בעלון משרד הבריאות בעניין אשפוז במוסד סיעודי נאמר כך: "כאשר מצבו התפקודי והרפואי של אדם ונסיבות הטיפול בו, מקשים על המשך הישארותו בבית, קיימת אפשרות להעבירו לטיפול במוסד המותאם למצבו: אם מצבו מתאים לאשפוז במחלקה לסיעודיים או במחלקה לתשושי נפש, קיימת אפשרות לקבלת סיוע כספי ממשרד הבריאות למימון עלות האשפוז ("אשפוז בקוד" / "קוד סיעודי"). הסיוע ניתן בהתאם למצבם הכספי של המטופל ובני משפחתו".

לפניה ישירה אל עורך דין ונוטריון עידו לשם, לחץ/י כאן

הזכאות למימון שהייה במוסד סיעודי היא אינה אוטומטית ותלויה במצב הנזקק

הזכאות למימון שהייה במוסד סיעודי על ידי המדינה אינה כמובן אוטומטית ותלויה במצב הנזקק ובמבחני הכנסה שלו ושל משפחתו. המשמעות לגבי בני המשפחה של הנזקק היא בהתחייבות לממן את ההשתתפות במימון הטיפול.

סדר קדימויות ההשתתפות במימון נקבע בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות מס' 8/2018 (סיוע במימון האשפוז הסיעודי הכרוני): בקביעת ההשתתפות העצמית של המטופל ושל בני משפחתו יילקחו בחשבון הכנסות המטופל ומשפחתו. מקור התשלום הבא יגבה רק לאחר מיצוי המקורות שקודמים לו אם המקורות שקודמים לו אינם מספיקים לתשלום מלוא עלות האשפוז בפועל:

  1. הכנסות שוטפות של המטופל ושל בן/בת זוגו.
  2. הכנסות שוטפות מנכסי מקרקעין של המטופל ו/או של בן/בת הזוג.
  3. נכסים כספיים של המטופל או של בן/בת זוגו.
  4. הכנסות שוטפות של בנים/בנות בגירים של המטופל.

מהו המקור החוקי לסדר קדימויות זה?

המקור לסדר קדימויות זה נעוץ בעקרונות החוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959 הקובע חובת מזונות של אדם לשאר בני משפחתו (שאינם ילדיו הקטינים): הורים שלו והורי בן/בת זוגו, ילדיו הבגירים ובני זוגם, נכדיו, סבים וסבתות שלו ושל בן/בת זוגו וכן אחים ואחיות שלו ושל בן/בת זוגו.

החוק אמנם קובע חיוב במזונות בני המשפחה אך מצמצם את החובה למקרים בהם יש לבן המשפחה די משאבים לספק הצרכים של עצמו, של בן-זוגו ושל הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו ושהנזקק על אף מאמציו, אינו יכול לספק צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר.

בני המשפחה של הנזקק צריכים לדעת שיש למשרד הבריאות בסיס חוקי ומשפטי מבוסס לפנות אליהם לצורך תביעה להשתתפות במימון שהיית המטופל במוסד.

כיצד ניתן לבחון את פניית משרד הבריאות ולברר את הכרחיות ההשתתפות בתשלום?

עם זאת, ישנן בהחלט אפשרויות לבחון את פניית משרד הבריאות על מנת לברר את הכרחיות ההשתתפות בתשלום, לבדוק האם מוצו כל המשאבים בהתאם לסדר הקדימויות בחוזר המנכ"ל ואם דרישת החיוב מתיישבת עם עקרונות חוק המזונות.

למשל: בת של מאושפז במוסד סיעודי עקב אלצהיימר קיבלה דרישה ממשרד הבריאות להשתתף בעלות הטיפול בו. למקרה זה היו נסיבות נוספות: הבת לא הייתה בקשר עם האב משך שנים רבות. בנוסף, יש ראיות לכך שלאב המטופל יש נכסים שמשרד הבריאות לא איתר, ואלה יכולים לשמש כמקור מימון הקודם לחיוב השתתפות הבת.

כמו בכל חיוב כספי בעניין משפטי, גם נוכח דרישת משרד הבריאות מומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום על מנת למקסם את הזכויות על פי הדין ולהתנהל מול הרשויות באופן מקצועי.

 

עורך הדין עידו לשם (צילום: עו
עורך הדין עידו לשם|צילום: עו"ד דניאל לשם

עורך דין ונוטריון עידו לשם מתמחה בתחום האפוטרופסות, בדיני משפחה וירושה ומוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לערוך ולהגיש ייפוי כוח מתמשך. עו"ד לשם מנהל את פורום אפוטרופסות וזכויות קשישים ובעלי מוגבלויות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ונוטריון עידו לשם - 053-9429000