בית משפט השלום בתל אביב - יפו קיבל לאחרונה ערעור שהגיש עו"ד ורשבסקי בשם זוכה שייצג בתיק הוצל"פ. הערעור שהוגש לבית המשפט עסק בשאלה כללית ורוחבית, הנוגעת למרבית תיקי ההוצאה לפועל, והיא האם ניתן לעשות שימוש באישור המסירה הסטנדרטי של דואר ישראל לשם המצאת אזהרה לחייב בתיק הוצאה לפועל או שמא ישנה חובה להשתמש רק באישור המסירה הייעודי של מערכת ההוצל"פ.
לשכת ההוצאה לפועל סירבה לקבל לרישום אישור מסירת אזהרה של דואר ישראל
על רקע סירובה של לשכת ההוצאה לפועל ושל רשם ההוצאה לפועל לקבל לרישום אישור מסירת אזהרה לחייב שנשלח על ידי דואר ישראל, הוחלט להגיש ערעור לבית משפט השלום כדי להביא לפתרון כללי של התופעה וכדי לתקן את העוול שנגרם לציבור הזוכים ולעורכי דין שמייצגים זוכים בפני לשכות ההוצאה לפועל.
כאשר הדבר מהותי בכל תיק הוצאה לפועל שנפתח ישנה חובה למסור לחייב אזהרה בגין פתיחת התיק.
לצורך הבנת הסוגייה, מדובר בדבר מהותי ביותר. מסירת אזהרה לחייב בגין פתיחת התיק מהווה תנאי מקדים שכדי שזוכה בתיק הוצל"פ יוכל לנקוט בהליכים מבצעיים נגד חייב במסגרת לשכת ההוצאה לפועל במטרה לגבות ממנו את החוב. מטרת מסירת האזהרה לחייב היא ליידעו בדבר פתיחת התיק ולאפשר לו לפעול לפי שיקול דעתו, כולל האפשרות לפרוע את חובו.
מהן האפשרויות למסירת אזהרה לחייב בתיק הוצאה לפועל?
לצורך מסירת אזהרה לחייב קיימת אפשרות שלשכת ההוצאה לפועל תשלח את האזהרה לחייב באופן עצמאי או שלחילופין עורך הדין שמייצג את הזוכה בתיק ישלח לחייב את האזהרה. אם לשכת ההוצל"פ שולחת אזהרה לחייב היא תעשה זאת על ידי דואר ישראל ואישור המסירה שעליו חותם החייב הוא אישור המסירה שנלווה כספח לאזהרה מטעם לשכת ההוצל"פ.
לאחרונה ניתן להבחין בכך שבמקרים שבהם האזהרה נשלחת לחייב על ידי עורך הדין של הזוכה באמצעות דואר ישראל, לשכות ההוצאה לפעול מסרבות לקבל את אישורי המסירה שמספק הדואר ודורשות כי אישור המסירה עליו חותמים החייב והשליח יתבצע רק על גבי נוסח אישור מסירה סטנדרטי של ההוצאה לפועל הנלווה לאזהרה כספח.
רשם ההוצל"פ סירב לרשום אזהרה בתיק החייב ומנע מהזוכה אפשרות לנקוט בהליכים מבצעיים
במסגרת התיק הספציפי, עו"ד רועי ורשבסקי שכאמור ייצג את הזוכה בתיק, שלח לחייב אזהרה באמצעות דואר ישראל. החייב קיבל לידיו את האזהרה וחתם על אישור המסירה של דואר ישראל ולא הייתה מחלוקת כי הוא אכן קיבל את האזהרה. למרות זאת, רשם ההוצאה לפועל סירב לעדכן בתיק החייב אזהרה ובכך מנע מהזוכה בתיק לנקוט בהליכים מבצעיים נגד החייב בתיק.
עו"ד רועי ורשבסקי טען בשם הזוכה כי המצאה כדין בדואר של טופס אזהרה לא צריכה להיעשות באמצעות אישור המסירה הייעודי של מערכת ההוצל"פ, ואישור מסירה סטנדרטי של דואר ישראל הוא מספק לחלוטין לצורך רישום האזהרה בתיק ההוצל"פ, כפי שקובע חוק הדואר.
בית המשפט ביקש את עמדת רשות האכיפה והגבייה בנוגע לשאלה האם קיימת מניעה שבעל דין שמיוצג על ידי עורך דין יבצע מסירה של אזהרה על ידי דואר ישראל. לפי עמדת רשות האכיפה והגבייה, נהליה הפנימיים אינם מאפשרים לה לקבל אישור מסירה רגיל מדואר ישראל כאשר במקרים כאלו יש להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל שהוא הגורם המוסמך להחליט האם לאשר בקשה כזו או לא.
חוק ההוצאה לפועל ותקנותיו אינן מחייבות שימוש באישור מסירה ייעודי בכל תיק הוצל"פ
לאחר שבית המשפט בחן את הוראות החוק הרלבנטיות בחוק ההוצאה לפועל, בתקנות ההוצאה לפועל ובתקנות סדר הדין האזרחי הוא קבע שאין בדברי החקיקה הללו חובה להשתמש באישור מסירה ייעודי במסגרת בקשה לביצוע פסק דין או בבקשה לביצוע שטר. בית המשפט הוסיף וקבע כי יש להשתמש באישור מסירה ייעודי רק במסגרת המצאת אזהרה בתביעה על סכום קצוב.
על כן, בית המשפט קיבל את הערעור וקבע כי המצאת האזהרות בוצעה לחייב כדין.
לפי נהלי רשות האיכפה והגבייה לא ניתן לקבל אישור מסירה רגיל מדואר ישראל כאמור ולפיכך עמדת הרשות היא כי במקרים כאלו יש לפנות בבקשה מתאימה לרשם ההוצל"פ. בפסק הדין בית המשפט קרא לרשות לשקול את נהליה ולשנותם מאחר שהם מערימים קשיים משמעותיים על התנהלות זוכים בתיקי הוצל"פ ואינם מעוגנים בחוק ההוצאה לפועל ובתקנות שהותקנו מכוחו.
נהלי רשות האכיפה והגבייה עתידים להשתנות לטובת זוכים ועורכי הדין שמייצגים אותם
בסופו של דבר, בית המשפט קיבל את טענותיו של עו"ד רועי ורשבסקי וכהמשך ישיר לכך נראה כי הבעיה שהכבידה על זוכים ועל עורכי דין רבים שמייצגים זוכים בתיקי הוצל"פ, עתידה להיפתר בקרוב בעקבות קבלת הערעור וזאת עקב שינוי נהלים שמתייחסים להמצאת אזהרות לחייבים במסגרת רשות האכיפה והגבייה.
רער"צ 63063-03-22
לפניה ישירה למשרד עורכי דין רועי ורשבסקי - 053-6112839
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.