התנגדות לביצוע שטר הינה טענה נפוצה העולה במסגרת בקשה לביצוע שטר חוב בלשכת הוצאה לפועל. למה שכלל נגיע למצב בו נפתח לנו תיק בהוצאה לפועל בטח אתם שואלים את עצמכם. ובכן במהלך שגרת החיים לא אחת אנו נדרשים לחתום על שיקים לטובת ספקים או בעלי מקצוע אחרים. לחילופין, במסגרת סיוע לבני משפחה או קרובים אחרים, אנו חותמים על שטרי חוב וערבויות שונות אשר לא אחת מתגלגלים לפתחה של לשכת הוצאה לפועל ופועלים נגדנו.

לא אחת אנו כלל לא מבינים בגין מה נפתח תיק הוצאה לפועל נגדנו ובידנו שלל טענות שונות כנגד שטר החוב או טענות אחרות שהביאו לפתיחת תיק הוצאה לפועל.

בכתבה זו נדון ונסביר מהן טענות ההגנה האפשריות העומדות לחייב אשר נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל בגין בקשה לביצוע שטר. נבחן ונראה באילו מצבים ישנו סיכוי גבוה כי ההתנגדות תתקבל וכן נמנה ונציין את טענות ההגנה המובילות בעניין זה.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ניסים שופן, לחץ/י כאן

טענת פרעתי

במסגרת התנגדות לביצוע שטר טענות הגנה קמה ועולה טענה נפוצה המוכרת היטב לכל אדם אשר לו היכרות קצרה עם לשכת הוצאה לפועל. טענת פרעתי הינה למעשה טענת הגנה במסגרתה טוען החייב כי פרע את חובו הנובע משטר החוב. לא אחת החייב פורע את חובו בין אם באמצעות תשלום במזומן לבעל החוב או בין אם בהעברה בנקאית אך בכל זאת האוחז בשיק ניגש להוצאה לפועל ומגיש בקשה לביצוע שטר חוב.

כאשר עולה טענת פרעתי, יש להציג לרשם הוצאה לפועל כל אסמכתא ותיעוד הקיים בידי החייב המוכיח כי אכן החוב נפרע בדרך אחרת. ככל שבית המשפט אשר ידון בהתנגדות בשלב מאוחר יותר יתרשם כי אכן החוב נפרע ולא היה מקום לפתוח תיק בהוצאה לפועל, תדחה הבקשה ולא ניתן יהיה לפעול באמצעים משפטיים כנגד בעל השיק או שטר החוב.

טענת כישלון תמורה מלא או חלקי

כישלון תמורה כשמו כן הוא. מדובר במקרה בו נמשך שיק לטובת ספק או בעל עסק בתמורה לקבלת סחורה או כל דבר אחר אך בסופו של דבר התמורה לא סופקה ומשכך בוטל השיק. במסגרת טענת כישלון תמורה, ניתן לטעון לכישלון תמורה מלא דהיינו התמורה עבור שטר החוב כלל לא סופקה או כישלון תמורה חלקי כלומר סופקה חלק מהתמורה אך לא כולה.

טענת כישלון תמורה במסגרת התנגדות לביצוע שטר צריכה להיות מגובה במסמכים ובאסמכתאות לכך כי חלק מהתמורה סופקה או כלל לא סופקה. לדוגמה, לקוח רכש מספק 100 חלונות עבורם שילם את מלוא המחיר בשיקים. בסופו של יום, קיבל הלקוח רק 50 חלונות ויתר הסחורה לא הגיעה לידיו. במקרה זה, על החייב להראות לבית המשפט כי קיבל מידי הספק רק 50 חלונות ומשכך בשל כישלון התמורה ביטל את השיקים הנוספים הקיימים בידי הספק.

