השעה 03:30 בבוקר, הטלפון מצלצל: "אבא, אני כאן בתחנה, השוטרים אומרים שנהגתי בשכרות, אתה יכול לבוא לקחת אותי?".
אין ספק שזהו משפט שאף הורה לא רוצה לשמוע מהילדים שלו. הלחץ והחרדה לילדינו שנחקרים בתחנת המשטרה ומבקשים את עזרתנו הוא בשמיים וזה בוודאי טבעי. בשלב הראשוני מיד ניסע כדי לסייע להם. בדרך, כנראה נחשוב על הסכנה שבנהיגה כזו ונודה לאל שזה הסתיים בתחנה ולא בתאונה חלילה.
בשלב הבא, אחרי שהדברים יירגעו ונחזיר את הילד/ה לבית, אני מניחה שנשאל את עצמנו וגם אותם את השאלה: האם יכולנו למנוע את זה?
החלטתי לכתוב את הכתבה הזו כדי לעשות קצת סדר בנושא הנהיגה בשכרות על קצה המזלג. אני מגלה שנהגים עדיין לא מבינים את המשמעויות ואת החומרה של נהיגה כזו. לא אלאה אתכם בחוקים עצמם, אלא בנקודות העיקריות בשפה פשוטה. בסוף המאמר אתן טיפים להורים כדי לנסות ולמנוע את התופעה הזאת.
מי אני?
שמי חנה דוד, עורכת דין עצמאית בתחום התעבורה והמשפט הפלילי בנוסף להיותי אמא ל-4 ילדים. בשנת 2000 התגייסתי למשטרת ישראל לאגף התנועה והייתי שוטרת תנועה, מפעילת "ינשוף", חוקרת ותובעת. במסגרת תפקידי רשמתי דוחות הזמנה לדין לנהגים שיכורים. משנת 2010 ועד היום, אני נמצאת בצד השני, ומייצגת דווקא נאשמים בבית המשפט.
במהלך עבודתי, אני נתקלת בתיקים רבים של נהגים שנוהגים בשכרות ובמיוחד נהגים צעירים. אין צורך לפרט כאן את המסוכנות שבנהיגה כזו ולא אחת הסכנה מתממשת ונגרמות תאונות קשות.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד חנה דוד, לחץ/י כאן
מהי הגדרה של נהיגה בשכרות?
- כאשר בגופו של הנהג נמצא אלכוהול מעל כמות מסוימת מוגדרת ולא משנה אם הנהיגה שלו מושפעת מהאלכוהול (כלומר: לא צריך להוכיח את השפעת האלכוהול על הנהיגה אלא רק את קיומו).
אם הנהג מעל גיל 24 - הכמות שהמשטרה בודקת היא 290 מיקרוגרם בליטר אויר נשוף ומעלה.
נהג צעיר עד גיל 24 - (נהג חדש או לא) הכמות המותרת שלו היא 50 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף (אגב הכמות הזו רלוונטית גם לנהגי משאיות ותחבורה ציבורית).
מכשיל מאוד העניין הזה: כמה זה בדיוק 290 מיקרוגרם? כוס אחת או שתיים? בירה או יין? אין לזה תשובה חד משמעית. מניסיוני, פגשתי נהגים ששתו בירה אחת יצאו שיכורים (למשל כי הם קטנים ורזים) ויש כאלו ששתו 2 בירות ולא יצאו שיכורים (כי הם רגילים לשתות או שהם אכלו היטב לפני).
הגיע אלי למשרד גבר בן 35 שנתפס בשכרות נמוכה (305 מיקרוגרם) וכל כך כעס על עצמו (הוא בעל עסק שהרישיון קריטי לפרנסתו) ואמר לי כך "חבל שלא אוסרים את השתיה לחלוטין כי אני הייתי לגמרי מפוקס זה ממש מבלבל".
אז כמה זה 50 מיקרוגרם (לנהג צעיר)? כמעט כלום. לכן אני מציעה לנהגים הצעירים שלא ייקחו אפילו לגימה אם הם מתכוונים לנהוג. - הגדרה נוספת של נהיגה בשכרות היא: כאשר בגוף הנהג ישנם סמים כלשהם (גם קנאביס). הסם יכול להישאר בגוף גם כ-3 שבועות לאחר השימוש בו וגם כאן לא צריך להוכיח השפעה של הסם על הנהיגה אלא רק את קיומו.
