החשיפה לכמויות מידע עצומות, ההתפתחות המואצת של הרשתות החברתיות ואפשרויות השיתוף האינסופיות הובילו להרחבה משמעותית של היכולת להביע עמדות ודעות באופן פומבי, מכל מקום ובכל זמן. עם זאת, לצד היתרונות הגלומים באפשרות להתבטא בציבור באופן חופשי, חשוב לזכור שכל משתמש פעיל ברשתות החברתיות מסתכן בתביעת לשון הרע אם התבטא באופן פוגעני אשר יש בו פוטנציאל לפגיעה בשם הטוב של גולש או גולשים אחרים.
מנגד, כל משתמש ברשת החברתית רשאי להגיש תביעה נגד משתמשים אחרים בעקבות פרסום לשון הרע נגדו, וזאת בכפוף לכך שהפרסום אכן עומד בתנאים שנקבעו בחוק איסור לשון הרע. חשוב לציין שפרסום לשון הרע עשוי להיעשות גם בכתב, באמצעות תנועה, אמירה, צליל או ציור ולהתבצע באופן עקיף, ישיר או מרומז.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן
מהם התנאים להגשת תביעת לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע נועד לאזן בין זכותו של אדם לשם טוב לבין זכותו של אדם לחופש ביטוי. לפיכך, הגשת תביעת לשון הרע תהיה כפופה לקיומם של שני תנאים מצטברים, הראשון מעוגן בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע (להלן: "החוק") וקובע כי לשון הרע הוא כל ביטוי שיש בו פוטנציאל לפגיעה בשם הטוב. בפועל, הכוונה היא לכל ביטוי שבכוחו לבזות אדם, להשפילו, לפגוע במשלח ידו או בעבודתו ועוד. הנפגע מהפרסום יצטרך להוכיח בבית המשפט שהפרסום כולל תוכן פוגעני. בית המשפט ייבחן את הפרסום וישקול אם באופן אובייקטיבי התוכן שפורסם נחשב לתוכן פוגעני שעלול לפגוע בשמו הטוב של התובע.
התנאי השני מעוגן בסעיף 2 לחוק ומתייחס לפרסום של ביטוי פוגעני כך שהפצת הביטוי מהווה פרסום שיגיע לכל הפחות לאדם אחד נוסף על האדם שנפגע. אם מדובר בפרסום שנעשה בעל פה, התובע יצטרך להוכיח כי הביטוי הופץ בפועל לאדם נוסף או לאנשים אחרים מעבר אליו. אם הביטוי נעשה בכתב, לצורך מילוי התנאי הנדרש להתגבשות העילה להגשת תביעה לשון הרע, די בהוכחה תיאורטית שלפיה הביטוי היה עשוי להגיע לאדם נוסף. מכאן אנו למדים כי פרסום פוגעני שרק הנפגע נחשף אליו לא יקים לו עילת תביעה.
איך אפשר לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק בתביעת לשון הרע?
במסגרת תביעת לשון הרע ללא הוכחת נזק בית המשפט מוסמך לחייב את הנתבע לשלם לתובע פיצויים בסך של כ-75 אלף שקלים. כמו כן, אם יוכח שהפרסום בוצע במטרה לפגוע בתובע, בית המשפט מוסמך לחייב את הנתבע לשלם לתובע כפל פיצוי ללא הוכחת נזק, בסך של כ-150 אלף שקלים.
הנפגע רשאי לבחור בין שני מסלולים בדרכו לקבלת הפיצוי. המסלול הסטנדרטי הוא מסלול שבו נוסף על עמידתו של התובע בתנאים שפורטו לעיל הוא יצטרך להוכיח שנגרם לו נזק ממשי וניתן לכימות בעקבות פרסום לשון הרע. יתרה מזאת, התובע יצטרך להציג בבית המשפט אומדן מבוסס של היקף הנזק שנגרם לו עקב הפרסום של הביטוי הפוגעני. היתרון המרכזי במסלול זה הוא שניתן לקבל פיצוי גבוה אם התובע אכן הצליח להוכיח שהנזק שנגרם לו היה משמעותי.
