הסכם גירושין נועד להסדיר בהסכמה את סיום קשר הנישואים של בני זוג שהחליטו להתגרש. ההסכם כולל בין היתר את הסכמת הצדדים להתגרש, וכן תנאים המסדירים סוגיות נלוות לגירושין דוגמת חלוקת הרכוש המשותף, תשלומי מזונות ילדים, זמני השהות ועוד.

בניגוד לחוזה רגיל שמקבל תוקף מחייב כלפי הצדדים החל ממועד חתימתם עליו, כדי שהסכם גירושין ייכנס לתוקף וייחשב למחייב יש צורך לאשרו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. אישור ההסכם על ידי הערכאה השיפוטית נועד להבטיח שהצדדים הבינו את הוראותיו וחתמו עליו מרצונם הטוב ולא תחת כפייה, לחץ פסול או השפעה בלתי הוגנת. אישור ההסכם כאמור מקנה לו תוקף של פסק דין ועל כן הפרתו תיחשב להפרת פסק דין על כל המשתמע מכך. מאחר שהסכם גירושין שאושר מהווה פסק דין כאמור חלות לגביו דרישות חוזיות מכוחם של דיני החוזים כמו גם דרישות דיוניות מכוח מעמדו כפסק דין.

הניסיון מלמד כי לעיתים לאחר חתימה על הסכם גירושין ואישורו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אחד מהצדדים מחליט שלא לקיים את התחייבויותיו לפי ההסכם ובכך גורם נזק לצד השני. יובהר כי הפרת התחייבויות שכלולות בהסכם הגירושין מהווה הפרת חוזה לכל דבר.

לפניה ישירה אל עורכת דין חני קורנז, לחץ/י כאן

הפרת הסכם גירושין - אי תשלום דמי מזונות

אם הורה מפר את הסכם הגירושין ונמנע מתשלום דמי מזונות עבור ילדיו כפי שנקבע בהסכם הגירושין, הרי שמכיוון שמדובר בפסק דין לכל דבר ובמקרה של התחייבות לתשלום דמי מזונות מופרת יש לפנות ללשכת ההוצאה לפועל או למוסד לביטוח לאומי מכוח חוק המזונות (הבטחת תשלום) והתקנות שהותקנו מכוחו.

בפניה באמצעות לשכת ההוצאה לפועל ניתן לבחור בין מסלול מזונות מקוצר לבין המסלול הרגיל. בעוד במסלול מזונות מקוצר , לשכת ההוצל"פ היא זו שמנהלת את תיק המזונות ונוקטת בהליכים נגד החייב \ת, כמעט ללא מעורבות של הזוכה במסלול הרגיל ניתן לנהל את התיק באופן עצמאי או על ידי בא כוח. ההליכים האפשריים כוללים בין היתר הוצאת צו מאסר, צו עיכוב יציאה מהארץ, עיקול חשבונות בנק ,נכסים הגבלת רישיון נהיגה ועוד.

אפשרות נוספת שעומדת היא פניה למוסד לביטוח לאומי בכפוף לעמידה בתנאים הרלבנטיים. במסלול זה המוסד לביטוח לאומי ישלם את תשלומי המזונות חויב לשלם כך שלמעשה יווצר לחייב\ת במזונות חוב במוסד לביטוח הלאומי ובמקביל יידרש הזוכה לגבות הפרשים באמצעות הליכי ההוצאה לפועל.

הפרת הסכם גירושין - זמני שהות

הורה אשר מתחמק ממפגשים עם ילדיו בניגוד להסכמות שעוגנו בהסכם הגירושין ואושרו על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, למעשה מפר את הסכם הגירושין. במקרה כזה אמנם לא ניתן לאכוף את זמני השהות באמצעות לשכת ההוצאה לפועל, אך ניתן להגיש תלונה במשטרה על הפרת צו שיפוטי הפרת הוראה חוקית ) בשל הפרת ההסכם , בעניין זמני השהות. (בחלק מהמקרים ניתן להגיש תביעה לפי פקודת בזיון בית המשפט כאשר במקרה כזה הסעד שייפסק יהיה לרוב סעד כספי על מנת שיתמרץ את ההורה המפר לקיים את התחייבויותיו לפי ההסכם, המטרה היא לא כספית אלא טובת הילדים אשר זקוקים ליציבות וקביעות בחייהם מצד שני הוריהם.

