רעש חזק בלילה, לכלוך של רכוש משותף, הטרדות, איומים, סכסוכי חניה ואחרים עלולים לגרום לפגיעה באיכות החיים של דיירים בבית משותף ואף להוביל לפיחות בערך הדירה. לפיכך, חשוב לפתור את המחלוקות הללו לפני שהן מסלימות לסכסוך מלא שיכול להשפיע לרעה על חיי היומיום של הצדדים המעורבים.
בראש ובראשונה, תמיד עדיף לנסות לפתור את הקונפליקט באמצעות דיאלוג והבנה הדדית. למרות שהצדדים עשויים להיאלץ להמשיך לחיות בסמיכות במשך שנים רבות, הגעה לפתרון בדרכי שלום יכולה לסייע בשמירה על מערכת יחסים לבבית ולמזער את ההשפעה על איכות חייהם. עם זאת, במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לחפש פתרון משפטי כדי לשים קץ לסכסוך.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין עודד פרץ ושות', לחץ/י כאן
פתרון סכסוך שכנים באמצעים משפטיים
דייר המעוניין לפתור סכסוך שכנים באמצעים משפטיים יכול לפנות לבית משפט השלום או למפקח על הבתים המשותפים. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לפנות תחילה למשטרה, כגון במקרים של איומים או תקיפה.
מצד שני, יש להגיש לבית המשפט טענות בדבר ריח, מפגעי רעש, נזקי רכוש ואחרים שנגרמו על ידי שכנים. יש להגיש תביעות למפקח במקרים של הפרת תקנון בית משותף או מחלוקות בנוגע לשימוש ברכוש משותף.
פניה להליך גישור - חלופה יעילה ליישוב הסכסוך
גישור הוא דרך נוספת לפתור סכסוכים עם שכנים. בתהליך זה, מגשר מקצועי שהוא ניטרלי לסכסוך מנהל משא ומתן בין הצדדים כדי להגיע להסכמה. הצדדים מסוגלים לגבש פתרון למצב תוך שמירה על עקרונותיהם ומציאת פשרה מתאימה.
תהליך זה יכול לסייע בשמירה על יחסי שכנות טובים ונורמליים בעתיד ולחסוך זמן וכסף על ידי הימנעות מהליכים בבית המשפט.
בנוסף, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה זמני או אפילו למתן צו מניעה לתקופה קצובה נגד שכן בעייתי כדי למנוע המשך פעולות מזיקות, כגון רעש מוגזם, ריח או עשן. ניתן להגיש תביעה כספית גם נגד שכן שגרם לנזקים, עוגמת נפש או נזק אחר.
הגשת בקשה למפקח על המקרקעין
אדם המתגורר בבית משותף ומושפע משכן שאינו משלם הוצאות אחזקה, משתמש ברכוש משותף ללא היתר או מפר את חוקי העזר לבנייה, יכול להגיש בקשה למפקח על המקרקעין. בסמכות הממונה לדון ולקבל החלטות במגוון סכסוכי שכנים, לרבות סכסוכים לפי התקנות, טענות על הסגת גבול, סכסוכים הנוגעים להתקנת מעלית או הרחבות בניה.
לסיכום, סכסוכי שכנים בבתים משותפים יכולים לנוע בין גירויים קלים לבין סכסוכים חמורים המשפיעים על חיי היומיום. תמיד עדיף לנסות לפתור את המחלוקות הללו בדרכי שלום, כגון דיאלוג והבנה הדדית. עם זאת, במידת הצורך, ניתן לבקש פתרון משפטי באמצעות בית משפט השלום, המפקח על הבתים המשותפים, המשטרה או באמצעות השתתפות בהליך גישור. הממונה על המקרקעין יכול גם למלא תפקיד בפתרון סכסוכים הקשורים להוצאות תחזוקה, רכוש משותף וחוקי עזר לבנייה. לא משנה באיזו שיטה תבחרו, חשוב למצוא פתרון שיאפשר המשך יחסים לבביים ושמירה על סביבת חיים שלווה.
משרד עו"ד עודד פרץ ושות' עוסק בסכסוכי שכנים, בליטיגציה בסכסוכים הקשורים למקרקעין כגון ליקויי בניה, ליקויי רטיבות, פירוק שיתוף, פינוי שוכר, הסגת גבול, חריגות בניה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד עודד פרץ ושות' - 053-9429004