תסמונת פיברומיאלגיה היא תסמונת חדשה יחסית בתחום הראומטולוגיה אשר מאופיינת בכאבים כרוניים מפושטים המלווים ברגישות עזה במערכת השרירים, לאורך עמוד השדרה ובגפיים. מקור התסמונת אינו דלקתי והיא שכיחה יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים. לא אחת, התסמונת גורמת לפגיעה ניכרת בכושר התפקוד של הלוקים בה ומשביתה אותם מפעילות.

לפניה ישירה אל עו"ד דן גנון, לחץ/י כאן

מהם הסימפטומים של תסמונת פיברומיאלגיה?

התסמין העיקרי של תסמונת פיברומיאלגיה הוא כאב כרוני מפושט שמורגש במשך יותר משלושה חודשים ונוטה להחמיר בשעות הלילה והבוקר. הכאבים מורגשים במערכת השרירים, ברגליים, בידיים, בצוואר ובגב. התסמונת מלווה ברגישות משמעותית ללחיצות קלות על פני נקודות רבות בגוף. נוסף על כך, התסמונת מלווה בעייפות ובהפרעות שינה בדמות יקיצות מרובות וקשיי הירדמות, סחרחורות וכאבי ראש, תסמינים של דיכאון או חרדה ולעיתים גם כאבי בטן, תסמונת מעי רגיז, קשיי זיכרון וריכוז. אבחון התסמונת נעשה באמצעות תלונות המטופל וממצאים בבדיקה גופנית קלינית. יובהר כי אין בנמצא כיום בדיקות הדמיה או בדיקות מעבדה שיכולות לסייע באבחון התסמונת.

האם יש טיפול לתסמונת פיברומיאלגיה?

הטיפול בתסמונת פיברומיאלגיה נחלק לטיפול תרופתי ולטיפול שאינו תרופתי. ידוע כי פעילות גופנית אירובית שמפעילה את מערכת השרירים, הלב והריאות, מהווה מרכיב משמעותי בתוכנית הטיפול. נוסף על כך, מקובל לטפל בתסמונת באמצעות תרופות המשפיעות על עיבוד כאב במערכת העצבים המרכזית כאשר לעיתים יש מקום גם לקבלת טיפול פסיכולוגי משלים שמטרתו להעניק מענה לדפוסי התנהגות וחשיבה שליליים שעלולים להיגרם בעקבות התחלואה בתסמונת.

שינויים בתקנות המוסד לביטוח לאומי מאפשרים הכרה בתסמונת פיברומיאלגיה

לאור ריבוי המקרים שהחלו להגיע לפתחו של המוסד לביטוח לאומי, חלה לאחרונה התפתחות בנושא והחל מתאריך ה-1.3.22 נכנס לתוקף תיקון לתקנות המוסד לביטוח לאומי, במסגרתו נקבע מדרג חדש של נכויות שניתן להעניק בגין התסמונת, שבמקרים רבים עשוי להיטיב עם ציבור המבוטחים. כיום מבוטחים שלוקים בתסמונת רשאים להגיש תביעה שתאפשר להם לקבל הכרה בנכות רפואית שנעה בין 10% ועד ל-40% בגין פיברומיאלגיה וזאת, כמובן, בנוסף לאחוזי נכות נפרדים בתחומים אחרים בגין מחלות וליקויים אחרים - אשר ניתן לצרפם לדרגת הנכות שנקבעת בגין מחלת הפיברומיאלגיה כאמור.

מאחר שבמקרים רבים ישנו קושי אובייקטיבי למדוד או לכמת את הכאב שחש מטופל שלוקה בתסמונת, הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי נוטה לבחון את התסמונת בדומה לתסמונת תשישות כרונית ורשאית לקבוע למבוטח נכות בשיעורים שנעים בין 10% לבין 40% כאמור. כך, בהתאם, ככל שהמבוטח סובל מתסמינים שגורמים להפרעה תפקודית קלה תיקבע לו נכות בשיעור המינימלי - 10%, אם מדובר בהפרעה בתפקוד ברמה בינונית או משמעותית אחוזי הנכות יכולים להגיע ל-20% ול-30% בהתאמה וככל שמדובר במבוטח שסובל מתסמינים שמונעים ממנו לקיים אורח חיים תקין ומחייבים קבלת טיפול תרופתי קבוע תיקבע לו נכות בשיעור 40% בגין פגימה זו.