שטר החוב או השיק זויפו

זיוף חתימה על גבי שיק או שטר חוב הינה טענת הגנה נפוצה אף היא במסגרת טענות הגנה להתנגדות לביצוע שטר. לא אחת, נעשה שימוש בשיקים שלא ברשות בעליהם או לחילופין החתימה על גבי שטר החוב זיופה.

כאשר קיים חשש כי החתימה על גבי השיק או שטר החוב אינה חתימתו של החייב, יש לעלות טענה זו במסגרת ההתנגדות אשר תוגש ללשכת הוצל"פ ולצרף לה דוגמאות חתימה אחרות הממחישות כי מדובר בחתימה אשר אינה שייכת לחייב. במקרה של טענת זיוף, על הזוכה להוכיח כי אכן מדובר בחתימתו של החייב ולא בחתימה של אדם אחר.

הזוכה חרג ממסגרת ההרשאה שניתנה לו

טענה זו רלוונטית במקרה בו קיים שטר חוב חלקי אשר גובה הסכום הכספי נרשם בו ע"י הזוכה לאחר שהחייב חתם עליו. במקרה זה ככל שלדעת החייב חרג הזוכה מההרשאה שניתנה לו, ניתן לטעון טענת חריגה מהרשאה ולהוכיח לבית המשפט כי כלל סוכם בין הצדדים סכום כספי שונה מזה שנרשם בשטר החוב.

נניח והצדדים הסכימו כי שטר החוב יעמוד על 1,000 ₪ אך בסופו של יום ציין הזוכה על גבי השטר 2,000 ₪ הרי שבמקרה זה ניתן לטעון טענת חריגה מהרשאה ולהוכיח לבית המשפט כי גובה הסכום חורג מההרשאה שניתנה לזוכה.

פגם בזכות הקניין

טענת הגנה זו הינה טענה אשר ניתן לעלותה בגין מגוון רחב של סיבות אפשריות. לדוגמה, כאשר מדובר בשיק "למוטב בלבד" אך צד ג' מבקש לתבוע בו חוב הרי שניתן לטעון כי לצד ג' כלל אין אפשרות לעשות כן היות ומדובר בשיק למוטב בלבד. גם במקרה בו השיק אינו חתום על ידי בעליו קמה ועולה טענת פגם בזכות הקניין.

שיק אשר נגנב או התקבל במרמה מקים אף הוא טענת פגם בזכות הקניין וניתן לעלות טענה זו במסגרת התנגדות לביצוע שטר. כמובן שכאשר מעלים טענת פגם בזכות הקניין, יש להוכיח זאת בבית המשפט בכל אמצעי הקיים לחייב וזאת כדי להגדיל את הסיכויים לכך שההתנגדות תתקבל.

הכנה נכונה להתנגדות זהו סוד ההצלחה

התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל כמו כל הליך שיפוטי אחר דורשת המצאת ראיות והוכחות לנטען במסגרת טענות ההגנה. ניתן במסגרת התנגדות לביצוע שטר לעלות טענות הגנה שונות ואין החייב מוגבל לטענה כזו או אחרת.

עורך הדין ניסים שופן (צילום: משרד עו
עורך הדין ניסים שופן|צילום: משרד עו"ד ניסים שופן

יש לזכור כי באופן טבעי כאשר מוגשת בקשה לביצוע שטר חוב, נקודת הפתיחה של החייב חלשה יותר מזו של הזוכה אשר מציג שטר חוב החתום בחתימת ידו של החייב. מסיבה זו, ככל שישנן טענות הגנה רלוונטיות וענייניות נגד שטר החוב, יש לערוך אותן באופן מפורט ולגבותן בכל מסמך או ראיה אחרת הקיימת לכם וזאת כדי להגדיל את הסיכויים לכך שההתנגדות תתקבל.

משרד עו"ד ניסים שופן עוסק בהתנגדות לביצוע שטר, משפט מסחרי ועסקים, גביית חובות ותביעות ביטוח ונזקי רכוש. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ניסים שופן - 053-7428037