לרוב, אדם שנפטר מותיר אחריו רכוש מסוגים שונים שכולל בין היתר נכסי מקרקעין, נכסי מיטלטלין, כלי רכב, חסכונות, ניירות ערך ועוד. אם המנוח לא ערך צוואה בעודו בחיים, יתחלק רכושו בין יורשיו בהתאם להוראות חוק הירושה, הקובע מפתח חלוקה קבוע וידוע מראש.
בעוד אשר בחלק מהמקרים, היורשים מצליחים להתגבר על חילוקי הדעות ביניהם ומתמודדים עם חלוקת הרכוש ביניהם בקלות יחסית תוך הימנעות מריבים וויכוחים, במקרים אחרים לאחר פטירת המנוח עלולים להתעורר בקרב היורשים סכסוכי ירושה בעצימות גבוהה אשר בכוחם לערער את מרקם היחסים המשפחתי, לעורר רגשות איבה ונקם בקרב היורשים ובמקרים מסוימים אף להוביל לנתק משפחתי ממושך ובלתי ניתן לאיחוי.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין בר-זהר דגני, לחץ/י כאן
מאפיינים ייחודיים לסכסוכי ירושה בתוך המשפחה
הניסיון מלמד כי ברוב המקרים, סכסוכי ירושה מתפרצים בקרב בני המשפחה הגרעינית של המנוח ועל כן הם לרוב מעוררים בקרב הצדדים שלל רגשות ויצרים. לא אחת, מכיוון שמדובר בסכסוך משפחתי, מעורבים גם מטענים רגשיים מן העבר אשר אינם קשורים ישירות לסכסוך הירושה הספציפי ולחלוקת העיזבון, דבר שעלול ללבות עוד יותר את הסכסוך ולפגוע ביכולתם של הצדדים להגיע לעמק השווה ולפתרון שיהיה מוסכם ומקובל על כל הנוגעים בדבר.
ככל שעזבונו של המנוח הוא משמעותי יותר וככל שהיחסים בין הצדדים שטוענים לזכויות בעיזבון הם מתוחים יותר, כך תגבר עצימות סכסוכי הירושה סביב סוגיית חלוקת העיזבון.
לרוב, סכסוכי ירושה נוצרים במצב שבו המנוח הותיר צוואה. אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, עיזבונו יחולק לפי הכללים המפורטים בחוק הירושה כאשר ליורשים לא תהיה יכולת לדרוש לסטות מאופן החלוקה הקבוע בחוק.
כאשר מוגשת לאישור צוואה שהותיר אחריו אדם שנפטר, עומדת לצדדים המבקשים את ביטול הצוואה מספר עילות. במאמר זה נתייחס לשתי עילות עיקריות, והן: (1) פגמים בצוואה (2) פגמים ברצון המוריש.
פגמים בצוואה
אם המנוח הותיר אחריו צוואה פגומה אשר אינה עומדת בתנאים שנקבעו בחוק הירושה או צוואה עמומה שהוראותיה אינן ברורות ועל כן גורמת לקשיים בהבנת כוונתו ורצונו האותנטיים בנוגע לחלוקת רכושו לאחר פטירתו, הרי שהצוואה עלולה לפתוח פתח לאינספור פרשנויות אפשריות שעשויות להוביל לסכסוכי ירושה מרים בקרב היורשים.
פגמים ברצון המוריש
סוג אחר של טענות נסוב סביב פגמים ברצון המוריש, גם כאן יש כמה עילות, אחת מהן הינה היעדר כשרות משפטית של המוריש לצוות (כמו למשל במקרה של דמנציה, אלצהיימר וכו') והשניה הינה בדרך כלל השפעה בלתי הוגנת – כאשר יורש על פי הצוואה מפעיל לחץ על המוריש להוריש לו את רכושו ו/או לנשל יורשים אחרים. לעתים קרובות יש קשר בין שתי העילות.