- אז יהיו את המתחכמים שיגידו כך: "טוב אז אם יעצרו אותי אני לא איבדק, כך לא יצליחו להוכיח שכרות". לא בדיוק, מאחר שהמחוקק חשב גם על זה וקבע הגדרה נוספת: סירוב לעבור בדיקת שכרות משמעותו נהיגה בשכרות.
מהו העונש על נהיגה בשכרות?
נתחיל בזה שעוד לפני תחילת המשפט, מיד עם סיום הטיפול בנהג השיכור, ייערך שימוע מנהלי על ידי קצין משטרה בעניין פסילת רישיונו, והרישיון עלול להילקח ל-30 יום באופן מידי.
נוסף על כך, ייערך שימוע לנהג/לבעל הרכב וגם כאן ישנה סמכות לקצין להשבית את הרכב במגרש אחסנה של המשטרה ל-30 יום.
חשוב לדעת כי הורה שנותן את הרכב שלו לבנו (למשל), יגלה כי אם הבן ינהג שיכור, הרכב שלו בסכנת השבתה. זה לא ממש מעניין את המשטרה אם הרכב לא של הבן ואם ההורה צריך את הרכב להגיע לעבודה או לטפל בילדים. הרי זו גם הסיבה שחוקקו את החוק הזה - להרתיע את בעלי הרכב שיקפידו.
נוסף על כך, הנהג מקבל הזמנה לדין.
ההרשעה על עבירת נהיגה בשכרות בבית המשפט
לתשומת ליבכם: העונש הקבוע בחוק על נהיגה בשכרות הוא שנתיים פסילת רישיון מינימום, כמו כן הרשעה זו תגרור 10 נקודות חובה במשרד הרישוי.
פסילה כזו מסבכת את הנהג במשרד הרישוי במבחנים, במכון רפואי (למשל אם הוא נהג חדש) ועוד.
(זה נכון שלעורכי הדין התפקיד לסייע ללקוחות שלהם ולמצוא את הפרצות בעבודת המשטרה, אבל למה בכלל להגיע לזה?).
מה התפקיד שלנו כהורים?
ראשית עלינו להבין ולהכיר בכך שהצעירים יוצאים ושותים היום יותר מבעבר (הם גם מעשנים יותר סמים).
התפקיד שלנו הוא בעיניי, בחינוך ובהסברה.
חשוב שנסביר לילדינו את המשמעויות של העבירה הזאת: את הסכנות בגרימת תאונה, הנזק הפיזי שעלול להיגרם להם, את פסילת הרישיון שלהם, את הכסף שהם יצטרכו להוציא וכולי.
חשוב להבהיר להם שאם הם מתחת לגיל 24, הכמות "המותרת" לשתייה היא כמעט אפסית.
אתן דוגמה אחת של בחורה בת 23 שיצאה לבילוי ביום חמישי. היא שתתה אלכוהול והחליטה שהיא לא נוהגת עד למחרת ב-06:00 (לפחות היא הכירה את החוק). כאשר היא יצאה בשעה זו מהחניון, ניידת עצרה אותה והיא נתפסה עם כמות של 120 מיקרוגרם. (יותר מפי 2 מהמותר).
מומלץ להציע לילדים פתרונות להימנע מנהיגה כשהם יוצאים לבילוי למשל: שאנחנו ניקח אותם, לקבוע נהג תורן, להשתמש בתחבורה ציבורית, להשקיע מחשבה לפני שעולים לרכב ולא לחשוש להתקשר (הם או החברים אם מתגלה בעיה).
חשוב: בשום אופן לא להציע להם לישון ברכב, כי פעולה זו גם נחשבת נהיגה.
(מי שמעוניין להעמיק מוזמן לקרוא את סעיף 64 ב, סעיף 39 א לפקודת התעבורה).
בברכת נהיגה בטוחה ובריאות לנו ולילדינו.
עורכת דין חנה דוד עוסקת בתחום התעבורה על כל היבטיו כולל תאונות דרכים, שכרות, מהירות, נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בקלות ראש, נהגים חדשים, עבירות קנס, ייצוג נהגים בבית המשפט לתעבורה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד חנה דוד - 053-7105221