ביום 7/4/2021 התקבל בבית הדין הארצי לעבודה, פסק דין תקדימי, בתיקים, כדלקמן:
- ע"ע 15868-04-18 גבריאל כותה נגד עיריית רעננה.
- ע"ע 12372-04-18 עיריית רעננה נגד גבריאל כותה.
- ע"ע 7338-10-17 דן רבין נגד מדינת ישראל- משרד המשפטים.
- ע"ע 34665-10-17 זאב לוי נגד זרעים גדרה.
פסק הדין בפרשת כותה, הוא פסק דין משולב, שניתן במסגרת שלושה תיקים שונים, פסק הדין התייחס לסוגיה המשפטית בעניין הכרה ביחסי עובד-מעסיק, למרות שלא הוגדרו כך ע"י הצדדים.
פסק הדין דן בשאלת מעמדו של נותן השירותים ("פרילנסר"), שבתביעתו טען להכרה רטרואקטיבית, בקיומם של יחסי עבודה בינו לבין המעסיק-מקבל השירותים.
נקודת המפתח שנדונה בפסק הדין, קשורה לעיקרון תום הלב או חוסר תום הלב, כפי שמשתקף מאופן ההתקשרות בין הצדדים.
לפניה ישירה אל עו"ד ומגשר עופר בן אב"י, לחץ/י כאן
בית הדין הארצי קבע בפסק הדין מתווה המורכב משלושה שלבים
- בשלב הראשון נבחנה שאלת קיומם של יחסי עבודה בין הצדדים.
- בשלב שני נבחן ונקבע הפיצוי הממוני שעל המעסיק לשלם לעובד, באופן רטרואקטיבי.
- בשלב השלישי נבחן ונקבע הפיצוי הלא ממוני, שעל המעסיק לשלם לעובד, באופן רטרואקטיבי.
בשלב הראשון: שאלת תום הלב, בהכרה ביחסי העבודה בין הצדדים, הייתה במחלוקת בין שופטי בית הדין הארצי, כך שעמדת המיעוט סברה, כי יש לבחון את שאלת תום הלב מטעם התובע, בטרם תיבחן ההכרה ביחסי העבודה, וככל ויתברר, שהתובע פעל בחוסר תום לב, אזי תביעתו תידחה. עמדת הרוב קבעה, כי יחסי העבודה הינם עניין משפטי קוגנטי, וכי אין בחוסר תום הלב של התובע כדי למנוע הכרה ביחסי העבודה. עוד נקבע, כי שאלת יחסי העבודה תיבחן במסגרת המבחן המעורב, בצירוף מבחני עזר נוספים, על מנת להכריע בשאלת קיומם של יחסי העבודה.
בשלב השני: ככל ובית הדין קבע, כי התקיימו יחסי עובד-מעסיק, כך שנותן השירותים היה עובד שכיר של מקבל השירותים, עוברים לשלב השני, בו נקבע שיעור הפיצוי הממוני, לפיו מחושב הפער שבין עלות שכרו של המועסק מול העלות הקבלנית, והמעסיק יחויב בתשלום ההפרשים. ככל והמעסיק לא יצליח להוכיח את עלות שכרו של המועסק, אזי העלות הקבלנית תחושב כשכר המועסק והמעסיק יחויב בהשלמת כל הזכויות הסוציאליות והתשלומים הנלווים שלו כשכיר.
בשלב השלישי: יש לבית הדין שיקול דעת לפסוק פיצוי לא ממוני, המגלם בתוכו מגוון רחב של שיקולים בדגש על הזכויות שנשללו ממי שהוכר כעובד שכיר בדיעבד, לאחר סיום ההתקשרות בין הצדדים, זכויות כגון: ביטחון פנסיוני, ביטחון תעסוקתי והזכות לייצוג ארגוני.
סיכום
העסקת נותן שירותים, פרילנסר, על ידי מקבל שירותים, צריכה להיבחן במשנה זהירות, ובאופן מקיף ומעמיק, לאחר בחינה משפטית, והכנת הסכם התקשרות קפדני ומדויק, בהתאם לחידושים והדגשים, שהתווה בית הדין הארצי בפסק הדין המשולב, בפרשת גבריאל כותה, בסוגית ההכרה ביחסי עובד-מעסיק, ובשאלת הפיצוי הגבוה שעלול להיפסק כנגד מקבל השירות, בדגש על הפיצוי הגבוה בסך של 120,000 ₪ שנפסק בפסק הדין, כפיצוי לא ממוני.
עורך דין ומגשר עופר בן אב"י בעל ניסיון רב בתחום דיני העבודה, ייצוג עובדים ומעסיקים בשלל סוגיות בתחום דיני העבודה, עובדים זרים, עובדי סיעוד, זכויות נשים, שעות נוספות, פיצויי פיטורים, פיצוי בגין אי עריכת שימוע לפני פיטורים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד ומגשר עופר בן אב"י - 053-9428893