מסלול התביעה השני הוא מסלול של הגשת תביעת פיצויים בגין פרסום לשון הרע ללא הוכחת נזק. במסלול זה די בכך שהתובע יוכיח בבית משפט שהתקיימו כל התנאים המגבשים את עוולת לשון הרע כדי לקבל את הפיצוי, וזאת ללא צורך להוכיח נזק ממשי שנגרם לו כתוצאה מהפרסום הפוגעני. בחירה במסלול תביעה זה תתבצע בין היתר כאשר קיים קושי להוכיח שנגרם לתובע נזק קונקרטי ובמקרים שבהם הפרסום פגע באופן כללי במוניטין של התובע ואי אפשר לכמת את הפגיעה באופן מדויק וממשי.
אילו הגנות עומדות לרשות הנתבע בתביעת לשון הרע?
בעוד חוק איסור פרסום לשון הרע קובע את יסודותיה של עוולת פרסום לשון הרע שהם פרסום ולשון הרע, ישנם מגוון סוגים של ביטויים שאמנם מקיימים את היסודות הנדרשים כאמור אך עדיין לא יוגשו בגינם תביעות מכוח החוק.
זאת מכיוון שחוק איסור לשון הרע מעניק שלל הגנות לנתבע בתביעת לשון הרע. בסעיף 13 לחוק מפורטים 11 סוגי מקרים אשר ביחס אליהם נקבע שמותר לפרסם כל דבר גם אם הוא עולה לכדי עוולת לשון הרע, והפרסומים הללו לא ישמשו עילה למשפט פלילי או אזרחי. בסעיף נכללים בין היתר פרסומי הכנסת, פרסומים של מבקר המדינה, פרסום של חבר ועדת חקירה, פרסום שנעשה על ידי שופט, חבר בית דין דתי, בורר, בעלי דין בהליכים משפטיים ועוד.
הגנה חשובה נוספת היא הגנת אמת בפרסום המעוגנת בסעיף 14 לחוק. כדי שהנתבע יוכל להשתמש בהגנה זו הוא יחויב להוכיח שתוכן הדברים שפרסם הוא אמת אובייקטיבית וכי יש עניין ציבורי ממשי בפרסום אשר משרת מטרה חברתית.
הגנת תום הלב - ההגנה העיקרית בתביעות לשון הרע
ההגנה העיקרית והשכיחה ביותר בתביעות לשון הרע היא הגנת תום הלב. מדובר בשניים עשר מצבים שבהתקיימות אחד מהם, המחוקק קבע עדיפות לחופש הביטוי על פני זכותו של אדם לשם טוב. כדי לזכות להגנת תום הלב הנתבע יצטרך להוכיח שהפרסום נעשה באחת מהנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק ונוסף על כך שהמפרסם היה תום לב.
בסעיף 16 לחוק נקבעה חזקה שלפיה אדם שפרסם ביטוי תחת אחת הנסיבות שמפורטות בסעיף 15 ועשה זאת בגבולות הסבירות ייחשב לתם לב ואז נטל ההוכחה יעבור לתובע שיצטרך להוכיח שהמפרסם פעל בחוסר תום לב.
הוכחת הגנת תום הלב היא למעשה עיסוק משפטי מורכב המחייב ניסיון רב בייצוג בעלי דין בתביעות לשון הרע, מומחיות משפטית, מיומנות ומקצועיות. על כן, בכל עניין הקשור לפרסום לשון הרע, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בתחום תביעות לשון הרע. עורך הדין ייבחן את הפרסומים הרלבנטיים, יעמוד על משמעותם המשפטית ויבסס אסטרטגיה משפטית מיטבית למיצוי זכויות הלקוח.
עורך הדין שמעון האן בעל ניסיון רב שנים בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע ובתביעות לשון הרע ללא הוכחת נזק. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.