עולמנו מתפתח ומשתנה ללא הפסקה וכך גם המודל המשפחתי הקלאסי שכולל אב ואם שנישאים זה לזו ומביאים ילדים לעולם. כיום ניתן למצוא שלל מודלים משפחתיים חלופיים, משפחות של זוגות חד מיניים, משפחות חד הוריות, זוגות חברים בהורות משותפת ועוד. בתקופה האחרונה ניתן להבחין בהתרחבות התופעה של נשים וגברים אשר מתקשרים ביניהם במטרה להביא ילד לעולם תוך הסדרת זכויותיהם וחובותיהם באמצעות הסכם הורות משותפת.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות'
מודל משפחתי חדש שאינו מבוסס על אהבה רומנטית ויחסי זוגיות
החיבור שנוצר בין הורים בהורות משותפת נועד להקים משפחה חדשה בתצורה שעדיין אינה רווחת בקרב הציבור הרחב. המודל המשפחתי החדש מהווה חלופה לחיי משפחה קונבנציונאליים שבהם שני בני הזוג מתגוררים יחדיו תחת אותה קורת גג, מנהלים חיי זוגיות המבוססים על אהבה רומנטית וחולקים משק בית משותף על כל המשתמע מכך. קשר שנוצר למטרת הורות משותפת הוא ייחודי בכך שמטרתו היא הבאת ילד לעולם וגידולו יחדיו במודל של הורות משותפת בשני בתים נפרדים תוך חלוקת זמני שהות עם הילד בין שני הוריו.
זוגות שאינם מנהלים ביניהם קשר רומנטי, אינם נשואים זה לזו ואין ביניהם כל גורם מקשר מלבד הילד המשותף, אינם מוגנים באופן מספק על ידי החוק והפסיקה במדינת ישראל. לפיכך, ההמלצה לזוג שהחליט להביא ילד לעולם בהורות משותפת, היא להסדיר את מערכת היחסים שלהם באמצעות הסכם הורות משותפת.
מהן הסוגיות שחשוב להסדיר בהסכם הורות משותפת?
שני הצדדים רשאים לכלול בהסכם כל נושא שנראה להם רלבנטי, אך ישנם מספר נושאים שמקובל להתייחס אליהם בהסכם כגון דרך ההתעברות, חלוקת תשלומים נלווים לגידולו של הילד, חלוקת הוצאות עבור מזון, חינוך, ביגוד ועוד. בהסכם הורות משותפת רצוי להסדיר גם את נושא המזונות, את סוגיית המשמורת על הילד ואת חלוקת זמני השהות של הילד עם הוריו. במסגרת ההסכם מקובל לעגן הסכמות ביחס לחינוכו של הילד, למסגרת החינוכית שבה ילמד ולאורח החיים שינהל אצל כל אחד מהוריו.
נוסף על כך, בהסכם הורות משותפת ההורים מצהירים שהם לא מנהלים ביניהם מערכת יחסית זוגית וכי הקשר ביניהם נעשה במטרה להביא ילד לעולם. בהסכם נהוג להתייחס גם לתקופת ההיריון וללידה, לבחור רופא מטפל, לקבוע כיצד יתקבלו החלטות במהלך ההיריון, להתייחס לחלוקת ההוצאות הנלוות להיריון, לסיבוכי הריון אפשריים, לחלוקה של חופשת הלידה בין הצדדים, לשם המיועד ליילוד ולסוגיות נוספות לפי רצון הצדדים.
לאחר הלידה ניתן להביא את ההסכם לאישור בפני בית המשפט לענייני משפחה, אך בית המשפט לא יאשר את ההסכם באופן אוטומטי אלא יפעיל שיקול דעת וייבחן האם הוראותיו הן לטובת הילד. במעמד אישור ההסכם, בית המשפט יוודא שההורים מבינים את ההשלכות והמשמעות של ההוראות בהסכם ההורות המשותפת, כי חתמו עליו מרצונם החופשי וכי הוא עומד בקנה אחד עם עקרון טובת הילד.
מדוע חשוב לערוך הסכם הורות משותפת?
המטרה המרכזית של הסכם הורות משותפת היא לתאם בין עמדות ההורים ולוודא שאין הבדלים משמעותיים שאינם ניתנים לגישור בין תפיסות עולמם בנוגע לגידולו וחינוכו של הילד. אם קיימים פערים משמעותיים בין ההורים, הם יוכלו לגשר ביניהם באמצעות ניסוח הוראות בהסכם, לעגן את זכויותיהם וחובותיהם ולקבוע פתרונות מוסכמים לסוגיות שבמחלוקת.
מאחר שצדדים להורות משותפת אינם נשואים זה לזו, הם אינם כפופים למסגרת חוקית ברורה שמסדירה את זכויותיהם וחובותיהם. על כן, כדי לתאם את הציפיות מהקשר ולעגן את הזכויות והחובות הצדדים יצטרכו להכין הסכם הורות משותפת מפורט וברור. הסכם הורות משותפת הוא הסכם שמתייחס לעתיד ולכן הוא צריך להיות מפורט ומקיף ולכלול התייחסות למכלול סוגיות שקשורות להבאת הילד לעולם ולחינוכו. מאחר שמדובר בהסכם מורכב ומפורט שמתייחס לשלל סוגיות משפטיות, כדאי מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומיומן כדי שיסייע לצדדים לערוך הסכם שיענה על צרכיהם ויקנה להם תחושות ודאות וביטחון.
קביעת מנגנונים מוסכמים ליישוב סכסוכים בהסכם הורות משותפת
הורות משותפת מזמנת להורים שלל אתגרים אשר לא את כולם הם יכולים לצפות מראש, ועל כן רצוי לקבוע בהסכם ההורות המשותפת מנגנון ליישוב סכסוכים. קביעת מנגנון מוסכם ליישוב סכסוכים תאפשר להורים ליישב סכסוכים ביעילות ובמהירות ולהימנע מהליכים משפטיים יקרים וממושכים.
לפני קבלת החלטה מחייבת בנוגע להבאת ילד לעולם במסגרת של הורות משותפת, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בעריכת הסכמי הורות משותפת. עורך הדין ייפגש עם שני הצדדים לפני עריכת ההסכם, יקשיב לעמדותיהם בסוגיות הנוגעות להורות ולהיריון, יעניק להם ייעוץ משפטי יסודי ומקיף ויגבש עבורם הסכם הורות משותפת שיגן על האינטרסים שלהם וישקף באופן מיטבי את ההסכמות ביניהם.
משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בעריכת הסכמי הורות משותפת, גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803