אולגה (שם בדוי) היא צאצאית למשפחה שהוכרה כחסידת אומות העולם בכך שהצילה יהודים בתקופת השואה. סבה וסבתה של אולגה, עלו לישראל לפני למעלה מעשר שנים וקיבלו אזרחות מכח ההכרה כילדים חסידי אומות העולם.

אולגה ביקשה לקבל אשרת שהייה בישראל לצורך לימודיה, אך היא גם הייתה מעוניינת להתגורר במדינה אליה התחברה מהרגע הראשון שהגיעה לארץ. ההליך הבירוקראטי מול רשויות ההגירה, במשרד הפנים, אותו החלה אמה, נתקל בקשיים מאחר ואביה של אולגה לא חתם על המסמכים הדרושים. בעיה גדולה יותר שנוהל מתן מעמד בישראל לצאצאים של חסידי אומות העולם מעניק מעמד עד לדור הנכדים, אולם אולגה היא דור רביעי. למרות הכל אולגה לא הרימה ידיים, כי חלומה היה לגור בישראל. היא קיבלה אשרת סטודנט והחלה את לימודיה באוניברסיטה העברית בירושלים, תוך תקווה כי המצב ישתנה בקרוב.

במשך למעלה משנתיים, משרד הפנים האריך לאולגה את השהייה באופן זמני כסטודנטית, אבל ללא אפשרות לעבוד, כאשר הפתרון הקבוע לא נראה באופק. התשובה לבקשה לקבל מעמד כצאצאית של חסידי אומות העולם בושש לבוא. היא לא עמדה כאמור בכל תנאי נוהל מתן מעמד עבור חסידי אומות העולם. כמו כן, אולגה לא שכרה שירותי עו"ד הבקיא בתחום, מה שבוודאי עמד בעוכריה.

העובדה שלא היה בידיה אישור קבע מוסדר, מנע גם את גיוסה לצה"ל, למרות שחפצה בכך מאוד כחלק מהתערותה בחברה הישראלית ולימוד השפה העברית בו השקיעה זמן רב.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, אופיר ושות', לחץ/י כאן

משרד הפנים מסרב לתת אשרה על פי נוהל הסדרת מעמד עבור צאצאי חסידי אומות העולם

בחודש מאי 2020, נדהמה אולגה לקבל מכתב מטעם משרד הפנים המודיע לה באופן לקוני כי היא נדרשת לעזוב את ישראל מאחר שבקשתה לקבל מעמד סורבה על ידי הוועדה ההומניטארית.

בשלב זה אולגה פנתה למשרד עורך דין יהושע פקס, והציגה את ההתכתבויות הארוכות עם משרד הפנים והפקידים. עורך דין מטעם המשרד, הגיש בשם אולגה ערעור כנגד ההחלטה השלילית להסדרת מעמדה בישראל מטעמים הומניטריים, בבקשה פורטו הטעמים בגינם היא מבקשת לקבל אשרת קבע בישראל ומכיוון שסבה וסבתה הינם חסידי אומות העולם והינם תושבי ישראל, יש להכיר גם בה ככזאת. כמו כן, גם כאשר היתה קטינה שהתה תקופה בישראל יחד עם אמה ואחיה וכל בני משפחתה הקרובים נמצאים בארץ.

לתדהמתה, בשלב זה סירב משרד הפנים להאריך את אשרת הסטודנט, אשר הוענקה לה בשנים הקודמות, לכן הוחלט לפנות לבית הדין לעררים בירושלים, על מנת לקבל הארכה של אשרת הסטודנט וגם תשובה לערעור לגבי הבקשה ההומניטארית התלויה ועומדת בפני הוועדה, תוך אמונה כי ההחלטות הקודמות עושות עוול ללקוחת המשרד.

הגשת ערר אל בית הדין לעררים בירושלים

בערר לבית הדין שהתפרס על פני עשרה עמודים, טען עורך הדין כי שיקול הדעת של שר הפנים אינו סביר ואינו מידתי וביקש להעניק לאולגה אשרה זמנית עד לסיום ההליכים בעניינה, הליכים שנתקעו עם היעדר חתימת אביה על המסמכים הדרושים.

הערר כלל אסמכתאות מהפסיקה ומהחוק, אשר הוכיחו כי נדרשת הפעלת שיקול דעת של שר הפנים במקרה זה, ושיקול הדעת לא הופעל כראוי וכנדרש.

ואכן, זמן קצר לאחר מכן, התקבל הערר המפורט ואולגה קיבלה אפשרות להארכת אשרת הסטודנט וגם בית הדין לעררים הורה לוועדה ההומניטארית לשקול את החלטתם בשנית.

בסופו של דבר, לאחר המתנה של כמעט שנה נוספת, החליטה הוועדה ההומניטארית להעניק לאולגה לפנים משורת הדין, מעמד בישראל מסוג אשרת עבודה, ב/1, אשר מאפשרת לה להתגורר ולעבוד בארץ.

כיצד מגישים בקשה הומניטרית?

לא מעט אזרחים זרים רוצים להיכנס למדינת ישראל ולהתגורר בה, אלא שהליך קבלת אשרה לשהייה בישראל, מורכב ודורש התעסקות בירוקרטית מתישה ומסובכת. למעשה, עבור אדם שאינו אזרח ישראלי, מדובר בהליך זר ובלתי נגיש.

אם התרשמתם מהשתלשלות העניינים במקרה של אולגה, וברצונכם להגיש בקשה מסוג בקשה הומניטרית לקבלת מעמד בישראל, עליכם לפנות למשרד עורכי דין המתמחה בתחום.

שימו לב, בכל הקשור לבקשה הומניטרית, יש לבחון את הנסיבות בגינן הבקשה מוגשת, מפני שבקשות רבות נדחות על ידי הוועדה.

בכדי להגיש את הבקשה, כאמור עליכם לפנות למשרד עורכי הדין, עם כל המסמכים והאסמכתאות לפרטים אשר לפיהם, לטענתכם, הנכם זכאים לאשרת שהייה בישראל.

לאחר הגשת המסמכים, עורך הדין יבחן את סיכוי קבלת הבקשה, ולפי זה ייעץ לכם כיצד עליכם לפעול.

כיצד בוחנים את סיכויי הבקשה?

כאמור, בכל הנוגע לבקשה הומניטרית, שיקול הדעת של שר הפנים וצוותו הינו המרכיב החשוב ביותר. במקרה של אולגה שצוין קודם, טענת עורך הדין הייתה ששיקול הדעת לא הופעל כראוי והטענה אכן התקבלה.

לכן בבחינת סיכויי הבקשה, יבקש עורך הדין להיכנס לנעליו של שר הפנים מטאפורית ולנסות לקבל החלטה על פי החלטות קודמות של שר הפנים בעבר.

עם זאת, גם כששר הפנים מסרב, עלינו יהיה להוכיח כי שיקול הדעת שלו היה מוטעה וכך נוכל להפוך את ההחלטה.

עורך הדין יהושע פקס (צילום: שירי דקר)
עורך הדין יהושע פקס|צילום: שירי דקר

משרד עו"ד דקר, פקס, אופיר ושות' עוסק בתחום ההגירה לישראל, לאירופה ולארה"ב ובתחום המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, אופיר ושות' - 053-9377916