זהו, מספטמבר הקרוב זה יהיה הרבה יותר קשה להוציא אזרחות פורטוגלית.
בעולם הגלובלי כיום, אזרחות אירופית יכולה להיות יתרון שימושי. לכן, בישראל הפך לפופולארי הדרכון הפורטוגלי, בגלל הקלות היחסית של הליך ההתאזרחות. החל מיום 1.9 הקרוב, יכנסו לתוקפן החמרות משמעותיות, שישנו באופן דרמטי את האפשרות לקבל אזרחות. עו"ד אדם ידיד, ממשרד דוד ידיד עורכי דין ונוטריון, העוסק בהוצאת אזרחויות אירופיות, מסביר מה הולך להשתנות, מה הסיבות לכך ומה עדיין יכול לעשות מי שרוצה אזרחות פורטוגלית.
לפניה ישירה לעו"ד אדם ידיד, לחץ/י כאן
אז מה היו הקריטריונים עד היום כדי להוציא אזרחות פורטוגלית?
עד לאחרונה, מי שרצה להוציא אזרחות פורטוגלית, לא היה חייב לגור שם, לא היה מחויב במבחן שפה, ולא במבחני זיקה אחרים. הוא היה חייב להיות ללא עבר פלילי ולהוכיח כי הוא צאצא למגורשי ספרד, בדרך כלל באמצעות קבלת אישור מאחת הקהילות היהודיות בפורטוגל, קהילת פורטו או קהילת ליסבון. לכל קהילה הייתה מתודולוגיה שונה לגבי צורת ההוכחה. כעת, בראשון לספטמבר, לדרישות אלו מתווספת דרישה מהותית נוספת. בנוסף, קהילת פורטו הפסיקה לקבל תיקים חדשים.
מה יהיו התנאים החדשים כעת לקבלת אזרחות פורטוגלית?
הדרישה הנוספת, שתיכנס לתוקף בראשון לספטמבר, הינה הוכחת "זיקה משמעותית" לפורטוגל בימינו אנו.
התיקון שפורסם מפרט שתי דרכי הוכחה לזיקה זו - על ידי הוכחת קבלת נכס מקרקעין בירושה, כאשר לא מוסבר על כמה דורות לאחור יש להציג את ההוכחה. הדרך השנייה להוכחת זיקה, הינה באמצעות שהות תכופה בפורטוגל. גם זה לא מוגדר עדיין, האם שבוע חופש פעם בשנה למשך כמה שנים? אף אחד עדיין לא יודע. בגלל שזה לא מוגדר, יהיה כאן כנראה מרחב פרשנות, ואני חושב שהוא יהיה לחומרא.
תכל'ס, הדרך לאזרחות נסגרת בפני ישראלים?
במידה רבה, כן. זה הולך להיות קשה מאד אחרי הראשון בספטמבר, ולא רק בגלל הקריטריונים המחמירים החדשים. למעשה, הדד-ליין המעשי הוא הרבה לפני, בגלל שאדם שמגיע היום צריך להביא תעודת לידה ותמצית רישום, והרבה פעמים צריך עוד מידע שאיננו תמיד תחת היד, כמו למשל כתובה, או מידע משפחתי יותר מורכב. אחרי זה, צריך להגיש בקשה במשרד המשפטים, וגם בקהילה היהודית בליסבון. כל אלה דורשים זמן, ומי שיחליט להגיש בקשה בסוף אוגוסט, ייתכן שכבר פספס את ההזדמנות.
לכן, מי שרוצה אזרחות, חייב להתחיל היום. ככל שמתקרבים למועד, לא בטוח שאפשר יהיה לעמוד ברף האכזרי של הדד-ליין.
מה בעצם גרם לשינוי המדיניות של הפורטוגלים?