יובהר כי ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה תביעה לאכיפת הסכם גירושין בכל מצב שבו קיימת הפרה של הסכם הגירושין באשר לכל אחת מהסוגיות שהוסדרו בהסכם. במקרים של הפרת זמני שהות כמו כן , ניתן להגיש תביעה לבית המשפט לשנות את הסכם הגירושין, להגדיל את סכום תשלומי המזונות שישלם הצד שמפר את זמני השהות , לצמצם את זמני השהות עם הצד המפר ועוד. הכל לפי נסיבות המקרה הספציפי.

הפרת הסכם גירושין - חלוקת רכוש

לעיתים אחד הצדדים מפר את הוראות הסכם הגירושין שנוגעות לחלוקת הרכוש המשותף, כאשר במקרה כזה הצד הנפגע יוכל להגיש לבית המשפט תביעה לאכיפת ההסכם. דוגמא לכך היא מצב שבו הצדדים הסכימו למכור את דירת המגורים המשותפת ולהתחלק בתמורה, אך אחד הצדדים מסרב להתפנות מהדירה ועל ידי כך מונע את מכירתה. דוגמא אחרת בסוגיית חלוקת הרכוש ניתן לראות במצב שבו בני זוג חתמו על הסכם גירושין, אשר במסגרתו הוסכם שהבית ירכש ע"י האיש ויעביר את חלקה של האישה לידיה, והסכמה זו לא בוצעה ע"י האיש, במקרה שכזה, פנתה האישה לבית המשפט בתביעה להפרת ההסכם.

מניעה היא הדרך המיטבית להתמודדות עם הפרת הסכמי גירושין

הניסיון מלמד כי הדרך המיטבית להתמודד בהצלחה עם הפרת הסכמי גירושין היא למנוע אותם מראש באמצעות הכנת הסכם גירושין ברור ומפורש אשר משקלל את הרצונות, האינטרסים והצרכים של הצדדים. הכנת הסכם גירושין על ידי עו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה אשר ייבחן את כלל הנתונים הרלבנטיים תוכל להקטין משמעותית את הסיכון להפרות עתידיות של ההסכם, לסייע לצדדים לפתוח פרק חדש בחייהם ולהימנע מהתדיינויות ממושכות ויקרות בבית המשפט.

חשוב לציין כי בעת הגשת תביעה לאכיפת הסכם גירושין, בית המשפט ייבחן כל מקרה לגופו וימעט להתערב בתוכן ההסכם, לבטלו או לשנות את הוראותיו מאחר שמדובר בהסכמות של צדדים שחתמו עליו מרצונם הטוב בהיעדר כפיה או לחץ מכל סוג שהוא. כדי להימנע מחילוקי דעות מיותרים בנוגע לחלוקת הרכוש מומלץ להסתייע בעו"ד מקצועי ומיומן שיכין לצדדים הסכם הגירושין שיכלול הוראות ברורות בנוגע לכלל הסוגיות הנלוות לגירושין ויקבע בו סנקציות מרתיעות שיוטלו על הצד שיפר את ההסכם.

עורכת הדין חני קורנז (צילום: אמיר קורנז)
עורכת הדין חני קורנז|צילום: אמיר קורנז

עורכת דין ומגשרת חני קורנז מייצגת משפטית ומלווה לקוחות בדיני משפחה, מובילה בניהול ופתרון סכסוכים במשפחה, עוסקת באלימות במשפחה, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, זמני שהות, אחריות הורית, מזונות, בית דין רבני ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין ומגשרת חני קורנז - 053-7429345