בחינת כושר ההשתכרות של המבוטח נעשית כדי לקבוע את דרגת אי הכושר שלו

בשלב הבא בהליך התביעה לקצבת נכות כללית של חולה פיברומיאלגיה, ייבחן פקיד התביעות של המוסד לביטוח לאומי את כושר השתכרותו של המבוטח, יתייחס לשיעור נכותו הרפואית, וייבחן האם הוא זקוק לסיוע כספי לנוכח אי יכולתו לעבוד בעקבותיה. לצורך קביעת דרגת אי הכושר, פקיד התביעות יתייעץ עם רופא המוסד לביטוח לאומי וכן יקבל המלצה של פקידת שיקום (עובדת סוציאלית) כדי לבחון את השלכות המצב הרפואי על יכולת ההשתכרות של המבוטח. יובהר כי דרגות אי הכושר שמזכות מבוטחים בקצבאות נכות כללית הן 60%, 65%, 74% ו-100%.

הכרה בתסמונת פיברומיאלגיה כתאונת עבודה או כפגיעה נלווית שנגרמה עקב תאונת עבודה

לא הרבה יודעים, אך כיום ניתן גם לקבל את הכרת המוסד לביטוח לאומי בתסמונת פיברומיאלגיה כתאונת עבודה ו/או כפגיעה נלווית שנגרמה למבוטח כתוצאה מתאונת עבודה, זאת מכיוון שכיום ידוע בספרות הרפואית, כי תסמונת פיברומיאלגיה עלולה להתפרץ גם עקב אירועים תאונתיים או טראומטיים.

במקרים כאלו, יהיה על התובע להוכיח קשר סיבתי רפואי בין האירוע התאונתי או הטראומטי שאירע לו תוך כדי ועקב עבודתו לבין התפרצות מחלת הפיברומיאלגיה, רצוי באמצעות חוות דעת רפואית של רופא מומחה ראומטולוג.

ניסיון רב בייצוג של חולים בתסמונת פיברומיאלגיה בתביעות למוסד לביטוח לאומי

על מנת למצות באופן מיטבי את הזכויות במוסד לביטוח לאומי מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה שבקיא בהליכים המתנהלים במוסד לביטוח לאומי במסגרת תביעות נכות כללית בגין תסמונת פיברומיאלגיה ובתביעות של נפגעי עבודה שלקו בתסמונת בעקבות תאונת עבודה או אירוע טראומטי בעבודה.

עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה, יסביר ללקוח אודות אופן התנהלות ההליכים במוסד לביטוח לאומי ויעניק לו ליווי משפטי שבמסגרתו יסייע לו במילוי טפסי התביעה המתאימים, באיסוף התיעוד הרפואי הרלבנטי, בהפנייתו לבדיקת מומחה רפואי לצורך קבלת חוות דעת כאמור, בהכנתו לוועדה הרפואית בביטוח הלאומי, ייצג אותו בפני הוועדה הרפואית, בית הדין לעבודה וועדות ערר וזאת עד למיצוי מיטבי של זכויותיו.

עורך הדין דן גנון (צילום: עמית מצפה)
עורך הדין דן גנון|צילום: עמית מצפה

עו"ד דן גנון עוסק בייצוג מבוטחים בתביעות נכות כללית נגד המוסד לביטוח לאומי, ייצוג בוועדות רפואיות, ועדות ערר ובבית הדין לעבודה, תביעות נגד המוסד לביטוח לאומי להכרה בתאונות כתאונות עבודה ועוד ומייצג בהצלחה רבה חולי פיברומיאלגיה רבים - הן בתביעות לקצבת נכות כללית והן בתביעות של נפגעי עבודה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד דן גנון - 053-7101852