הליכי גירושין בישראל הם במקרים רבים ממושכים, מורכבים וסבוכים מבחינה רגשית וכלכלית. לא אחת, גירושין גורמים לשינויים מרחיקי לכת באורחות חייהם של בני הזוג ושל ילדיהם המשותפים. בני זוג נשואים שהחליטו להתגרש יוכלו לבחור האם לנהל את הליך הגירושין באמצעות הגשת תביעות לערכאה שיפוטית דוגמת בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה שיכריעו בסוגיות שבמחלוקת, או להסתייע בעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום שיערוך עבורם הסכם גירושין מקיף המבוסס על הידברות ודרכי שלום.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד דנינו-הדר ושות', לחץ/י כאן

חתימה על הסכם גירושין - להתגרש בהסכמה ובכבוד הדדי זו אכן אופציה

בהסכם גירושין בני זוג יוכלו להסדיר את כלל הסוגיות הכרוכות בגירושין כגון משמורת ילדים, דמי מזונות ילדים, חלוקת רכוש, פירוק שיתוף בדירת המגורים וסוגיות נוספות בהתאם לצורך. את ההסכם ניתן לאשר בפני בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה כדי שיקבל תוקף מחייב של פסק דין לכל דבר ועניין, ובהמשך, לקיים את טקס הגט בפני בית הדין הרבני - בעל הסמכות הייחודית לעסוק בנישואין וגירושין של בני זוג יהודים בישראל.

במידה ובין הצדדים אין תקשורת פתוחה ומכבדת לצורך גיבוש הסכם גירושין באופן משותף עקב תחושות איבה וכעס, הם יצטרכו להגיש תביעות מתאימות. במדינת ישראל קיים "מרוץ סמכויות" אשר לפיו הצד הראשון שיגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני הוא זה שיקבע למעשה היכן יתנהלו הליכי הגירושין.

היוועצות עם עורך דין תסייע להחליט היכן יהיה נכון לנהל את הליכי הגירושין

כדי לקבל החלטה מבוססת ומושכלת בנוגע לערכאה העדיפה לניהול הליכי גירושין, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מיומן ומנוסה בתחום הגירושין אשר ייבחן את כלל הנסיבות הרלבנטיות לפני קבלת החלטה סופית בנושא. מכיוון שאת טקס הגירושין ניתן לבצע אך ורק בפני בית הדין הרבני, עלול להיווצר מצב שבו הליכים שקשורים לזמני שהות, מזונות ילדים וחלוקת רכוש מתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה, בעוד סידור הגט מתבצע בבית הדין הרבני.

אם בני הזוג חתמו על הסכם ממון שבו הם הסדירו את ענייני הרכוש שלהם ואישרו אותו לפני הנישואים בפני בית משפט לענייני משפחה, בית דין רבני או נוטריון, ההסכם יחייב את שני הצדדים לכל דבר ועניין ויגבר על כל הוראת חוק או הסכמה קודמת בנוגע לחלוקת הרכוש.

ברוב תיקי הגירושין אחת הסוגיות המורכבות והטעונות ביותר היא סוגיית חלוקת הרכוש. על כן, לפני קבלת החלטות מחייבות בנושא זה מומלץ להיוועץ עם עורך דין מנוסה בתחום הגירושין בכלל ובתחום חלוקת הרכוש בפרט. עורך הדין ייבחן את הזכויות של הצד שהוא מייצג בנכסים, חסכונות, השקעות ופנסיות, ויבהיר לו מהן זכויותיו בכספים שבני הזוג קיבלו במתנה או בירושה. נוסף על כך, עורך הדין יסייע ללקוח לקבל החלטה מושכלת בנוגע לאפשרות לבצע פירוק שיתוף בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג.

קביעת משמורת ילדים

הורים שהחליטו להתגרש, רשאים להגיע להסכמות גם בסוגיית משמורת הילדים במסגרת הסכם הגירושין הכולל שערכו. אם אין ביכולתם של הצדדים להגיע להסכמות בסוגיית המשמורת, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני ייבחנו את טובת הילדים ואת מסוגלות ההורים לשמש כמשמורנים, במטרה לקבוע מי מההורים מסוגל לספק לילד סביבה בריאה יותר שתאפשר לו התבגרות תקינה.

כדי לקבוע מי מההורים מתאים יותר לשמש משמורן לילד, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה יסתייעו בשירותי הרווחה שיערכו בדיקה מקיפה בנוגע לכשירות ההורים לשמש משמורנים. אחרי ביצוע הבדיקה שירותי הרווחה יגישו תסקיר מפורט לערכאה השיפוטית הרלבנטית במטרה לסייע לשופטים או לדיינים להגיע להכרעה בסוגיה.

קביעת תשלום דמי מזונות ילדים

סוגיית מזונות הילדים היא מורכבת וכדי לקבוע את סכום דמי מזונות הילדים יש צורך לשקלל מספר רב של גורמים ומשתנים. לפי הפסיקה, סכום דמי המזונות צריך לכסות את ההוצאות ההכרחיות עבור הילד כגון ביגוד, מזון, צורכי בריאות, חינוך ועוד. הדיון במזונות הילדים יכלול התייחסות להוצאות חריגות עבור בילויים, קייטנות וחוגים. חשוב להתייחס לרכיב ההוצאות החריגות ולעגן אותו במפורש בהסכם הגירושין כדי להפחית ככל האפשר את הסיכויים לחילוקי דעות וסכסוכים עתידיים בנוגע לתכולה של סעיף ההוצאות החריגות.

את סכום דמי מזונות הילדים, ניתן לבקש לשנות עקב שינוי נסיבות בחייהם של הצדדים כגון שינוי משמעותי בשכר, הדרדרות במצב בריאותי או החלפת מקום עבודה. חשוב להבהיר שדמי מזונות הילדים הם תשלום שנועד לשמור על רווחת הילדים לאחר פרידת הוריהם. במקרה של קביעת משמורת משותפת וחלוקת זמני שהות שווה בין ההורים, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, יבחנו את גובה ההכנסות של ההורים. אם הכנסותיהם דומות לא יקבעו תשלומי מזונות ומדור, ולפיכך כל צד יצטרך לשאת בנטל כלכלת הילדים במשך הזמן שהם שוהים במחיצתו. אם האם נקבעה משמורנית תוך קביעת זמני שהות עם האב, הערכאה השיפוטית הרלבנטית תבחן את גובה הכנסות הצדדים לצורך קביעת תשלומי מזונות הילדים.

עורכי הדין אליהו דנינו ומיטל הדר (צילום: אלדד מאסטרו)
עורכי הדין אליהו דנינו ומיטל הדר|צילום: אלדד מאסטרו

עורך דין ומגשר מוסמך אליהו דנינו בעל ניסיון רב בליווי לקוחות בהליכי גירושין מורכבים ובגירושין בהסכמה ובדרכי שלום, בהכנת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צוואות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד דנינו-הדר ושות' - 053-9377902