מעסיקים רבים בוחרים להתקשר עם פרילנסרים שמבצעים עבורם עבודה באופן קבוע או מזדמן כאשר התשלום לפרילנסר עבור שירותיו משולם לו כנגד הצגת חשבונית ומתן קבלה. מתכונת העסקה זו מאפשרת למעסיק להימנע מתשלום זכויות סוציאליות אשר משולמות לעובדים שכירים כדבר שבשגרה מתוקף החוק ופסיקת בתי הדין לעבודה.

הזכויות הנתונות לעובדים שכירים כוללות בין היתר דמי הבראה, תשלום עבור ימי מחלה וחופשה, החזרי נסיעות, ביטוח בריאות, תשלום דמי ביטוח לאומי עבור העובד, הפרשות לחיסכון פנסיוני, פיצויי פיטורין ועוד זכויות בשווי רב שעשוי להסתכם באלפי שקלים מדי חודש.

לפניה ישירה אל אסתי עוקב ושות' - חברת עורכי דין ונוטריון, לחץ/י כאן

האם פרילנסר יכול לקבל הכרה כעובד שכיר ולזכות בכל הזכויות הנובעות ממעמד זה?

הניסיון מלמד כי ישנם מצבים שבהם בעל עסק אשר התקשר עם פרילנסר בהסכם למתן שירותים יכול להפוך בפועל למעסיקו גם אם ההתקשרות בין הצדדים מתבצעת באמצעות חשבוניות וקבלות ולא באמצעות שכר חודשי ותלושי שכר, וכאשר לא הייתה למזמין העבודה כוונה לבסס יחסי עובד-מעביד עם הפרילנסר. דוגמא למקרה כזה ניתן לראות במצב שבו מזמין העבודה הוא הלקוח היחיד או העיקרי של הפרילנסר.

חשוב לציין כי לפי פסיקת בתי הדין לעבודה, המבחן לקיומם של יחסי עובד-מעביד הוא מבחן מהותי ולא צורני ועל כן בכל מקרה של חילוקי דעות באשר לקיומם של יחסי עובד-מעביד בין מזמין שירותים לבין פרילנסר הרי שבית הדין לעבודה ייבחן את מאפייני ההתקשרות הספציפית שעומדת בפניו כדי לקבוע האם אכן מתקיימים יחסי עבודה בין מזמין השירות לבין הפרילנסר. לפי פסיקת בתי הדין לעבודה יחסי עובד-מעביד יכולים להתקיים גם אם נחתם בין הצדדים הסכם לאספקת שירותים אשר שולל באופן מפורש יחסי עבודה בין הצדדים וגם כאשר התשלום לפרילנסר מתבצע על בסיס חשבוניות וקבלות ולא באמצעות תשלום שכר חודשי.

מהם המבחנים שהוכרו בפסיקה לצורך קביעת יחסי עובד-מעביד?

לצורך קבלת הכרעה בנוגע למהות היחסים שבין הצדדים בית הדין לעבודה יפעיל את מבחן ההשתלבות אשר כולל מצד אחד פן חיובי שבוחן את השתלבות העובד במפעל, כמו גם האם עבודתו של העובד היא חלק מובנה ואינטגרלי בפעילות העסק או שמא מדובר בפעילות משלימה. בפן השלילי ייבדק האם העובד הוא אינו בעל עסק נפרד ועצמאי משלו אשר מעניק את שירותיו למזמין השירות. בתוך כך, בית הדין לעבודה ייבחן האם העובד נושא בהוצאות תפעול עסק, האם הוא שוכר משרד משלו ועוד. מעבר לכך הוכרו בפסיקה גם מבחן הפיקוח והשליטה בעבודה אשר במסגרתו תיבחן מידת הפיקוח שיש למעסיק כלפי העובד. ככל שהיקף משרתו של העובד והפיקוח על עבודתו יהיה הדוק יותר מצד המעסיק הרי שנטיית בית הדין לעבודה תהיה לראות בנותן השירות עובד שכיר ולא פרילנסר.

נוסף על כך, בית הדין לעבודה ייבחן את משך ההעסקה של הפרילנסר כאשר ככל שמשך ההעסקה יהיה ממושך יותר כך תגבר נטיית בית דין לעבודה להכיר ביחסי עבודה בין הצדדים. מבחנים נוספים שמשמשים את בית הדין לעבודה כוללים את מבחן התלות של הצדדים האחד בשני, כלומר את חובת המעסיק לספק עבודה לפרילנסר ואת חובתו של הפרילנסר לבצע את העבודה. במסגרת זו ייבחן גם האם נותן השירות מעניק את שירותיו גם לגורמים נוספים או אך ורק למעסיק אחד, האם מדובר בהיקף משרה מלאה או קרוב לכך והאם הציוד המשמש לצורך ביצוע העבודה הוא בבעלות המעסיק. בית הדין לעבודה ייבחן כל מקרה באופן פרטני ויעמוד על מאפייניו הייחודיים לפני גיבוש קביעה סופית ומחייבת לעניין קיומם של יחסי עובד-מעביד בין הצדדים.

נהג הסעות הוכר כ"מעין עובד" וזכה לפיצויי פיטורים בסך 441,600 שקלים

בעל עסק להסעות ששימש כנהג הסעות בחברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ, אשר יוצג על ידי הח"מ בתביעה נגד החברה לאחר שההתקשרות עימו הופסקה בתאריך 11.4.19, טען בתביעתו בין היתר כי ההסכם שנחתם עימו למתן שירותי הסעה לא שינה את תוכן ומהות העסקתו כעובד שכיר אצל המעסיק וכי הוא לא ויתר על הזכויות שמגיעות לו מתוקף מעמדו כעובד שכיר.

מנגד, החברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ טענה בין היתר כי בעל עסק ההסעות ניהל עסק עצמאי, היה חופשי לספק את שירותיו לגופים אחרים וכי לא בוצע כל פיקוח אחרי עבודתו. לאחר שבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בחן לעומק את מאפייני העסקתו של בעל עסק ההסעות הוא קבע כי במקרה זה הפעלת המבחנים שהוכרו בפסיקה מובילים למסקנה שמדובר במקרה גבולי.

עורכת הדין אסתי עוקב (צילום: משרד עו
עורכת הדין אסתי עוקב|צילום: משרד עו"ד אסתי עוקב

למרות זאת ולנוכח מאפייני ההתקשרות בין הצדדים, השופטת החליטה כי במקרה זה יש מקום לקבוע לבעל עסק ההסעות מעמד של "מעין עובד", המקנה לו חלק מזכויות המגן ובעיקר זכות לקבל פיצויי פיטורים עם ניתוק הקשר בינו לבין המעסיק. על כן, השופטת קבעה כי במקרה זה בעל חברת ההסעות זכאי לקבל מהחברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ פיצויי פיטורים בסך של 441,600 שקלים. נוסף על כך נקבע כי החברה תשלם לו שכר טרחת עו"ד בסך 30,000 שקלים והוצאות משפט בסך 5,000 שקלים.

סע"ש 70518-03-19

עורכת דין אסתי עוקב בעלת יותר מ-21 שנות ניסיון בייצוג מעסיקים ועובדים בבתי הדין לעבודה, בהליכי בוררות, גישור וניהול משא מתן בכל הסוגיות הקשורות לדיני העבודה כולל גמול שעות נוספות, הליכי שימוע, פיצויי פיטורים, זכויות עובדים, מניעת אפליית נשים בהיריון, ייעוץ למעסיקים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לאסתי עוקב ושות' - חברת עורכי דין ונוטריון - 053-9386746