בעיקר, השיווק האגרסיבי והבוטה של הדרכון הפורטוגלי בישראל ובטורקיה, עד כדי דוכנים בקניונים ושילוט אוטובוסים. הפורטוגלים נזעקו, ובצדק, שזה לא מכבד ולא ראוי. כבר לפני כשנתיים, בגל הראשון של הקורונה הוגשה הצעה לתיקון החוק, ובדברי ההסבר לה נכתב כי "הדרכון הפורטוגלי מוצג בציבור בישראל ובטורקיה באופן שפוגע בכבוד הפורטוגלי הלאומי". לעמדה זו הייתה הסכמה רחבה שם ושתי המפלגות הגדולות הסכימו לחוק. זעקה שקמה רק לעניין דרכי ההקשחה הביאה להחלטה לפיה הפרלמנט נותן למשרד המשפטים להתקין תקנות שיקבעו לא רק זיקה לפורטוגל בשנת 1495, אלא גם זיקה לפורטוגל היום.
מה הסיפור של רומן אברמוביץ', האם בגללו ההחמרות?
לדעתי, לא. הסיפור זה לא אברמוביץ. למרות שיש הרבה בארץ שאוהבים להיתלות בו.
בקצרה, פורסמו שם כתבות עם האשמות כלפי אברמוביץ שהוא שילם לקהילה, כדי לקבל אישור צאצאות שיעניק לו אפשרות לקבלת אזרחות פורטוגלית. לאחר מכן, גופי אכיפת חוק פשטו על מוסדות הקהילה היהודית בפורטו, עצרו את רב הקהילה, ופורסמו האשמות מאד קשות. אחרי האירועים האלה, קהילת פורטו הודיעה כי היא מפסיקה לקבל בקשות לאישור צאצאות, ורק בקשות קיימות יטופלו.
לגבי רומן אברמוביץ, אני מתקשה להאמין שיש שם שחיתות, מסיבה פשוטה - יש מסלול אחר, המכונה "גולדן ויזה", ולפיו באמצעות השקעה של סכום מסוים ניתן לקבל תושבות בפורטוגל. לכן, לאברמוביץ לא היה שום צורך לשלם שוחד או משהו כזה, כדי לקבל תושבות. את העמדה הזו פרסמתי עוד לפני שהחלו כל הרכילויות בעניין ואני אוחז בה גם כיום.
אני מקבל את זה שהתזמון של המלחמה שפתחה רוסיה כנגד אוקראינה והרצון בכל מדינות המערב, לרבות פורטוגל, לצמצם את חופש הפעולה של הרוסים ושל האוליגרכים, זרזו לפעולות כנגד אברמוביץ' על כל הנגזרות מזה.
יש ישראלים שנוח להם להציג זאת כ"הבעיה נוצרה בגלל אברמוביץ", אך המציאות היא ממש לא כזו. ה"שכונה" שכמה חברות ישראליות עשו מהדרכון והאזרחות הפורטוגלית, זה הגורם המשמעותי ביותר לבעיה.
מה השוני בין קהילת ליסבון לפורטו, ולמה הוא קריטי בתקופה הזאת?
פעילות קהילת פורטו הייתה משמעותית מאד, לפי הפרסומים כ-90% מהבקשות שהוגשו, לוו על ידי אישורים של קהילת פורטו. הקפאת הפעילות שלה משפיעה דרמטית.
שתי הקהילות דרשו דברים שונים לחלוטין. המתודה של פורטו היא לבדוק שורשים יהודיים. המתודה בליסבון היא אקדמאית ומסתמכת על מסמכים היסטוריים. דוגמא לכך היא העובדה שלקהילת ליסבון פונים רבים שהם צאצאי האנוסים והגיעו לברזיל, והם לא נחשבים יהודים היום.
הרבה חברות שיווק שליוו תהליכי התאזרחות בפורטוגל הציגו כאן מצג חלקי, כביכול הדרך לאזרחות הפורטוגלית תלויה בשם המשפחה בלבד. זה שטחי מאד ומטעה. הרבה חברות שידעו לעבוד רק מול קהילת פורטו, ופתאום מצאו עצמן כעת מול שוקת שבורה.