סכסוך ירושה בעוד המוריש בחיים
פעמים רבות מתחיל סכסוך הירושה עוד טרם מות המוריש. אחד היורשים מתחיל להפעיל לחץ על המוריש בעודו בחיים לחתום על צוואה שהכין עבורו. היורשים האחרים מנסים למנוע זאת. חשוב מאוד לזכור שכאשר המוריש בגיל מופלג, חוות דעת של גריאטר או פסיכיאטר תסייע באישור הצוואה.
כיצד ניתן להתמודד עם סכסוך ירושה בנוגע לחלוקת העיזבון?
אם נקלעתם לסכסוך ירושה במשפחה, ההמלצה היא בראש ובראשונה לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הירושות והצוואות בכלל ובתחום סכסוכי הירושה בפרט. עם הפניה לעורך הדין הוא ייבחן את נסיבות המקרה ובהתאם לממצאיו יפרט בפני הלקוח את האפשרויות העומדות בפניו ויציע לו את האפשרות המיטבית שתאפשר לו למצות את זכויותיו באופן מקסימלי.
אדם שנקלע לסכסוך ירושה במשפחה רשאי להגיש תביעה באמצעות עורך דין לבית המשפט לענייני משפחה, לנהל הליך משפטי בבית המשפט ולקבל הכרעה שיפוטית מחייבת בסכסוך. עם זאת, חשוב לציין כי במקרים רבים ניהול הליך משפטי בבית המשפט לענייני משפחה עלול להיות מורכב וממושך ובחלק מהמקרים אף עלול לגרום להעמקת הקרע בין הצדדים. מאחר שבמקרים רבים הסכסוך הוא בקרב בני משפחה, שיטת המשפט האדברסרית המקובלת בישראל אשר מבוססת על יריבות בין צדדים, עלולה לגרום לקרע בלתי ניתן לאיחוי בין הצדדים ואף להוביל לפגיעה משמעותית ובלתי הפיכה במרקם היחסים המשפחתי.
בחירה בהליך גישור או בוררות כחלופה להליך משפטי בבית המשפט
אם הצדדים לסכסוך אינם מעוניינים לפתוח בהליך משפטי קונבנציונאלי בבית המשפט, הם רשאים לנהל הליך גישור בהסכמה. במסגרת הליך הגישור כל צד יקבל הזדמנות להביע את עמדתו בחופשיות ושלא בכפוף להגבלות, סדרי הדין ומועדים הקבועים בבית המשפט לענייני משפחה.
אפשרות נוספת היא לפנות להליך בוררות שמתקיים מחוץ לכותלי בית המשפט. בשונה מהליך גישור, הליך בוררות דומה במהותו להליך משפטי בבית המשפט מאחר שגם הוא מתמקד בהכרעה בין עמדותיהם וטענותיהם של הצדדים.
ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם להתמודד בהצלחה עם סכסוכי ירושה
אם אתם מעוניינים למנוע היווצרות של סכסוכי ירושה בקרב יורשיכם בבוא היום, תוכלו לפנות כבר עתה לעורך דין מקצועי ומיומן בעריכת צוואת כדי שיסייע לכם לערוך צוואה ברורה וחד משמעית אשר עומדת בדרישות החוק. אם כבר נקלעתם לסכסוך ירושה כיורשים, ההמלצה עבורכם היא לפנות בהקדם למשרד עורכי דין מקצועי ומנוסה בתחום סכסוכי הירושה כדי שייבחן את נסיבות הסכסוך ויעניק לכם ייעוץ משפטי איכותי וייצוג משפטי מקצועי לצורך מיצוי מלוא זכויותיכם.
משרד עורכי דין בר-זהר דגני עוסק בדיני צוואה וירושה, עריכת צוואות, ייצוג צדדים בסכסוכי ירושה, חלוקת רכוש, גירושין ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין בר-זהר דגני - 053-9386040