שיטת הניקוד החדשה משמשת את משרד הרישוי כדי לעקוב אחרי נהגים מועדים לפורענות אשר מורשעים בביצוע עבירות תעבורה. השיטה מתמקדת בנהגים אשר מורשעים בביצוע עבירות תעבורה לעתים קרובות.

מעבר לעונש של קנס או של פסילת רישיון נהיגה אשר מוטל על הנהג, לפי שיטת הניקוד החדשה, נצברות לחובתו נקודות לפי חומרת העבירה שביצע. בהתאם למספר הנקודות התקפות אשר רשומות לחובת הנהג, יוטלו עליו אמצעי תיקון כגון קורס נהיגה נכונה ובסופו עמידה במבחן, מבחן עיוני בנהיגה, מבחן מעשי בנהיגה וכן פסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים או למשך 9 חודשים וכן עמידה בבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבחן עיוני - תיאוריה ומבחן מעשי - טסט.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד רחל גולן, לחץ/י כאן

מהן המטרות של שיטת הניקוד החדשה?

מטרותיה של שיטת הניקוד החדשה כוללות בין היתר הרתעת נהגים מביצוע עבירות תעבורה, זיהוי נהגים שהורשעו בביצוע עבירות תעבורה באופן תכוף, הגנה ושמירה על בטיחותם של משתמשי הדרך והנהגים עצמם ומתן כלים מותאמים שיסייעו לנהגים שאינם זהירים לשפר את נהיגתם ולהבטיח את כשירותם לנהיגה.

לפי שיטת הניקוד, יש אבחנה בין עבירות קלות לבין עבירות חמורות כאשר ישנן חמש דרגות חומרה אשר משויכות לעבירות השונות ונעות בין 2 נקודות לעבירות קלות יחסית ועד ל-10 נקודות עבור עבירות חמורות. הנקודות נכנסות לתוקף החל ממועד ביצוע העבירה, למשך שנתיים עבור נהג שצבר עד 20 נקודות ולמשך 4 שנים עבור נהג שצבר 22 נקודות או יותר. הנקודות יישארו בתוקף כל עוד הנהג לא ביצע את אמצעי התיקון.

כיצד שיטת הניקוד מתבטאת בפועל?

לפי שיטת הניקוד, נהג שצבר לחובתו פחות מ-12 נקודות במהלך שנתיים, הנקודות שנרשמו לחובתו יימחקו באופן אוטומטי. נהג שנרשמו לחובתו 12 עד 22 נקודות יידרש לבצע קורס בסיסי בנהיגה נכונה אשר בסופו יידרש לעמוד בהצלחה במבחן. נהג שנרשמו לחובתו 24 עד 34 נקודות יידרש לבצע קורס בסיסי בנהיגה נכונה ובסופו מבחן, וכן קורס מתקדם בנהיגה נכונה ובסופו מבחן. רישיונו של נהג שצבר יותר מ-36 נקודות ייפסל למשך 3 חודשים.

נהג שצבר לחובתו 72 נקודות תקפות לפחות, או נהג שהוטלה עליו פסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים בגין 36 נקודות או יותר, ורשומות לחובתו 36 נקודות תקפות נוספות או יותר לפני שחלפו שש שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה מבין העבירות שבגינן הוטלה עליו פסילה כאמור, רישיון הנהיגה שלו ייפסל למשך תשעה חודשים. רישיון הנהיגה יחודש רק לאחר ביצוע בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים וביצוע מבחן נהיגה עיוני ומבחן נהיגה מעשי.

אמצעי התיקון שמוטלים על הנהג הם מצטברים

אמצעי התיקון שמוטלים על הנהג הם מצטברים והטלתם על הנהג אינה גורעת מכל סמכות אחרת שנתונה לרשות הרישוי. נהג שנדרש לבצע קורס כאמצעי תיקון יצטרך לבצע את הקורס תוך תקופה של שישה חודשים.

נהג שהוטלו עליו אמצעי תיקון רשאי לפנות בכתב לרשות הרישוי בבקשה להשמיע את טענותיו תוך 30 ימים מיום שקיבל הודעה על אמצעי התיקון. ביצוע אמצעי התיקון יידחה עבור נהג שפנה לרשות הרישוי בכתב בבקשה להשמיע טענותיו. לאחר שניתנה לנהג אפשרות להשמיע את טענותיו, רשות הרישוי תיתן החלטתה באשר לאמצעי התיקון שיוטלו על הנהג. אם הרשות החליטה שאמצעי התיקון יכללו פסילת רישיון היא תודיע לנהג על המועד שבו הפסילה תיכנס לתוקף.

תשלום הקנס על ידי הנהג יוביל להרשעתו ולרישום נקודות לחובתו

לפי חזקת ההרשעה המעוגנת בסעיף 229(ח2) לחוק סדר הדין הפלילי, אם הקנס לא שולם והנהג לא הגיש בקשה לביטול הקנס או בקשה להישפט במועד, לאחר 90 יום, יראו אותו כאילו הורשע בבית המשפט, הוא יחויב לשלם את הקנס, והנקודות יחולו עליו כאילו הורשע בדין. מנגד, גם תשלום הקנס יוביל להרשעת הנהג בביצוע העבירה ולרישום נקודות לחובתו.

לנהג שמעוניין להימנע מתשלום הקנס ומרישום נקודות לחובתו מומלץ לפנות לקבלת ייצוג משפטי מעורך דין מיומן ומנוסה בתחום התעבורה. אם הנהג לא יגיש בקשה להישפט, תשלום הקנס יוביל להרשעתו ולרישום נקודות לחובתו כאמור. לעומת זאת נהג שמיוצג על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה יוכל לבקש להישפט ולאחר שעורך הדין המייצג ייבחן את נסיבות התיק לעומק, יוכל במקרים מסוימים להביא לזיכוי או לתיקון סעיף העבירה לעבירה שאין לצידה ניקוד.

עורכת הדין רחל גולן (צילום: ארתור פירר ז
עורכת הדין רחל גולן|צילום: ארתור פירר ז"ל

עורכת דין רחל גולן עוסקת בתחום התעבורה, ייצוג נהגים שנאשמים בעבירות של נהיגה בשכרות ותחת השפעת אלכוהול, נהיגה במהירות מופרזת, דוחות תנועה, נהיגה בפסילה, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד רחל גולן - 053-7429218