לי יש ניסיון של מעל 3,000 לקוחות עם קהילת ליסבון, ניסיון שמאפשר למשרדנו להמשיך ולטפל בבקשות חדשות. כאשר אנחנו בונים תיק בקשה לקהילת ליסבון, אנו מציגים הוכחות היסטוריות לצאצאות של המועמד למגורשי ספרד. למשל, מי שיש לו סבא אחד מטורקיה, נראה איך הקהילה היהודית באיזמיר נבנתה על ידי מגורשי ספרד. בימים אלו אני פוגש הרבה אנשים שמבקשים אזרחות פורטוגלית ובמצב הדברים היום איני יכול לסייע להם בכך.
האם יש סיכוי שהדרישה להוכחת זיקה לפורטוגל כיום לא תיכנס בסוף לתוקף?
בקצרה - הסבירות לשינוי או דחיה שואפת לאפס. ובאריכות- יש פרסומים, בעיקר מטעמן של כל מיני חברות ומייצגים, שלרוב הם אלו שעשו את הנזק שהביא להחמרות, על כך שידחה או יבוטל התוקף לדרישות החדשות. הדבר הגיע אפילו לכך שכמה מהם מפרסמים כל מיני עצומות שונות שמוחתמות פה בארץ נגד השינויים. כמו שאני חווה את זה, נושאי התפקיד השונים סימנו כבר את החברות הבעייתיות ועורכי הדין הפורטוגליים המייצגים אותם, וההתייחסות אליהם תהיה קרה ביותר. המטרה בפורטוגל היא לסגור כרגע את הדלתות.
אם המשפחה שלי כבר הוציאה דרכון, האם עדיין אצטרך לעמוד בקריטריונים המחמירים?
כן, כל מי שיגיש בקשה לאחר הראשון לספטמבר יהיה צריך להוכיח גם זיקה לפורטוגל דהיום, ללא קשר לעובדה שיש לו בן משפחה שהוא כבר אזרח פורטוגלי. המצב היום הוא שהממשל הפורטוגלי מעוניין להקשיח את הרף, ולכן אנו צופים שהפרשנות של הקריטריונים החדשים תהיה נוקשה גם כלפי מי שבני משפחתו כבר התאזרחו.
מה לגבי אנשים שכבר הגישו בקשה?
יש הרבה אנשים שהגישו בקשה באמצעות גורמים שונים, ואני ממליץ להם מאד לבדוק עכשיו את מצב התיק שלהם. שידרשו את האסמכתא שהתיק שלהם באמת הוגש לקונסרבטוריה ולקהילה היהודית. כי אם ספק השירות עדיין לא ביצע זאת, הם מפספסים את הרכבת. אנשים שנשארים כעת בלי תשובה ומענה, כנראה פספסו את הרכבת ויצטרכו כעת לעמוד בקריטריונים המחמירים. אנחנו כבר מקבלים פניות מאנשים שהגישו בקשות, או אולי נכון לומר חשבו שהוגשה בעבורם בקשה, ואין להם כעת עם מי לדבר ואיך לדעת האם הוגשה בקשה ומה הסטאטוס שלה. עיקר הפניות הן של אנשים שהתחילו טיפול באמצעות חברות, אשר לפתע נעלמו להן.
לסיכום, הוצאת אזרחות אירופית עדיין אפשרית, אבל היא תהיה מורכבת מאד, ותדרוש תהליך ארוך ויקר. מי שמעוניין להוציא אזרחות במסלול המקל, כעת זו הזדמנות אחרונה לתפוס את הרכבת לפני שיוצאת מהתחנה. אז אם אתם רוצים אזרחות פורטוגלית, תגישו בקשה כבר בימים הקרובים.
עו"ד אדם ידיד עוסק בהוצאת אזרחויות אירופיות, בעל ניסיון רב בהוצאת אזרחות פורטוגלית, ספרדית, אוסטרית, איטלקית, פולנית ורומנית. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד אדם ידיד - 053-9428886