו כשיר משפטית עקב תאונה, מחלה או מצב רפואי אחר, למעט באמצעות הליך משפטי למינוי אפוטרופוס בבית המשפט וזאת רק לאחר שהאדם כבר אינו כשיר.
הליך למינוי אפוטרופוס באמצעות פניה לבית המשפט הוא הליך יקר, ממושך ומורכב, המחייב ייצוג של עורך דין, התערבות של עובדים סוציאליים ושל האפוטרופוס הכללי. הליך זה עלול להיות בעייתי מבחינת האדם שממונה לו אפוטרופוס (אשל"א) מכיוון שלא פעם ההחלטות שמקבל האפוטרופוס אינן משקפות באופן ראוי או מלא את רצונותיו והעדפותיו של האשל"א.
לפניה ישירה למשרד עו"ד שוובר - קלביר, לחץ/י כאן
מהו ייפוי כוח מתמשך ומדוע כדאי להכינו?
עם כניסתו לתוקף של תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, למעשה נוצר מכשיר משפטי חדש, המאפשר לאדם בגיר, כשיר משפטית וצלול בדעתו, לקבוע מראש איך ינוהלו ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים בעתיד, כאשר הוא לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעניינים אלו בעצמו והוא מכונה "ממנה".
בייפוי כוח מתמשך הממנה יכול להחליט מי יהיה אחראי על כל אחד מענייניו ולקבוע אם מיופה הכוח יהיה רשאי לקבל החלטות הנוגעות לענייניו, בהתאם לשיקול דעתו, באמצעות מתן סמכות החלטה כללית או לקבוע לו קווים מנחים עקרוניים להתנהלות או לקבוע באופן מדויק ומפורט את תוכן ההחלטות הנוגעות לענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים.
על פי רוב, הממנה ייבחר במיופה כוח על בסיס יחסי אמון וקרבה שקיימים בינו לבין מיופה הכוח. עם זאת, הממנה רשאי לבחור גם בגורם מקצועי שישמש מיופה כוח דוגמת עורך דין, רואה חשבון ועוד וחשוב לא פחות – הממנה רשאי למנות מספר מיופי כח אשר יהיו תלויים זה בזה או לא, שיהיו מחויבים זה בדעתו של זה – או שלא, הכל לבחירת הממנה.
אילו עניינים ניתן להסדיר באמצעות ייפוי כוח מתמשך?
במסגרת ייפוי כוח בעניינים אישיים, הממנה רשאי לקבוע, בין היתר, היכן ירצה להתגורר בעתיד, אם יעבור למוסד סיעודי ובאלו תנאים, האם ימשיך להתגורר בביתו ויהיה על מיופה הכח להתאים את בית המגורים לצרכיו, מאיזה תקציב ועוד. בייפוי כוח מתמשך בעניינים כלכליים, הממנה רשאי להתיר לדוגמא משיכה של כספים מחשבונותיו ולקבוע איך ינוהלו כספיו ונכסיו הכלכליים בהם קופות גמל, תיקי השקעות ואף הפנסיה החודשית. בייפוי כוח מתמשך בעניינים בריאותיים, הממנה רשאי לקבוע בין היתר, מי יהיו רופאיו, להתוות קווים מנחים כלליים באשר לטיפול הרפואי שיקבל ואף לתת הוראות מדויקות על טיפול בהסכמה או סירוב לקבלת טיפול.
בייפוי כוח מתמשך הממנה רשאי גם לקבוע "אדם מיודע" אחד או יותר, אשר יקבל או יקבלו דיווחים ממיופה הכוח אודות החלטות שקיבל ופעולות שביצע בשם הממנה. לחילופין, ניתן לקבוע כי האפוטרופוס הכללי יהיה הגורם שיקבל דיווחים ממיופה הכוח ויפקח על התנהלותו.
ייפוי כוח מתמשך מונע סכסוך אפשרי בין בני המשפחה בבחירת אפוטרופוס לבן משפחתם שכבר אינו יכול להביע את רצונותיו, מונע את התלות של אדם באפוטרופוס שימונה לו על ידי בית המשפט, ומאפשר לו לקבוע בעצמו מי ינהל את ענייניו אם וכאשר לא יהיה כשיר. לפיכך, מכשיר משפטי זה מהווה חלופה יעילה וזולה להליך של מינוי אפוטרופוס, ומאפשר למנוע חילוקי דעות וסכסוכים משפחתיים שעלולים להופיע בעתיד בנוגע לניהול ענייניו של הממנה.
אנשי מקצוע – בעלי עסקים
חשיבות יתרה לעריכת ייפוי כח מתמשך מופיעה כאשר אדם הינו בעל עסק עם תחום שבמומחיות, כך שאם חו"ח הוא אינו בתפקוד מלא – העסק, שלרוב מפרנס משפחה, עלול למצוא עצמו ללא חוד החנית. לדוגמא – רואי חשבון, סוכני ביטוח, עורכי דין ועוד, אשר עליהם לחשוב מראש ולתכנן - מה יקרה ומה אני רוצה שיקרה, אם לא אהיה בתפקוד באופן זמני או לצמיתות – לקבל החלטות הנוגעות לעסק. תפקידנו, כמי שעורכות ייפוי כח מתמשכים, ליצור מנגנון מקיף, אשר יאפשר ניהול תקין ומתמשך של העסק, עובדיו ולקוחותיו.
מתי ייפוי כוח מתמשך ייחשב למחייב ותקף?
ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף כאשר רופא רלוונטי יקבע או ימליץ שהממנה אינו כשיר להחליט בענייניו בעצמו. כמו כן, הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח המתמשך הוראות מקדימות באשר לתנאים שבהם ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף, כולל בחירת רופאים ומספרם.
מאחר שייפוי כוח מתמשך הוא מסמך בעל חשיבות רבה לעתידו של אדם, כדי לערוך את המסמך, רצוי להסתייע בשירותיו של עורכ.ת דין מקצועית ומנוסה בעריכת ייפוי כוח מתמשך, אשר קיבל.ה הכשרה מתאימה להכנת ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. עורך דין מנוסה יידע לשאול את השאלות המתאימות ולערוך לממנה ייפוי כוח מתמשך, שיבטא באופן מקסימאלי את רצונו ויאפשר למשפחה להימנע בעתיד מהליך של מינוי אפוטרופוס בבית המשפט על כל המשתמע מכך.
עורך דין מקצועי ומיומן יידע את הממנה בדבר האפשרויות העומדות בפניו, יתאים את תוכן המסמך לצרכי הממנה ולהעדפותיו, ויסביר לו את המשמעות של כל אחת מההוראות בייפוי הכוח המתמשך. הממנה יצטרך לאשר לעורך הדין כי החליט להכין את ייפוי הכוח המתמשך מרצונו החופשי ומבלי שהופעל עליו כל אמצעי של לחץ או כפיה. נוסף על כך, הממנה יאשר כי הוא מבין את משמעות ייפוי הכוח המתמשך ואת תוצאותיו העתידיות. יובהר כי לפי החוק, כדי שייפוי כוח מתמשך יקבל תוקף מחייב יש צורך להפקידו אצל האפוטרופוס הכללי ולקבל את אישורו.
משרד עו"ד שוובר - קלביר עוסק בדיני משפחה, גירושין, עריכת הסכמי פרידה וגירושין, הסכם זוגיות וממון, הורות משותפת, זוגיות להט"ב, ירושה, צוואה, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכות הדין והמגשרות שוובר- קלביר - 053-9386787