בעוד ישנם עסקים משפחתיים שמתנהלים היטב גם בלי הסכם מפורש שנערך על ידי עורך דין, ניסיון החיים מלמד כי הסדרה משפטית של היחסים בין הצדדים בעסק המשפחתי תורמת רבות לניהולו המוצלח ומאפשרת לקיים פעילות עסקית ולשמור על יחסי משפחה תקינים. עריכת הסכם שמעגן את הכוונות והשאיפות העסקיות, אשר מסדיר את הזכויות והתפקידים של הצדדים בעסק עשוי למנוע סכסוכים ולאפשר לכל אחד מבני המשפחה הפעילים בעסק לתרום להצלחתו.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין, נוטריון וגישור קארו, אנקרי ושות', לחץ/י כאן
קושי בגיבוש פתרונות מוסכמים בסכסוכי שותפים בעסק משפחתי
עסקים משפחתיים כוללים בין היתר גם עסקים שעברו מדור לדור באמצעות העברה בין דורית בין בני משפחה. ברוב המקרים אלו עסקים מצליחים ששרדו תחרות עסקית במשך שנים רבות. סכסוכים בעסק משפחתי עלולים לערב גם מטענים משפחתיים שאינם קשורים באופן ישיר לעסק המשפחתי, אשר עלולים להגביר את עצימות הסכסוך, לגרום לפגיעה בעסק המשפחתי ולהקשות על הצדדים לגבש פתרונות מוסכמים לסכסוך.
כדי למזער את כמות הסכסוכים בעסק המשפחתי וכדי לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש, ההמלצה לשותפים בעסק משפחתי היא לערוך הסכם בסיוע של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום המשפט המסחרי והעסקים. בהסכם עורך הדין יוכל להגדיר בצורה ברורה את חלוקת הסמכויות בעסק המשפחתי, לקבוע מי יהיה הגורם המוסמך לקבל החלטות בעסק במצבים של חילוקי דעות ומי יהיה הגורם שיכריע בסופו של דבר. כאשר מדובר בשותפות עסקית משפחתית, רצוי לערוך הסכם שותפות שייחתם על ידי כל השותפים בעסק, ואילו אם מדובר בחברה משפחתית, ניתן לעצב את היחסים המשפטיים בהסכם בין בעלי המניות בחברה או באמצעות תקנון החברה.
כיצד מפרקים עסק משפחתי?
כדי להימנע מפגיעה בפעילות העסקית השוטפת ובהכנסות העסק המשפחתי, חשוב לקבוע בהסכם המייסדים מנגנוני היפרדות אפשריים למקרה של סכסוך שלא יאפשר להמשיך את תפעולו התקין של העסק. מנגנון היפרדות מוכר ומקובל במקרים שבהם העסק פועל ורווחי הוא מנגנון של BMBY או BUY YOU BUY ME. לפי שיטה זו כל אחד מהצדדים מציע לשני סכום כסף כדי לרכוש את חלקו, ומי שמציע לשלם את הסכום הגבוה יותר יזכה לממש את ההצעה, לרכוש את חלקו של הצד השני ולהפוך לבעלים יחיד של העסק.
פירוק שותפות משפחתית, כרוך בהכנת הסכמים מפורטים בין הצדדים, המסדירים את כל החובות הכספיים והחיובים המשפטיים שכל צד לקח על עצמו, ועל כן יש צורך במומחיות משפטית וכלכלית כדי לתת מענה מקיף ומדויק לכל הסוגיות הרלבנטיות.
ליווי משפטי מקצועי יסייע לצדדים לצלוח את המשבר
כאשר מדובר בעסק משפחתי, לעיתים קרובות היחס אליהם הוא רגשי, ועל כן אף אחד מהצדדים לא מוכן לוותר על חלקו, גם לא תמורת מחיר גבוה, ולעיתים גם אין יכולת למכור את העסק ברווח. במצב כזה חשוב להפקיד את הטיפול במשבר בידי עורך דין מיומן ומנוסה שאינו מעורב באופן אישי בתפעול העסק, אינו קשור למשפחה בקשרי דם, אשר יוכל לסייע לצדדים לנטרל את המתחים ביניהם ולכוונם לעבר ההחלטה העסקית הנכונה.
אם הצדדים לשותפות עסקית משפחתית לא השכילו להכין מבעוד מועד הסכם ממון לעסק אשר כולל התייחסות לתרחיש של פירוק השותפות עסקית, הם עלולים למצוא את עצמם מעורבים בסכסוכים אודות הדרך שבה תפורק השותפות. סכסוכים אלו במקרים רבים יובילו אותם לנהל התדיינות משפטית בבית המשפט אשר עלולה לפגוע במוניטין של העסק המשפחתי. הליך משפטי כזה עלול להמשך חודשים ולעתים שנים, כאשר כל צד מיוצג על ידי עורך דין על כל המשתמע מכך.
הסכם ממון על עסק משפחתי
במסגרת הסכם ממון בעסק משפחתי ניתן להסדיר הפרדה רכושית מלאה ביחס לעסק, לקבוע מנגנונים פיננסיים לחלוקת העסק במקרה של גירושין, לקבוע מומחה שיעריך את שווי העסק במקרה של גירושים, להעריך את שווי העסק כולל מוניטין ועוד.
במסגרת הסכם ממון על עסק ניתן לקבוע כי במקרה של גירושין העסק יפורק, יימכר ותמורתו תחולק בין שני הצדדים שווה בשווה, לחילופין ניתן לקבוע שהעסק יישאר בידי הצד המקורי ואילו הצד השני לא יקבל מניות או זכויות אחרות בעסק אלא רק פיצוי כספי מסוים. כמו כן ניתן לקבוע בהסכם כי במקרה של גירושין בן הזוג השכיר לא ימשיך לעבוד בעסק אלא יקבל פיצוי מסוים כך שהצד השני יוכל להמשיך בניהול העסק ללא הפרעה, ולהסדיר הפרדה רכושית ביחס לזכויות סוציאליות מהעסק כגון קרן השתלמות, ביטוח מנהלים ופנסיה.
