ברכישת דירה חדשה מקבלן, הרוכש מצפה לקבל דירה מושלמת ונטולת בעיות וליקויים. עם זאת, ניסיון החיים מלמד כי במקרים רבים, בעלי דירות שמקבלים חזקה בדירותיהם מגלים עם בוא החורף סימני רטיבות בקירות ובתקרת הדירה שעליה שילמו במיטב כספם. ליקויי רטיבות בדירה חדשה עלולים לפגוע באופן משמעותי בהנאת הדיירים מהנכס ולהיגרם כתוצאה מליקויי בניה, בעיות איטום, דליפות מגג המבנה, תשתית לקויה, נזקים בצנרת ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד מיכאל מלכה, לחץ/י כאן

הקבלן נושא באחריות לתקן ליקויים בדירה חדשה בתקופת הבדק

כאשר אדם רוכש דירה חדשה מקבלן, הקבלן הוא הגורם שנושא באחריות לתקן ליקויים שונים בנכס. עם זאת, יובהר כי בהתאם לחוק אחריותו של הקבלן היא מוגבלת בזמן ונחלקת לשתי תקופות. התקופה הראשונה מכונה תקופת הבדק והיא מתחילה להיספר עם מסירת החזקה בדירה לדייר. משך תקופת הבדק בכל הקשור לליקויי רטיבות הוא ארבע שנים.

במהלך תקופת הבדק הקבלן מחויב לדאוג לתיקון הנזקים. אם הקבלן טוען כי הנזק לדירה נגרם באשמת הדייר, הוא יצטרך להוכיח זאת ולהראות שהנזק שנגרם לדירה אכן לא נגרם באשמתו.

תקופת הבדק במקרים של חדירת רטיבות בקירות ובגג בדירות שנרכשו לפני חודש אפריל בשנת 2011 או שבנייתן הושלמה לפני מועד זה, היא שלוש שנים. תקופת הבדק ביחס לדירות שנרכשו לאחר חודש אפריל בשנת 2011, במקרים של כשל, כולל נזילות במערכות צנרת, לרבות מים, מרזבים, דלוחין וביוב, היא ארבע שנים.

לאחר תקופת הבדק מתחילה תקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים. במהלך תקופת האחריות, אם בעל דירה טוען שליקויי הרטיבות נגרמו בעקבות עבודה רשלנית מצד הקבלן, הוא מחויב להוכיח שהליקוי נובע מעבודה, חומרים או תכנון. עם תום תקופת האחריות הקבלן יהיה אחראי לתקן אך ורק ליקויי אי יציבות של הבניין וליקויי בטיחות שנגרמו כתוצאה מכשלים ביסודות המבנה או בשלד, וזאת ללא הגבלת זמן.

הקבלן מתנער מאחריות ומתעלם מפניות בנושא הרטיבות בדירה, מה לעשות?

מאחר שתקופות הבדק והאחריות מוגבלות בזמן, ומאחר שליקויי רטיבות נוטים להחמיר במהירות, חשוב מאוד לפנות לקבלן בכתב בהקדם האפשרי לאחר גילוי נזקי הרטיבות בדירה כדי שיתקן את הנזקים בנכס לפני תום תקופות הבדק והאחריות וכדי למנוע את החמרת נזקי הרטיבות בנכס. נוסף על כך, כדאי לנצל את מזג האוויר שמתחמם כדי לאפשר לקבלן לבצע את התיקונים הנדרשים בנכס כל עוד הדבר אפשרי.

הרוכש מצידו מחויב לתת לקבלן הזדמנות נאותה לתקן את הליקויים. אם הקבלן סירב לתקן את הליקויים או שלא פעל תוך פרק זמן סביר, לאחר פניות חוזרות ונשנות אליו, ניתן לנקוט באמצעים חלופיים כמו תיקון עצמי של הדירה לאחר קבלת הערכת מומחה יחד עם פניה לבית המשפט לצורך קבלת החזר הוצאות מהקבלן.

אם נתקלתם ברטיבות בדירה חדשה מומלץ לתעד את הנזק ולפנות לשמאי שייבחן את השפעת ליקויי הרטיבות על ערך הדירה ויקבע ירידת ערך בהתאם לצורך. מאחר שאין לדעת אם ליקויי הרטיבות ישובו לאחר תום תקופות הבדק והאחריות מומלץ לדייר להחזיק בידיו ראיות רבות ככל האפשר שיסייעו לו להוכיח את טענותיו בהליך משפטי עתידי נגד הקבלן. חשוב לציין כי דייר שתיקן את נזקי הרטיבות בעצמו מבלי שפנה קודם לקבלן מסתכן בכך שהקבלן יטען שהוא המקור לנזק.

הגשת תלונה נגד קבלן אצל רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון

אם דייר פנה לקבלן בהקדם האפשרי עם גילוי נזקי הרטיבות בדירתו החדשה והקבלן החליט להתנער מאחריות ולהתעלם מפניותיו, הדייר יוכל להגיש נגד הקבלן תלונה אצל רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון. קבלן שיימצא אשם עם תום הבירור ייאלץ להתמודד עם סנקציות משמעתיות.

חשוב לזכור כי ליקויי בניה לרוב גורמים לבעיות נוספות ואינם נעלמים מעצמם. על כן מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתביעות ליקויי בניה ורטיבות כדי שייקח בחשבון את כלל הנזקים שנגרמו לדייר בעקבות ליקויי הבנייה. לאחר בחינת הנסיבות, עורך הדין יפנה אל הקבלן וידרוש ממנו פיצוי על הנזקים שנגרמו לדייר ופיצויים על עוגמת נפש. אם הקבלן ימשיך להתעלם מהפניות בעניין ליקויי הבניה בדירה, הדייר רשאי להגיש נגדו תביעת פיצויים שתתברר בבית המשפט.

בית המשפט יחייב את הקבלן לבצע תיקונים בדירה או לפצות את הדיירים

במסגרת הדיון בתביעה, בית המשפט ייבחן את מכלול הראיות והעדויות הרלבנטיות, יקבע האם הקבלן אכן נושא באחריות לנזקי רטיבות בדירה ובהתאם לקביעתו יחייב אותו לבצע תיקונים בדירה או לשלם לרוכש פיצוי כספי עבור הנזק שנגרם לו. בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע כי ליקויי רטיבות בדירות נחשבים ל"רעה חולה" ולכן בית המשפט נוהג לפסוק לדיירים פיצויים גבוהים עבור עוגמת נפש.

אם הקבלן קיבל הזדמנות לתקן את הליקוי, אך ביצע אותו באופן חלקי, נקט בסחבת בלתי סבירה או שלא פתר כלל את הבעיה, אין מקום לחייב את רוכש הדירה לתת לקבלן הזדמנויות חוזרות לבצע תיקונים נוספים לאחר שכבר קיבל הזדמנות לבצע אותם. במצב כזה, בתי המשפט נוטים לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכש, מטילים את רוב האחריות על הקבלן ומחייבים אותו לפצות את רוכש הדירה.

עו
עורך הדין מיכאל מלכה|צילום: משרד עו"ד מיכאל מלכה

עורך דין מיכאל מלכה מייצג דיירים בתביעות בגין רטיבות וליקויי בנייה. את משרדנו מלווים שמאי מקרקעין מקצועיים ומנוסים בתחום הרטיבות וליקוי הבנייה לצורך עריכת חוות דעת שמאית בגין נזקי רטיבות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.