הסכם ממון על עסק יכול להעניק הגנה גם לבן זוג שכיר שעובד בעסק מפני מקרה שבו העסק ייקלע לחובות בסכומים גדולים. כדי לגבש הסכם ממון על עסק מומלץ לפנות לעורך דין מיומן ומקצועי שייבחן את כלל הנתונים הרלבנטיים, יציע לצדדים שלל פתרונות אפשריים ויכין עבורם הסכם שיעגן באופן מיטבי את הסכמותיהם באשר לפירוק העסק המשפחתי.
כיצד מבצעים העברה בין דורית של עסק משפחתי?
העברה בין דורית של עסק משפחתי נחשבת לנושא משמעותי שעומד בלב של כל עסק משפחתי. מדובר בהליך מורכב ולכן מומלץ לתכננו מראש היטב, כדי לשמור על יעילות העסק ותפקודו התקין בעת העברת סמכויות הניהול לדור הבא.
בהעברה בין דורית של עסק משפחתי מוכרים מספר מודלים. כדי לקבל החלטה מושכלת ביחס למודל המתאים חשוב לבחון את טובת העסק המשפחתי ולשקלל גם שיקולים עסקיים. חשוב לזכור כי בחירה במודל מסוים תשפיע על המשך התנהלות העסק כעסק משפחתי.
מהן האפשרויות לביצוע העברה בין דורית?
אפשרות אחת להעברת העסק היא באמצעות בן ממשיך - יורש אשר לוקח על עצמו את ניהול העסק. במצב זה ניתן לבצע העברת סמכויות הדרגתית שבמהלכה הבן מתקדם בסולם התפקידים בחברה עד שמקבל את ניהול העסק, כאשר הדור הקודם ממשיך למלא את תפקידו. אפשרות אחרת היא שסמכויות הניהול מועברות לידי הבן הממשיך רק אחרי פרישת המנהל שמשתייך לדור המייסדים.
אפשרות נוספת להעברת עסק משפחתי היא על ידי מינוי מנהל חיצוני לעסק. בעוד מנהל חיצוני עלול שלא להיות מחויב לעסק כמו בן ממשיך, הוא עשוי להיות אובייקטיבי יותר ולפעול בצורה שקולה, קרה ומחושבת יותר מבן ממשיך שהוא בעל קשר אישי ומשפחתי לעסק. כמו כן, מנהל חיצוני עשוי להיות מחויב מאוד לעבודה ולעבוד בחריצות רבה מאחר שהוא מודע לכך שהמשך העסקתו תלוי בתוצאות שיספק.
אפשרות נוספת להעברת עסק משפחתי בהעברה בין דורית היא באמצעות מודל ביניים משולב. לפי אפשרות זו גם אם יש בן ממשיך אם לאו, העסק נותר בבעלות המשפחה אך ממונה איש מקצוע חיצוני שמשמש כמנהל בפועל. מודל הביניים מאפשר לבני המשפחה להמשיך לקבל החלטות חשובות בעסק כאשר במקביל קיים גורם חיצוני שיכול להציע שינויים ארגוניים כדי להגביר את היעילות העסקית ולהנהיג שיטות עסקיות חדשות בזכות הידע המקצועי שלו והיעדר קשר אישי לבני המשפחה. כדי לאפשר שיתוף פעולה תקין בין הצדדים ולמנוע סכסוכים חשוב להגדיר באופן מפורט את היחסים בין המנהל החיצוני לבין בני המשפחה.
ליווי משפטי בהעברה בין דורית של עסק משפחתי
העברה בין-דורית היא מהלך שכולל היבטים כספיים, אישיים, משפטיים וניהוליים כבדי משקל. מאחר שהעברה בין דורית של עסק היא שינוי משמעותי עבור העסק ועבור בני המשפחה, ככל שהמהלך יהיה מחושב ומתוכנן יותר, כך יגברו הסיכויים שיעבור בהצלחה וללא משברים שיפגעו בפעילות העסקית וברווחים.
עורך דין מקצועי ומיומן יסייע לשותפים בעסק משפחתי לצלוח את ההעברה הבין דורית באמצעות הכנת תוכנית מפורטת שתכלול שלבים מוגדרים ולוחות זמנים. התוכנית תתמקד בצרכי העסק, נכסיו, השקעותיו, וכל זאת תוך ניתוח והבנה של צרכי המשפחה ויכולותיה.
לאחר הכנת התוכנית עורך הדין יבצע הערכות שווי של העסק בליווי מומחים לפי הצורך, ייבחן את תקנון החברה או הסכם המייסדים של השותפות ויקבל תמונת מצב עדכנית בנוגע לעסק המשפחתי ולבני המשפחה המעורבים בו. לאחר מכן עורך הדין יעבור לשלב המעשי שבמסגרתו יערוך הסכמים שתכליתם להגן על העסק ועל בני המשפחה מפני סיכונים משפטיים ופיננסיים שנלווים להעברה בין דורית כמו גם מפני שינויים במישור המשפחתי כגון פטירת אחד השותפים, גירושין ועוד.
משרד עורכי דין, נוטריון וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בליווי משפטי וייצוג של עסקים משפחתיים וחברות, פירוק עסקים משפחתיים, העברה בין דורית, גירושין, פירוק שיתוף בנכסים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין, נוטריון וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803